Populaire Berichten

Editor'S Choice - 2020

Chirurgische behandeling: postoperatieve periode

Chirurgie de enige manier om gegarandeerd van varicocele af te komen.

Om herstel van varicocele-chirurgie succesvol te laten zijn, is het belangrijk om alle aanbevelingen van de behandelend arts te volgen, een gezonde levensstijl te leiden en het dieet niet te verwaarlozen.

Kenmerken van de procedure

De moderne geneeskunde biedt verschillende manieren om zich te ontdoen van testiculaire varicocele. De klassieke optie is een operatie uitgevoerd in een ziekenhuis onder plaatselijke verdoving.

De procedure volgens Ivasevich en Palomo verwijst naar open, door een kleine incisie wordt de testiculaire ader geligeerd.

Marmar-operatie omvat kleine incisies in het scrotum of de lies, waardoor beschadigde delen van de bloedvaten worden verwijderd.

Vervolgens wordt een hechting op de wond geplaatst, die moet worden verwijderd wanneer u het ziekenhuis opnieuw bezoekt. De herstelperiode na de klassieke operatie duurt minimaal 1 maand, met complicaties wordt deze periode verlengd.

Microchirurgie - een alternatief voor klassieke resectieworden uitgevoerd met minimale incisies en de introductie van een laparoscopische buis. Ze worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, herstelperiode is ontworpen voor 2-3 weken.

Een andere optie voor interventie vereist geen ziekenhuisopname en wordt poliklinisch uitgevoerd. De getroffen vaten worden behandeld met speciale apparaten, er worden geen incisies gemaakt en er worden geen hechtingen gemaakt, en geen.

De patiënt verlaat het ziekenhuis na 2-3 uur, de herstelperiode duurt slechts enkele dagen.

Varicacele behandelmethoden worden getoond in de video:

Revalidatie levensstijl: wat te zoeken

In de postoperatieve periode van chirurgie op varicocele, de patiënt moet de aanbevelingen van de behandelend arts strikt opvolgen.

Met de klassieke techniek, die snijwonden en hechtingen impliceert, wordt bedrust gedurende 2-3 dagen waargenomen.

Met complicaties kan de patiënt een week in het ziekenhuis blijven. Na onderzoek van de patiënt worden ze ontslagen, invaliditeit blijft 2-4 weken.

In de eerste dagen na de resectie is voedsel beperkt, ontvangt de patiënt zeer lichte gerechten: ontbijtgranen op het water, soepen op de groentebouillon, gestoomd vlees.

Bewegingsactiviteit is beperkt tot de patiënt Het wordt niet aanbevolen om lang te zitten of staan, scherp te leunen of gewichten op te heffen.

Over de revalidatieperiode na een operatie aan varicacacel, zie de video:

Herstel na varicocele-chirurgie: wat wel en niet kan worden gedaan

Gemiddeld herstel na varicocele duurt 1 maand. Op dit moment moet de patiënt zijn gezondheid zorgvuldig bewaken en zich tot de arts wenden in geval van twijfel en kwalen.

Een zeer belangrijk punt in de periode van revalidatie na varicocele chirurgie bij mannen is goede voeding. De patiënt moet constipatie en andere spijsverteringsstoornissen vermijden.gerechten die de maag en darmen irriteren.

Vet en gefrituurd voedsel, snoep, gerookt vlees en augurken, vet vlees, pittige sauzen en kruiden zijn uitgesloten van het dieet. Het is noodzakelijk om cafeïnehoudende dranken te beperken die vochtretentie in het lichaam veroorzaken. In plaats van sterke thee en koffie is het beter om zelfgemaakte fruitdranken en compotes, groene thee met sojamelk, schoon stilstaand water te drinken.

Tijdens de herstelperiode bij voorkeur 4-5 keer per dag, in kleine porties. Voedsel moet vers worden gekookt en niet te heet. De basis van het menu is gekookt, gestoofd en verse groenten en fruit, zuivelproducten, volkoren granen met een kleine hoeveelheid plantaardige olie, gevogelte, vis en zeevruchten.Het is belangrijk om het vereiste caloriegehalte niet te overschrijden, terwijl voedsel voedzaam en gemakkelijk verteerbaar moet zijn.

Het drinken van alcohol na de operatie varicocele is ten strengste verboden. Tijdens de herstelperiode zijn alle alcoholische dranken verboden.inclusief energiecocktails en bier. Na de succesvolle afronding van de beperkingsperiode zijn kleine doses alcohol toegestaan ​​(niet meer dan 2 porties per week). De ideale optie is een volledig nuchtere levensstijl. Ethylalcohol veroorzaakt een sterke vaatverwijding, wat een terugval van varicocele na de operatie kan veroorzaken.

Rokers lopen ook risico.. Nicotine, tabakteer en verbrandingsproducten remmen de bloedstroom, vernietigen de wanden van bloedvaten, maken ze kwetsbaar en veroorzaken een terugval van ziekte. Met een volledig stoppen met roken herstelt het lichaam binnen een jaar, het risico op heruitzetting van aderen is aanzienlijk verminderd.

Wat kan niet worden gedaan na varicocele chirurgie? Seks wordt niet aanbevolen voor een maand na de operatie. Bij afwezigheid van complicaties en minimaal invasieve chirurgische technieken kan deze periode worden teruggebracht tot 3 weken. Het hangt allemaal af van de individuele toestand van de patiënt. Bij normaal libido zijn de fysieke mogelijkheden van de patiënt niet beperkt. Tijdens de herstelperiode na een varicocele-operatie is masturbatie ongewenst. De beste optie na het einde van de revalidatieperiode is klassieke vaginale seks met een constante partner, met begrip in verband met mogelijke moeilijkheden.

Kan ik sporten na varicocele-chirurgie? Lichamelijke activiteit zou geleidelijk moeten toenemen. Hoeveel kan niet sporten na een operatie? In de eerste maand zijn wandelingen in een gematigd tempo, ochtendoefeningen, yoga, ademhalingsoefeningen toegestaan. Nat. de belasting na varicocele-chirurgie zou geleidelijk moeten toenemen. In de toekomst kunt u de sportschool, zwemmen, hardlopen, vechtsporten en andere sportmogelijkheden bezoeken. Overspanning moet het hele jaar door worden vermeden.: gewichtheffen, slopende training, teamspellen met een hoog traumatisch risico.

Contrastverven en andere hardingsprocedures kunnen het beste worden uitgesteld. Na de herstelperiode worden de beperkingen verwijderdhet is echter goed om te onthouden dat thermische procedures en warme baden een terugval van de ziekte kunnen veroorzaken.

Met wat je niet kunt doen na een operatie varicocele, kwamen we erachter. We gaan door naar de volgende paragraaf van ons artikel.

Uit het videomateriaal leert u hoe u zich na een operatie op een varicacel moet gedragen:

Varicocele: kenmerken van de postoperatieve periode

De enige manier om varicocele te behandelen is een operatie. De keuze van chirurgische interventie en de methodologie ervan wordt bepaald door een gekwalificeerde arts. Er wordt ook rekening gehouden met de mening van de patiënt.

In de postoperatieve tijd staat de patiënt gedurende een bepaalde periode onder medisch toezicht. Met regelmatig bloedonderzoek kunt u het genezingsproces van wonden volgen. In de vroege dagen is het raadzaam om zware lichamelijke inspanning te voorkomen, bedrust heeft de voorkeur. Het is vereist om strakke kleding en warme baden uit te sluiten, die de interne druk in de geslachtsorganen beïnvloeden. Na ongeveer een week zou het ongemak moeten verdwijnen. In geval van hevige pijn worden analgetica voorgeschreven.

Soorten operaties

De keuze aan manipulaties om de aangetaste aderen te verwijderen is breed. De typologie van chirurgie voor varicocele is vele jaren stabiel. De nieuwste methode voor het uitsnijden van verwijde bloedvaten is microchirurgie van Marmar. Er zijn drie hoofdtypen operationele impact:

 • Sclerotherapie - het lijmen van de wanden van probleemvaten met een speciale oplossing. Een methode die geen ziekenhuisopname vereist, wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, in een medisch kantoor. Direct na de operatie kan een man naar huis.Op basis van de vele beoordelingen van artsen en patiënten is de effectiviteit van deze manipulatie vrij laag.
 • Een open operatie uitgevoerd door verschillende methoden (Marmara, Ivanissevich, Palomo, Endoscopy). Eerst wordt een incisie gemaakt met een scalpel van onderaf: in de buik of in het gebied van de epididymis. Vervolgens worden de verwijde vaten geligeerd, waardoor de veneuze uitstroom wordt genormaliseerd. Er blijft een litteken achter, waarvan de lengte varieert van 3 cm tot 10, afhankelijk van het type operatie.
 • Laparoscopische varicocelectomie. Het basisprincipe van de procedure is het aankleden van ongezonde aderen. Het wordt uitgevoerd met behulp van een speciale buis met een ingebouwd verlichtingsapparaat en een camera. Het proces heeft een lage morbiditeit en een laag risico op gevolgen. Postoperatieve ziekenhuisopname duurt 3 tot 7 dagen, afhankelijk van het gekozen type anesthesie.

De hersteltijd na de operatie is afhankelijk van het type procedure. De langste revalidatieperiode (maximaal twee weken) is na intracavitaire manipulaties, wanneer de aderen van de zaadbal worden weggesneden.

Postoperatieve complicaties

Volgens de statistieken worden complicaties na varicocele-chirurgie waargenomen bij 10% van de patiënten. Ze zijn onderverdeeld in vroeg en laat, ontstaan ​​in een maand of meer. In de eerste dagen na de operatie om de aangetaste delen van bloedvaten te verwijderen de volgende symptomen zijn mogelijk:

 • liespijn (trekken of scherp),
 • kleine hematomen
 • lente-ontlading,
 • lymfostase,
 • hydrocele (waterzucht van de zaadbal),
 • zwelling in de lies,
 • koorts.

Wat zijn de gevolgen van varicocele-chirurgie op de testikels? Late complicaties zijn: inguinale hernia, azospermie, veranderingen in de grootte van de zaadbal. Gevallen van impotentie na varicocele staan ​​niet vast.

Kleine hematomen worden geassocieerd met subcutane bloedingen als gevolg van schade aan kleine bloedvaten. Ze vereisen geen behandeling en oplossen binnen 1-2 weken. Bij sucrose-ontlading is het noodzakelijk om de toestand van de hechtingen te controleren. Behandeling met desinfecterende oplossingen.

Zwelling van de testis na een operatie en een stijging van de temperatuur duidt op stagnatie van lymfestekingsprocessen. Purulente wondcompartimenten worden soms opgemerkt. De patiënt krijgt antibiotica-injecties voorgeschreven.Na 3-5 dagen verdwijnen de complicaties volledig. Klein pijnloos oedeem zonder koorts is een normale reactie van het lichaam op een operatie, ze verdwijnen 2-3 dagen zonder speciale behandeling.

Als de linker testikel pijn doet met varicocele na de operatie en het ongemak wordt gegeven aan de onderbuik of het heiligbeen - dit duidt op schade aan zenuwuiteinden. Speciale behandeling na een operatie is niet nodig, ongemak wordt verlicht door anesthetica in de vorm van tabletten of injecties.

Een zeldzame maar onaangename complicatie is waterzucht van de zaadbal na een operatie. In de membranen hoopt vocht zich op, wat een toename van de testikels in volume veroorzaakt, een ei doet pijn en een zwaar gevoel. Een nauwkeurige diagnose wordt gesteld na een echografie. Waterzucht wordt behandeld met orale medicijnen die de uitstroom van lymfe regelen.

In dit geval zal de arts bepalen waar en wanneer het nodig is om een ​​aanvullend onderzoek te ondergaan en vervolgens de methode voor verdere behandeling bepalen.

In het geval dat na de operatie de varicocele-aders achterbleven. Om de diagnose te verduidelijken sperma-analyse en dopplerografie uitgevoerd. Meestal wordt het normale functioneren van de resterende vaten bevestigd. Als pathologie wordt gedetecteerd, is een tweede operatie vereist.

Postoperatieve effecten worden getoond in de video:

Kans op terugval

Het minimale risico op het ontwikkelen van een terugval van de ziekte, evenals andere mogelijke complicaties, is de Marmara-procedure. De ernstigste gevolgen na varicocele chirurgie treden op als gevolg van excisie volgens Ivanissevich en laparoscopie. Jongere jongens en adolescenten zijn meer vatbaar voor het secundaire optreden van de ziekte.Re-manifestatie van de ziekte wordt ook operatief behandeld. De afwezigheid van ernstige exacerbaties na de operatie hangt grotendeels af van de kwalificaties van de arts, zorgvuldige naleving van de techniek.

Andere mogelijke gevolgen

Met een hoog professioneel niveau van arts en patiënt naleving van alle regels tijdens herstel, zijn ernstige gevolgen zeer zeldzaam. Soms, na chirurgische verwijdering van de aderen, kunnen kleine afwijkingen optreden, die snel volledig verdwijnen zonder externe interventie.

Hier is een voorbeeldlijst van niet-gevaarlijke symptomen:

 • zwelling, zwelling van de linker of rechter zaadbal,
 • pijnlijke pijn en ongemak in de liesstreek, onderkanten van de onderbuik,
 • de huid nabij de naad wordt roodachtig,
 • isolatie van de anemoon van de wond,
 • scrotum zegel.

De bovenstaande symptomen kunnen niet lang duren. Meestal verdwijnen spontaan, zonder speciale behandeling.

Het is de moeite waard om u zorgen te maken als de volgende complicaties worden waargenomen na varicocele-chirurgie:

 • een sterke stijging van de lichaamstemperatuur,
 • het optreden van bloedingen,
 • wondinfectie
 • gezwollen buik
 • ernstige zwelling van het scrotum aan de linkerkant, waterzucht van de zaadbal (hydrocele),
 • herhaling van varicocele, onmiddellijk of na enige tijd verschijnen,
 • mannelijke onvruchtbaarheid
 • pijn in de juiste nier.

Na de operatie nemen de aderen vaak hun normale vorm aan en worden ze subtiel.

Leven na de operatie

Wanneer de varicocele-operatie achterloopt, wat de man wacht op de postoperatieve periode, zullen experts vertellen. Aan het einde van het ziekenhuisverblijf blijft de patiënt onder toezicht van een uroloog.

Over een periode van tijd moet de patiënt drie keer een preventief onderzoek ondergaan:

 • 3-4 weken na genezing,
 • zes maanden later
 • na 18 maanden.

De behandelend arts geeft aanbevelingen voor het nemen van ontstekingsremmende medicijnen, verduidelijkt het regime van seksuele activiteit, lichamelijke activiteit, geeft advies over het dieet. Herstel van de testiculaire functie wordt gecontroleerd door spermogramresultaten.

Over de timing van de herstelperiode

De herstelperiode na varicocele-chirurgie kan in duur variëren, afhankelijk van de methode. Bij abdominale interventie is revalidatie van een week tot 20 dagen. Microchirurgische manipulatie wordt gekenmerkt door een korte postoperatieve periode (twee dagen). Hechtdraden lossen meestal snel op. Als het materiaal niet zelfrotgevend is, moet u na ongeveer 7 dagen de behandelkamer bezoeken om het te verwijderen. De algemene aanbeveling is om een ​​zachte behandeling gedurende drie weken te handhaven. Artsen adviseren om de komende 48 uur elke belasting op de benen te elimineren. Bij sommige soorten chirurgische ingrepen is een suspensie vereist - een speciaal verband.

Sport opleiding

Veel patiënten die een chirurgische behandeling hebben ondergaan, zijn geïnteresseerd in wat niet moet worden gedaan na varicocele-chirurgie. Aan het einde van de procedure voor het verwijderen van de vergrote ader zijn krachttraining, bodybuilding en gewichtheffen verboden. Dergelijke oefeningen verhogen de intra-abdominale druk dramatisch, wat een terugval van de ziekte kan veroorzaken. Het is raadzaam om paardrijden en fietsen gedurende het jaar te elimineren of te minimaliseren. Lichte fysieke activiteit, met een geleidelijke toename, levert echter alleen maar voordeel op.

Intiem leven en conceptie van een kind

De eerste paar dagen na de behandeling kunnen geen seks en masturbatie hebben. Gewoonlijk geeft de arts na 3-4 weken "groen licht" om het intieme leven te herstellen. In het begin kunnen tijdens het proces van geslachtsgemeenschap kleine pijnlijke gevoelens achterblijven. Dit ongemak vereist geen speciale behandeling en verdwijnt vanzelf. Chirurgische ingreep heeft geen invloed op de erectiele functie.

Nederlandse wetenschappers voerden relevante studies uit en ontdekten dat van de 100 vrouwen slechts 32 in de eerste keer zwanger raakten na het genezen van een varicocele van een partner. Getuigenissen van de overgebleven proefpersonen getuigden van de onmogelijkheid van bevruchting.

Dieet

In sommige gevallen is een speciaal dieet vereist in de postoperatieve periode. In elk afzonderlijk geval worden de regels voor eten ontwikkeld door de behandelend arts. Als er geen speciale indicaties zijn, is het noodzakelijk om zich te houden aan de basisprincipes van het sparen van voeding: u kunt geen vet en gekruid voedsel eten, alcoholische dranken drinken. Gastronomische beperkingen moeten tijdens de gehele revalidatieperiode worden overwogen.

Geneesmiddelen

Na elke vorm van chirurgische ingreep wordt de patiënt een antibioticakuur voorgeschreven. Dit wordt gedaan om de ontwikkeling van een infectie te voorkomen (lasercorrectie is een uitzondering). Geneesmiddelen worden door een specialist geselecteerd, afhankelijk van veel indicatoren: leeftijd, lichaamsgewicht en de aanwezigheid van complicaties. Om de toestand van bloedvaten in de testikels te verbeteren, is het goed om medicijnen te drinken zoals Agapurin, Trental, Arbiflex. Venoprotectors worden vaak voorgeschreven: Eskusan, Detralex, Ginkgo biloba. Bovendien kunnen bloedverdunners worden voorgeschreven: Thrombo ACC, Heparin, Cardiomagnyl. De genoemde medicijnen hebben veel contra-indicaties, daarom is zelfmedicatie onaanvaardbaar.

Algemene aanbevelingen voor het voorkomen van complicaties

Preventie wordt niet alleen uitgevoerd om de initiële ontwikkeling van spataderen te voorkomen. Om terugval van varicocele en andere postoperatieve complicaties uit te sluiten, raden artsen ook aan dat u enkele regels volgt:

 • vasthouden aan een evenwichtig en uitgebalanceerd dieet,
 • elimineer mogelijke stoelgangaandoeningen (constipatie, diarree),
 • oefen regelmatig seks,
 • Vermijd fysiek overwerk
 • slaap niet minder dan 8 uur per dag,
 • normaal lichaamsgewicht behouden
 • raak geen sigaretten en alcohol aan,
 • verminder het aandeel stress op het werk en thuis.

Matige fysieke activiteit (bijvoorbeeld atletiek) heeft een positieve invloed op het herstel van krachten en kan de terugkeer naar het vorige regime versnellen. Veel mannen schamen zich opnieuw om advies te vragen aan een uroloog. Dit is een abnormaal gedrag dat gepaard gaat met gezondheidsproblemen. Elke ziekte is gemakkelijker te voorkomen en een routineonderzoek zal vroege opsporing van pathologie helpen.

Conclusie

Varicocele is een ernstige ziekte die onmiddellijk moet worden behandeld. Anders kan pathologie leiden tot complicaties: onvruchtbaarheid en impotentie. De helft van het succes bij de behandeling van deze aandoening hangt af van de snelheid van de diagnose. Wanneer het pijn begint te doen in de lies, tijdens beweging of in rust, is het belangrijk om de mogelijke symptomen niet te negeren en de behandeling niet uit te stellen. De strategie en tactieken voor de bestrijding van de ziekte worden alleen ontwikkeld door een gekwalificeerde arts. Zelfmedicatie is in dit geval niet geschikt.

De aanwezigheid van de ziekte heeft geen invloed op de tocht in het leger. De beslissing over vrijlating wordt genomen door de commissie van het militaire dienstbureau, gebaseerd op het stadium van pathologie, de mate van manifestatie van karakteristieke tekens. Daarom moet men geen hoge verwachtingen hebben van een kwaal, als de reden voor afwijking van dienstplicht. Het is beter om zo snel mogelijk van de ziekte af te komen en de "burgerplicht" af te handelen wanneer u deze krijgt. "

Pijn na varicocele-operatie, temperatuur en andere symptomen

Elke vorm van operatie leidt tot ongemak tijdens het herstel

De snelheid van herstel na een operatie wordt bepaald door de methodologie voor de implementatie ervan. Na laparoscopie herstelt de patiënt bijvoorbeeld snel genoeg. Elke vorm van operatie leidt tot ongemak tijdens het herstel. Dit komt door schade aan de zachte weefsels en de structuur van de bloedvaten tijdens het verwijderen van varicocele.De gevolgen na de operatie zijn natuurlijk en pathologisch. De eerste omvat:

 • pijn in de lies,
 • verhoogde lichaamstemperatuur,
 • zwelling van de weefsels,
 • littekenvorming op de plaats van de incisie.

De pijn zou minder intens moeten worden. Als dit niet gebeurt, moet u een arts raadplegen voor advies. Een toename van de lichaamstemperatuur is de fysiologische reactie van het lichaam op de interventie. Wanneer het verschijnt, is het belangrijk om de aanwezigheid van een ontstekingsproces uit te sluiten door geschikte tests te doorstaan.

Zwelling is een individuele reactie van het lichaam. Verwar het niet met waterzucht van de zaadbal. In het eerste geval neemt de tumor geleidelijk af, en met waterzucht groeit deze en gaat gepaard met hevige pijn. De vroege postoperatieve periode wordt gekenmerkt door een lichte isolatie van de anemoon van het hechtingsgebied, roodheid van het huidoppervlak en de vorming van een hematoom. Met de juiste zorg verdwijnen deze symptomen binnen 4-5 dagen na de operatie.

De belangrijkste complicaties

Een van de meest voorkomende complicaties is terugval.

Problemen in de postoperatieve periode ontstaan ​​met een schending van de techniek van chirurgische interventie. Afwijkingen zijn mogelijk als gevolg van vernauwing van de vaten van vetweefsel, die de hypogastrische of spieraders beïnvloeden, de implementatie van een te smalle incisie. Vanwege de laatste overtreding wordt de clip waarmee de ader is bevestigd, afgewezen. De volgende zijn de pathologische complicaties na varicocele testis-operatie

 1. Limfostazom. Treedt op als gevolg van accidentele vasculaire schade tijdens chirurgie. Om de pathologie te elimineren, is het dragen van een verband vereist.
 2. Hormonale aandoeningen. Ze veroorzaken schade aan de aanhangsels tijdens een operatie. Meestal zijn er problemen met de productie van testosteron. Afwijkingen worden geëlimineerd met behulp van medicijnen.
 3. Migratie van scleroserende stof. De oorzaak van de complicatie is longtrombo-embolie. De ontwikkeling van het pathologische proces wordt aangegeven door kortademigheid en een sterke afname van de druk. Na het detecteren van deze symptomen, moet u de man naar het ziekenhuis brengen.
 4. Pain. Ze worden veroorzaakt door overmatige spanning van de aderen, waardoor de gevoeligheid van de zenuwuiteinden wordt verstoord. Na verloop van tijd verdwijnt de pijn als de hechting geneest. Als dit niet gebeurt, is een onderzoek nodig om de oorzaak van het pijnsyndroom te bepalen.
 5. Waterzaad testikel. Het treedt op wanneer vloeistof zich ophoopt in het scrotum. Pathologie gaat gepaard met trekkende pijn. Het probleem wordt opgelost door de operatie om opgehoopt fluïdum te verwijderen.
 6. Testiculaire atrofie. Pathologie kan worden vermoed door een sterke verandering in de grootte van het orgel. Atrofie is het resultaat van schade aan de zaadader tijdens een operatie.

Een van de meest voorkomende complicaties is een terugval van de ziekte. Elk type chirurgische ingreep heeft een bepaald percentage kans op terugkeer van het pathologische proces. In het geval van traditionele chirurgie is dit 40%, met endovasculaire behandeling - 15%, laparoscopie - tot 10% en microchirurgische chirurgie - niet meer dan 2%.

De gevolgen na varicocele chirurgie na vele jaren

De kans op terugval enkele jaren na de operatie is te laag

De gevolgen van een operatie kunnen niet onmiddellijk verschijnen, maar na verloop van tijd. Daarom moeten mannen die een operatie hebben ondergaan om varicocele te verwijderen, regelmatig door een uroloog worden geobserveerd. Vertraagde postoperatieve complicaties omvatten azoöspermie en een verandering in de zaadbalgrootte. Dergelijke gevolgen treden op als de operatie vóór het einde van de puberteit werd uitgevoerd.

Soms beïnvloedt een ziekte het proces van spermatogenese. Een man leert over een slecht spermogram als onderdeel van een onderzoek voordat hij een kind verwekt.Bij afwezigheid van tekenen van testiculaire atrofie, wordt de situatie gecorrigeerd met behulp van medicijnen.

De kans op terugval enkele jaren na de operatie is te laag. Maar sommige mannen worden dit probleem herhaaldelijk geconfronteerd. De provocerende factoren van het pathologische proces zijn slechte gewoonten, een zittende levensstijl en een onregelmatig seksleven. Mannen met een risico wordt geadviseerd om goed op hun reproductieve gezondheid te letten.

Soorten chirurgie

Het risico op bepaalde complicaties na varicocele-chirurgie hangt grotendeels af van de gekozen methode van chirurgische interventie voor de behandeling van deze pathologie. Dankzij moderne technieken is het mogelijk om het optreden van onaangename gevolgen te minimaliseren, maar helaas is het onmogelijk om zich volledig tegen deze te verdedigen.

 • laparoscopische interventie,
 • microchirurgische ingrepen,
 • X-ray endovasculaire chirurgie,
 • open operaties.

De laparoscopische chirurgische techniek is zeer effectief en wordt als minder traumatisch beschouwd. Tijdens de interventie kunt u het aantal takken van de testiculaire aders bepalen, een resectie uitvoeren zonder de slagader aan te raken, waardoor terugval onmogelijk is. Patiënten worden de volgende dag ontslagen.

Een microchirurgische operatie wordt uitgevoerd met behulp van lokale anesthesie en duurt niet zo lang in duur, het wordt gekenmerkt door een hoge efficiëntie, maar bepaalde terugvallen en complicaties zijn mogelijk. Voor dit type interventie is speciale apparatuur vereist.

Röntgen-endovasculaire chirurgie wordt gekenmerkt door het feit dat het röntgenbesturing vereist, maar het is niet erg effectief en verschillende complicaties ontstaan.

Open operaties worden als traditioneel beschouwd, maar ze worden gekenmerkt door een hoge morbiditeit, een verhoogde frequentie van complicaties en het optreden van verschillende terugvallen. Het genezingsproces is vrij lang en ingewikkeld.

Gevaarlijke tekens die medische hulp vereisen

Na de operatie om varicocele bij mannen te verwijderen, volgt het revalidatieproces. Het vereist speciale zorg van de kant van de patiënt en medisch personeel. De ontwikkeling van complicaties wordt aangegeven door het verschijnen van de volgende symptomen:

 • etterende afvoer uit het naadgebied,
 • hoge lichaamstemperatuur
 • kloppende pijn op de incisieplaats,
 • het verschijnen van ernstig oedeem,
 • aanhoudende roodheid in de zaadbal,
 • algemene zwakte en malaise,
 • verkleinen van het scrotum.

In zeldzame gevallen worden de zenuwuiteinden van de binnendij willekeurig aangetast tijdens een operatie. Dit leidt tot gevoelloosheid of verminderde gevoeligheid in dit gebied.

3-6 maanden na de operatie is het noodzakelijk om een ​​studie te ondergaan om de kwaliteit van zaadvocht te bepalen. Lage analyses geven aan dat de operatie niet effectief genoeg was. In dit geval moet het worden herhaald. In sommige gevallen zijn medicijnen nodig die spermatogenese stimuleren.

Om de ontwikkeling van complicaties te voorkomen, is het noodzakelijk om de aanbevelingen van de chirurg op te volgen

De gevaarlijke effecten van varicocele-chirurgie zijn zeldzaam. Het effect van varicocelectomie op de reproductieve gezondheid is meestal positief. Naleving van chirurgische technieken door artsen biedt een positief resultaat voor de operatie. De taak van de patiënt is om periodiek de uroloog te bezoeken en zijn aanbevelingen op te volgen.

Wat kunnen de complicaties zijn na een operatie?

Veel patiënten zijn geïnteresseerd in waarom chirurgie gevaarlijk is en welke complicaties na varicocele-chirurgie kunnen optreden. Een van de meest voorkomende complicaties is scrotale lymfostase.Deze ziekte wordt gekenmerkt door een toename van de helft van het scrotum dat een chirurgische ingreep onderging. De belangrijkste reden voor een dergelijke overtreding is ligatie of trauma van bloedvaten. Pijn en zwelling treden op de eerste dag na de operatie op.

Mogelijke complicaties na varicocele-chirurgie zijn vergrote of geatrofieerde testikels. Dit zijn behoorlijk gevaarlijke, maar zeldzame gevolgen. Ze worden geassocieerd met schade of ligatie van het zaadstreng.

Meestal worden in de kindertijd complicaties en terugval waargenomen na varicocele-chirurgie. Revalidatie moet in dit geval noodzakelijkerwijs gericht zijn op het elimineren van bestaande problemen en het volledig herstellen van de functies van de penis. Bij volwassenen kunnen problemen zoals tromboflebitis, perforatie van de wanden van bloedvaten en de plexiforme plexus worden waargenomen.

Hoe terugval te voorkomen?

Als u geen dieet volgt, slechte gewoonten en verkeerde levensstijl terugval van varicocele is bijna onvermijdelijk. Andere bloedvaten die de testikels voeden, worden aangetast en de ziekte kan in een versneld tempo verdergaan.

Als de geopereerde patiënt voldoet aan alle voorschriften van de arts, verloopt de herstelperiode zonder problemen. De vruchtbaarheid bij onvruchtbare mannen wordt binnen een jaar hersteld. De remissieperiode duurt minimaal 10 jaar., in veel gevallen slaagt de patiënt erin de gezondheid volledig te herstellen en het probleem met aderen niet te herinneren.

Het belangrijkste is de naleving van alle aanbevelingen van de arts, wat helpt om terugval van deze ziekte te voorkomen, maar ook om andere soortgelijke aandoeningen te voorkomen: spataderen van de ledematen, aambeien, ontstekingsziekten van de bekkenorganen. Het is raadzaam om de gekozen levensstijl zo lang mogelijk aan te houden, na verloop van tijd zullen beperkingen een gewoonte worden en geen ongemak veroorzaken.

Aanbevelingen van artsen na een operatie aan varicocele

Operaties om varicocele bij mannen te verwijderen zijn vaak voldoende, omdat dit de enige manier is om volledig van de ziekte af te komen. Om ervoor te zorgen dat de procedure de gewenste resultaten oplevert, moet de patiënt zelf hieraan bijdragen door te voldoen aan alle aanbevelingen van de arts tijdens de revalidatieperiode. Alle nuances kunnen echter niet worden voorzien, dus met ernstige problemen, bijvoorbeeld als de varicocele-aders na de operatie hetzelfde blijven als voorheen, is het noodzakelijk om een ​​behandelend specialist te raadplegen.

Wat te verwachten na de operatie

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten operaties voor varicocele: de methode van Ivanissevich, Palomo, Marmara, evenals laparoscopie en sclerotherapie. Met elk van deze interventies zijn, naast sclerotherapie, zowel algemene als lokale anesthesie mogelijk. Artsen proberen in de meeste gevallen, indien mogelijk, lokale anesthesie toe te passen om de operatie efficiënter uit te voeren en sommige complicaties in verband met algemene anesthesie uit te sluiten.

Als lokale anesthesie is gebruikt, kan de patiënt een paar uur na de operatie naar huis gaan, anders kan observatie in het ziekenhuis gedurende een dag of langer nodig zijn.

Voor ontslag moet de arts medicijnen voorschrijven die een snelle genezing bevorderen en, indien nodig, pijnstillers. De specialist moet ook aanbevelingen doen die sneller herstel na een operatie mogelijk maken.

De man moet worden gewaarschuwd voor wat niet kan worden gedaan na de interventie, om de naad niet te beschadigen en geen complicaties te veroorzaken.

Meestal merkt de patiënt binnen 1-2 weken de volgende bijwerkingen op:

 • scrotum pijn
 • roodheid en zwelling van de huid,
 • kleine kneuzingen
 • een kleine hoeveelheid roze of transparante afscheiding uit de wond.

Dergelijke symptomen kunnen geen complicaties worden genoemd, omdat dit een normale reactie van het lichaam op stress is, wat de operatie is.Als negatieve manifestaties te lang worden waargenomen of het normale leven verstoren, moet u een arts raadplegen.

Aanbevelingen voor de revalidatieperiode

Revalidatie na een operatie om varicocele bij mannen te verwijderen, kan anders duren. Het hangt allemaal af van de individuele kenmerken van het lichaam, het vermogen om te regenereren, de ernst van de ziekte en de gekozen methode van chirurgische interventie.

Traditionele methoden - Ivanissevich en Palomo - vereisen bijvoorbeeld 7-10 dagen rust na de procedure en herstel na operaties met behulp van progressieve technieken kan slechts een paar dagen duren. In de regel schrijft de arts bij ontslag een ziekteverlof voor de patiënt om van zijn werk te worden ontheven.

Bij oudere patiënten duurt het herstel langer dan bij jonge mensen.

In elk geval, ongeacht de procedure, is het raadzaam dat de man de eerste 2 dagen daarna in bed blijft om de wond in korte tijd te laten genezen. Tijdens deze periode is het beter om niet nat te maken en niet oververhit te raken, om geen complicaties te veroorzaken. Bovendien adviseren artsen binnen 7-10 dagen na de interventie niet:

 • onderworpen aan zware fysieke inspanning,
 • gewichten heffen
 • seks hebben
 • bezoek het badhuis, sauna of zwembad,
 • loop lang.

In sommige gevallen, na een operatie aan varicocele, zijn pijnstillers nodig tijdens de revalidatieperiode. Ook kan de arts een wondbehandeling met een antiseptische oplossing of zalf met een vergelijkbaar effect voorschrijven.

Als niet-absorbeerbaar materiaal werd gebruikt voor het hechten, moet de man het ziekenhuis bezoeken om ze te verwijderen. U moet ook regelmatig worden geobserveerd door een stralingsarts - een maand, zes maanden en een half jaar na de interventie.

Bij geplande onderzoeken geeft de uroloog aanwijzingen om tests uit te voeren om de dynamiek te volgen, indien aanwezig. De arts geeft ook aanbevelingen over levensstijl en preventieve maatregelen om terugval te voorkomen. Een reeks oefeningen is geselecteerd voor snel herstel na een operatie, indien nodig worden massage en fysiotherapie voorgeschreven.

Onvoorziene

Met varicocele verloopt de postoperatieve periode meestal soepel, in uitzonderlijke gevallen ontstaan ​​ernstige complicaties. Het is onmogelijk om alle mogelijke gevolgen te voorspellen, maar er zijn enkele van de meest voorkomende alarmerende situaties die zich na de operatie kunnen voordoen. Onder hen worden de volgende complicaties onderscheiden:

 1. Hydrocele (waterzucht van de zaadbal). Deze pathologie wordt gekenmerkt door overloop van holtes tussen de weefsels van de testis met lymfevocht, terwijl het in omvang kan toenemen. In de meeste gevallen treedt een hydrocele op na een operatie volgens de Ivanissevich-methode, omdat u hierbij onbedoeld een lymfevat kunt verbinden.
 2. De verhoogde temperatuur. Als een man meerdere dagen na de operatie een hoge temperatuur heeft, kan dit wijzen op een infectie in de wond en de ontwikkeling van het ontstekingsproces. Purulente afscheiding uit de wond, zwelling eromheen, een vergrote testikel in omvang en andere gerelateerde symptomen kunnen dit ook bevestigen. Met een dergelijke complicatie is het noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen.
 3. Hormonale mislukking. In de testikels wordt het mannelijke hormoon testosteron geproduceerd. Na de operatie kan het niveau zowel omhoog als omlaag worden gewijzigd, wat een negatief effect heeft op alle lichaamssystemen, zelfs de psycho-emotionele sfeer zal worden beïnvloed.
 4. Aderen zijn niet afgenomen. Vergelijking van de toestand van de zaadbaladeren met varicocele voor en na de operatie, sommige mannen merken dat de situatie niet is veranderd. Volgens de resultaten van de chirurgische ingreep zouden er nog enkele veranderingen in de staat van de aderen moeten zijn, dus het gebrek aan dynamiek kan op een terugval wijzen.
 5. Vergrote zaadbal.Als de varicocele na de operatie de zaadbal vergroot, kan dit duiden op een letsel dat tijdens de procedure is opgelopen, wat resulteert in een hematoom. Als de zaadbal gedurende een lange tijd sterk in omvang is toegenomen en er een pijnlijk gevoel is, moet u contact opnemen met een uroloog.

Veel mannen komen overeen varicocelectomie te ondergaan om onvruchtbaarheid te voorkomen, die zich in de laatste stadia van testiculaire spataderen kan ontwikkelen.

Helaas biedt chirurgie tot op heden geen absolute garantie voor herstel van de vruchtbaarheid. Als na de interventie de indicatoren niet zijn verbeterd, moet de arts aanbevelingen doen voor verdere actie.

Andere revalidatieaanbevelingen

Om sneller te herstellen na varicocele, moet de patiënt zich houden aan een gezonde levensstijl. Als het de eerste twee dagen beter is om in bed te blijven, dan is het noodzakelijk om het lichaam haalbare lasten te geven. Het is raadzaam om korte wandelingen in de frisse lucht te maken, geleidelijk een reeks oefeningen toe te passen.

Ook kunnen sommige patiënten een dieet worden voorgeschreven dat zich richt op het eten van voedsel met weinig vet en koolhydraten. Hiervoor moet een man voornamelijk de volgende producten gedurende een bepaalde tijd gebruiken:

 • gekookte rijst
 • gekookte, gebakken of gestoomde kip,
 • zuivelproducten
 • onbeperkt aantal groenten en fruit in welke vorm dan ook.

In sommige gevallen, kort na de operatie om varicocele bij mannen te verwijderen, kunnen problemen met ontlasting optreden. Dit is een volkomen normaal verschijnsel, dat niet verlegen of bang moet zijn. Om constipatie te voorkomen, wat kan leiden tot overmatige druk op de bekkenorganen en, als gevolg, de ontwikkeling van terugval, kan een klysma of laxeermiddel worden gebruikt zoals voorgeschreven door de arts.

Ondanks de heersende mening lijdt de mannelijke seksuele functie na de operatie voor ligatie van de vergrote testiculaire ader niet.

De potentie blijft op hetzelfde niveau als vóór de operatie. Integendeel, de pijnlijke gewaarwordingen die kunnen optreden tijdens seksuele opwinding en direct tijdens de late stadia van de ontwikkeling van varicocele, zullen geleidelijk verdwijnen en het intieme leven keert terug naar zijn vorige loop. Seksueel contact moet echter gedurende de eerste drie weken worden vermeden om het lichaam volledig te laten herstellen.

Te vaak agiteren kan de resultaten van de behandeling nadelig beïnvloeden, dus een man moet masturbatie weigeren. Bovendien moet de arts vóór ontslag of tijdens routineonderzoeken na een operatie de patiënt aanbevelingen geven over de optimale frequentie van geslachtsgemeenschap.

Na chirurgische behandeling van varicocele kunnen jonge mensen tot zes maanden uitstel van het leger krijgen. Wat betreft sporten, u kunt er meestal niet eerder dan na een maand op terugkomen, en de belastingen moeten geleidelijk worden verhoogd, te beginnen met de lichtste.

Bodybuilding en andere sporten met gewichtheffen zijn verboden.

Als u alle aanbevelingen van de arts opvolgt, kunt u mogelijke complicaties en terugvallen voorkomen. Herhaalde operaties om varicocele te verwijderen, hebben meer negatieve gevolgen.

Basisprincipes van herstel na varicocele chirurgie

Varicocele is een ziekte die wordt gekenmerkt door spataderen rond de zaadbal. Tegelijkertijd voelt een persoon vaak pijn, ongemak in de lies en kan de temperatuur op de locatie van het probleem ook stijgen. Bovendien vertoont het spermogram een ​​afname van het aantal zaadcellen, wat uiteindelijk problemen met de conceptie kan veroorzaken.

Dat is de reden waarom artsen patiënten aanbevelen hun toevlucht te nemen tot chirurgische genezing. Om terugval na een operatie te voorkomen, is het belangrijk om de aanbevelingen voor herstel correct op te volgen.

Methodologie van Palomo en Ivanissevich

Tijdens deze operatie overlappen pathologisch veranderde aderen elkaar door een kleine incisie in de buikholte.

Vervolgens schrijft de arts pijnstillers voor aan de patiënt en gebruikt hij ook een ijskompres, dat wordt gebruikt om zwelling te verlichten en pijn te verminderen.

Om het risico op een ontstekingsproces te verminderen, kan uw arts het gebruik van antibiotica en niet-steroïde ontstekingsremmers aanbevelen. Dergelijke operaties worden zelden uitgevoerd, omdat er meer moderne technieken zijn.

De herstelperiode na de operatie voor varicocele wordt uitgevoerd op een stationaire urologieafdeling en is gemiddeld 7-14 dagen.

Belangrijkste aanbevelingen:

 • Gedurende de eerste 3-5 dagen moet de patiënt bedrust observeren, omdat het niet wordt aanbevolen om veel te bewegen,
 • Om de testikels in limbo te ondersteunen, wordt het aanbevolen om een ​​suspensie te dragen - een speciaal verband dat fixatie van het scrotum biedt,
 • Als de operatie met varicocele geen complicaties veroorzaakte, mogen de naden op de 7e-9e dag worden verwijderd en vanaf dat moment laat de arts meer beweging toe,
 • Gedurende de eerste twee weken na ontslag is het noodzakelijk om lichamelijke activiteit te beperken. Het is verboden om te sporten en seks te hebben,
 • De eerste maand kunt u niet categorisch meer dan 10 kg tillen, omdat naden kunnen openen en terugval kan optreden.

Laparoscopie en embolisatie van de testiculaire ader

In dit geval worden voor gebruik met varicocele speciale mini-cilinders, spiralen of speciale ophangingen gebruikt. De chirurg maakt een kleine punctie waardoor het sclerosant wordt geïnjecteerd. Chirurgische ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Observeer de patiënt vervolgens gedurende 6-10 uur, en dan kunt u naar huis gaan. De revalidatieduur is niet meer dan 1-2 weken. Om de toestand van de patiënt na een operatie aan varicocele te volgen, moet het worden geobserveerd door een uroloog en cardioloog.

Herstel na varicocele-chirurgie omvat de volgende regels:

 • Bij het uitvoeren van laparoscopie voor revalidatie is ziekenhuisopname gedurende 2-5 dagen mogelijk,
 • De arts beveelt na de operatie aan om pijnstillers en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen te nemen, evenals antibiotica,
 • Om de immuniteit te behouden, worden immunostimulantia of vitamines voorgeschreven,
 • Sporten is niet eerder toegestaan ​​dan na 2-3 weken.

Als de operatie correct wordt uitgevoerd, zijn er geen recidieven en complicaties, en vervolgens wordt het spermogram weer normaal en wordt zwangerschap mogelijk. Dit gebeurt gemiddeld na ongeveer zes maanden.

Varicocelectomy

Bij het uitvoeren van microchirurgische ingrepen met varicocele wordt een speciale microscoop gebruikt, die schade aan de lymfevaten, waterzucht en andere complicaties voorkomt. De chirurg komt naar de bloedvaten via de buitenste ring van het lieskanaal. De incisie is meestal niet meer dan 2 cm, dus blijft er een klein litteken achter. Interventie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving gedurende 30-60 minuten.

Na een paar uur kan de patiënt naar huis, maar meestal wordt de arts aanbevolen om 8-10 uur onder observatie te blijven Om het risico op complicaties te verminderen, worden antibiotica en niet-steroïde medicijnen voorgeschreven. Bovendien moet tijdens de revalidatieperiode gedurende ten minste de eerste week intense lichamelijke activiteit worden vermeden. Herstel duurt meestal niet meer dan twee weken.

Basisregels voor herstel na varicocele chirurgie

Naast deze tips zijn er algemene aanbevelingen die belangrijk zijn om te overwegen om complicaties en terugval van varicocele te voorkomen.

Na de operatie voelt de patiënt soms 3-6 weken lichte pijn in de liesstreek.Blauwe plekken verschijnen in het scrotum en de lies, en ook deze gebieden zien er gezwollen uit. Soortgelijke problemen verdwijnen na 3-4 weken. In sommige gevallen moet u op aanbeveling van een arts een paar weken een speciaal sportverband dragen.

Het wordt aanbevolen om in de frisse lucht te wandelen, omdat dit de bloedcirculatie stimuleert. Vervolgens hoeft u voor resorptie van de hechtingen geen zalf met antibiotica te gebruiken, omdat alles vanzelf over 4-6 weken verdwijnt.

Wanneer de operatie werd uitgevoerd, wordt de patiënt aanbevolen om op de eerste dag op de maximale hoeveelheid tijd in bed te liggen. Het is belangrijk om onmiddellijk te rusten na een gevoel van vermoeidheid.

Vervolgens, een chirurgische operatie met varicocele voor een korte periode, een beetje roze vloeistof kan opvallen van de incisie, dit wordt als de norm beschouwd. Als pijn wordt gevoeld, is het toegestaan ​​om koude kompressen te gebruiken, bijvoorbeeld wordt ijs op het getroffen gebied aangebracht, dat met een doek moet worden gewikkeld. De duur van de procedure is niet meer dan 20 minuten.

Na de operatie zijn veel mannen geïnteresseerd of het mogelijk is om te masturberen en seks te hebben. Artsen zijn hierin verenigd - dergelijke acties tijdens revalidatie zijn verboden, maar vervolgens zal het seksuele leven weer normaal worden.

Wat kan niet worden gedaan na varicocele-chirurgie:

 • Tijdens de eerste dag wordt aanbevolen om zelfs minimale belastingen en plotselinge bewegingen te voorkomen,
 • De eerste twee dagen is het belangrijk om de pleisters die op de incisieplaats zijn aangebracht niet nat te maken of te verwijderen,
 • In het begin wordt het aanbevolen om zware activiteiten te vermijden, bijvoorbeeld fietsen, krachtbelasting. Aërobe oefening is ten minste drie weken verboden en alleen na toestemming van de arts,
 • In de postoperatieve periode van vijf dagen is het verboden om een ​​bad te nemen.

Velen zijn geïnteresseerd in een ander onderwerp - wat kan ik eten na een varicocele-operatie? Dus, voeding tijdens de revalidatieperiode moet gericht zijn op het verminderen van het risico op constipatie. Vezelrijk voedsel, zoals groenten, fruit en granen, kan prima met deze taak omgaan.

Bovendien zeggen artsen dat voeding vitamine moet zijn. De beste optie is een mediterraan dieet. Het wordt aanbevolen om alcohol volledig te laten staan ​​voor deze periode, omdat het het lichaam uitdroogt en constipatie veroorzaakt.

Vervolgens is het belangrijk om een ​​vervolgonderzoek te ondergaan om ervoor te zorgen dat de wond is genezen en er geen onaangename complicaties zijn. Als u alle aanbevelingen van een arts opvolgt, kunt u rekenen op een succesvolle en korte herstelperiode na verwijdering van varicocele.

Belangrijkste symptomen

Uit de praktijk is bekend dat de uitgesproken symptomen van varicocele worden waargenomen bij jonge mannen in de conceptleeftijd en bij oudere mannen.

Met een asymptomatisch verloop van de ziekte is de diagnose alleen mogelijk op het moment van een medisch onderzoek, omdat er geen pijn en algemeen ongemak is. Een dergelijk proces is verre van veilig, omdat het kan leiden tot de diagnose van onvruchtbaarheid.

De volgende veranderingen in de gezondheidstoestand gaan aan de operatie vooraf:

 • tijdens lichamelijke inspanning, sport, tijdens geslachtsgemeenschap, snel wandelen, neemt de pijn sterk toe,
 • een van de testikels viel onder het gemiddelde aanvaardbare niveau,
 • de zaadbal is aanzienlijk kleiner geworden (ten minste 20%), terwijl de pijn in het scrotum, de lumbale regio verontrustend is,
 • vasculaire vervorming wordt merkbaar, testiculaire consistentie verandert,
 • sperma verslechtert, zoals te zien in het spermogram.

Een vergroot scrotum is meestal merkbaar in de rechtopstaande positie van het lichaam. Maar met het geavanceerde stadium van varicocele, is het duidelijk in elke toestand.

Het is belangrijk om tijdig gekwalificeerde hulp te zoeken, anders kunnen de gevolgen van de pathologie onomkeerbaar zijn (onvruchtbaarheid).

De belangrijkste soorten operaties

In de moderne geneeskunde is het gebruikelijk om verschillende technieken te gebruiken om de beschreven pathologie te elimineren, de periode en kenmerken van herstel na een operatie hangen direct af van de kenmerken van elk van hen.

 1. Open chirurgie omvat het aankleden van de aangetaste ader van de zaadbal, wat de daaropvolgende toename in grootte voorkomt. Dit stopt de beweging van bloed door de vervormde kanalen. Het wordt momenteel in de praktijk zelden gebruikt, omdat het kan leiden tot een complicatie in de vorm van hydrocele, een terugval is mogelijk. Een langdurige revalidatieperiode.
 2. Een microchirurgische operatie wordt uitgevoerd met een scherpe verslechtering van de toestand van de patiënt, wanneer er klachten zijn van een scherp pijnsyndroom in de plaats van de testis, lies, scrotum en het spermogram geeft een slecht resultaat.
 3. Endoscopie is een procedure waarbij er een minimale mate van weefselbeschadiging is in een gebied met pathologische veranderingen. Een dergelijke varicocele-operatie mag tegelijkertijd op 2 testikels worden uitgevoerd. De herstelperiode is kort.
 4. Gebruik met minitoegang wordt aangegeven bij afwezigheid van een sterke verslechtering van de gezondheid. Met deze operatie wordt geen incisie in de buikwand uitgevoerd en vindt herstel zo snel mogelijk plaats. Wat betreft complicaties, hydrocele is uiterst zeldzaam.

Herstelfuncties

De eerste en belangrijke factor die de duur van revalidatie na de operatie beïnvloedt, is de leeftijd van de man. Er wordt rekening gehouden met de kenmerken van de geselecteerde behandelingsmethode.

Als een operatie wordt uitgevoerd volgens Palomo of Ivanissevich, waarbij een ader is weggesneden, kan de herstelperiode tot 3 weken of langer worden uitgesteld.

Het specifieke tijdstip van herstel hangt direct af van de ontwikkeling van een mogelijke complicatie in de vorm van hydrocele, de noodzaak van herhaalde behandeling, het nemen van pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen.

Endovasculaire behandeling omvat het blokkeren van verwijde vaten met behulp van speciale apparaten (cilinders, spiralen).

Volledig of gedeeltelijk herstel vindt plaats binnen een paar dagen na de procedure.

Microchirurgische chirurgie is handig omdat het welzijn van de patiënt aanzienlijk verbetert met 2 tot 5 dagen. Het hangt allemaal af van de exacte uitvoering van alle voorschriften van de arts tijdens de revalidatieperiode.

De algehele positieve dynamiek van herstel hangt af van de afwezigheid van wallen en pijn, het verschijnen van waterzucht op een probleemplaats. Het is erg belangrijk om de prestaties van spermogrammen te verbeteren.

Wat is verboden na varicocele te doen

Deze operatie houdt de naleving van bepaalde regels in die helpen om snel beter te worden en terug te keren naar een volledig leven:

 1. Een man mag 24 tot 48 uur geen werk doen.
 2. Oefening na varicocele is gecontra-indiceerd, minimale postoperatieve activiteit is aangewezen.
 3. Na de operatie is het niet toegestaan ​​om een ​​steriel verband nat te maken of te verwijderen.
 4. Het is niet nodig om de naad onafhankelijk te gebruiken en te verwerken met zalven die antibiotica bevatten, als er geen directe instructies van de behandelend arts zijn.
 5. Afhankelijk van het type behandeling dat is gekozen voor varicocele, moet er minimaal 5 tot 10 dagen verstrijken voordat de patiënt fysieke basisoefeningen, sporten en geslachtsgemeenschap mag uitvoeren.
 6. Gewichtheffen, langlopen, fietsen, paardensport, aerobe oefeningen om besmetting van de hechtdraad te voorkomen zijn gecontra-indiceerd.
 7. Het is raadzaam om hete baden gedurende 5 tot 7 dagen te beperken.

Kenmerken van revalidatie thuis

Zelfs als de patiënt een goede operatie heeft ondergaan en zich op de eerste dag bevredigend voelt, moet hij de maximale tijd in rugligging doorbrengen.

Bij de minste vermoeidheid worden volledige rust en maximale inactiviteit weergegeven.Lang herstel wordt vergemakkelijkt door een langdurige slaap.

Na 2 tot 3 dagen worden korte wandelingen in de frisse lucht aanbevolen. Dit versterkt het immuunsysteem, voorkomt de vorming van ongewenste constipatie na varicocele chirurgie.

Wat betreft het dieet, het kan producten bevatten die bekend zijn bij mannen. Voor indigestie wordt aanbevolen om zacht voedsel te nemen dat een kleine hoeveelheid vet bevat.

Dit zijn zuivelproducten, kip, gekookte rijst, verse groenten, fruit.

In de herstelperiode na varicocele klagen patiënten over onregelmatige stoelgang. Het is belangrijk om het maagdarmkanaal zo snel mogelijk te vestigen, omdat stress tijdens stoelgang pijn en ongemak kan veroorzaken. In sommige gevallen schrijft de behandelend arts een mild laxeermiddel voor.

In de eerste paar dagen na de operatie kan de hechting "sijpelen", waardoor een roze vloeistof vrijkomt. Dit is normaal, maar het is noodzakelijk om de arts op de hoogte te brengen van deze stand van zaken.

Misschien is de benoeming van extra medicijnen voor extern gebruik.

Een koud kompres of ijs, dat gedurende 10 - 15 minuten niet meer wordt aangebracht, vermindert de pijn goed na een operatie in de liesstreek.

Zorg ervoor dat u een zachte doek tussen de huid en het kompres hebt.

Regelmatig onderzoek en naleving van alle instructies van de behandelend arts zullen een belangrijk onderdeel zijn van het snelle herstel na varicocele. Met de minste verslechtering van het welzijn is een reis naar een medische faciliteit onvermijdelijk.

Complicaties na een operatie

De belangrijkste chirurgische risico's omvatten infectie, bijwerkingen van algemene anesthesie, bloedingen, enz.

Grondige hemostase, mogelijke antibioticatherapie zal de progressie van complicaties helpen voorkomen.

Mannen die een varicocele hebben ondergaan die door een operatie is toegediend, moeten begrijpen dat de volgende ongewenste gevolgen kunnen optreden:

 • terugkerende inguinale pijn
 • testiculaire mismatch in grootte,
 • onvoldoende beweeglijkheid van het sperma en hun totale aantal.

Varicocele: herstel na een operatie en wat niet moet worden gedaan

Varicocele is een uitsluitend mannelijke ziekte die de bloedcirculatie in de testikels en zaadstreng verstoort.

In dit orgaan hebben de vaten een karakteristiek kenmerk, ze vormen een vasculaire plexus, waar bloed van de zaadbal en in de vas deferens binnenkomt.

Behandeling van de ziekte gaat gepaard met een operatieve route en naleving van bepaalde aanbevelingen in de postoperatieve periode. In dit artikel zullen we u vertellen wat u niet kunt doen na varicocele-chirurgie.

Indicaties voor een operatie

Varicocele is een spatader in het zaadstreng van de testis. Meestal komt de ziekte aan de linkerkant voor. Varicocele van de linker testikel vormt geen sterke bedreiging voor het leven van een man, maar het kan testiculaire atrofie veroorzaken en leiden tot onvruchtbaarheid.

In de urologie zijn 4 graden van pathologie geclassificeerd, waarvan het verschil zich manifesteert in de ernst van de symptomen en het pathologische proces. Bijvoorbeeld, met 1 of 2 tweede graad van de ziekte ondervinden mannen geen speciale moeilijkheden en ongemakken.

Maar in fasen 3 en 4 is de clusterachtige plexus van aders op de zaadbal gemakkelijk zichtbaar.

Voor informatie! De expansie van de aderen van de zaadstreng op de rechter zaadbal duidt op de aanwezigheid van nierproblemen. Het wordt aanbevolen om een ​​echografie te ondergaan om tumorformaties uit te sluiten.

Met varicocele wordt een operatie voorgeschreven in de volgende gevallen:

 • terugval van varicocele
 • de aanwezigheid van hevige pijn,
 • verminderde spermatogenese met bevestigde expansie van de aderen in het zaadstreng,
 • de aanwezigheid van een uitgesproken stadium van de ziekte, wat wordt bevestigd door echografie en dopplerografie,
 • onesthetisch uiterlijk van het geslachtsorgaan,
 • vertraging van de testiculaire groei in de puberteit,
 • mannelijke onvruchtbaarheid.

Voor informatie! Experts zeggen dat het het beste is om de expansie van de aderen in het zaadstreng te elimineren op de leeftijd van 25-30 jaar.

Chirurgische ingreep wordt uitgevoerd in een ziekenhuis op de afdeling urologie. De anesthesiemethode is geselecteerd op basis van de geplande operatie.

Herstelperiode

Elke operatie van varicocele en herstel daarna, zorgt zonder twijfel voor een dieet, evenals de implementatie van preventieve maatregelen.

In de regel wordt de patiënt geadviseerd om de behandeling thuis 10 dagen voort te zetten, de patiëntenzorg vereist geen speciale problemen, het belangrijkste is om gewichtheffen en alcoholgebruik uit te sluiten. De belangrijkste aanbeveling van de uroloog is een maandelijks bezoek, consultatie, onderzoek en analyse.

Op basis van spermogrammen zijn sport en seksueel leven toegestaan. Het is vermeldenswaard dat herstel van varicocele afhankelijk is van de gekozen methode van chirurgische interventie.

Na de operatie van Ivanissevich duurt het bijvoorbeeld tot 14 dagen, duurt de microchirurgische ingreep 3 dagen en duurt de endovasculaire methode slechts 2 dagen.

Voor informatie! Na de operatie kan een man pijn ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. Het wordt aanbevolen om het seksuele leven niet eerder dan 3-4 weken later te herstellen.

Terugvalpreventie

Terugval van de ziekte kan bij elke man voorkomen. In de urologie wordt opgemerkt dat de Ivanissevich-methode meestal een terugval van varicocele veroorzaakt. Er zijn geen fundamentele preventieve aanbevelingen, zoals tot het einde hebben urologen de oorzaak van terugval nog niet vastgesteld. Het naleven van eenvoudige regels zal een man echter helpen de herstelperiode te verplaatsen:

 • indien nodig, wordt aanbevolen om een ​​sportverband te dragen,
 • regelmatig onderzoek en diagnose ondergaan,
 • neem regelmatig een spermogram.

Voor informatie! Frequente seksuele opwinding verhoogt de bloedtoevoer naar de penis en veroorzaakt een terugval. Het is mogelijk om langdurige opwinding uit te sluiten met behulp van masturbatie.

De belangrijkste regel voor het elimineren van terugval is om vóór de operatie een grondige diagnose te stellen. Deze aanpak kan het risico op complicaties en terugval aanzienlijk verminderen.

Wat kan niet worden gedaan na een operatie?

In de postoperatieve periode is het belangrijk om te weten welke acties een man kan uitvoeren en welke het beste zijn om van af te zien. Laten we in meer detail bekijken wat niet kan worden gedaan na de operatie:

 • in de eerste 48 uur wordt de patiënt geadviseerd om bedrust te observeren, niet om nerveus te zijn,
 • in de eerste week na de operatie is het verboden om een ​​gewicht van meer dan 4,5 kilogram te heffen,
 • in de eerste 21-25 dagen is het noodzakelijk zware lichamelijke inspanningen, fiets-, aerobe en atletische oefeningen uit te sluiten,
 • het is verboden om verband in de eerste 3 dagen nat te maken en te verwijderen,
 • het is verboden om het bad te bezoeken en een bad te nemen gedurende 7 dagen na de operatie.

Het hoofddoel van alle aanbevelingen is gericht op een gemakkelijk en kalm niveau in de postoperatieve periode, evenals de volledige eliminatie van fysieke en thermische spanningen.

Varicocele is geen dodelijke ziekte, maar het kan leiden tot genitale atrofie en onvruchtbaarheid bij mannen.

U kunt de ziekte vanaf 10 jaar diagnosticeren, het is de tijdige detectie van spataderen van de zaadstreng die de kans op volledige eliminatie van het probleem aanzienlijk verhoogt en de reproductieve functie niet schendt.

Ongeacht de gekozen chirurgische methode voor de behandeling van de ziekte, is het belangrijk te begrijpen dat varicocele de seksuele activiteit niet aantast en geen impotentie veroorzaakt.

Herstel na varicocele: operaties, menstruatie, revalidatie, testikels

Varicocele is een mannelijke ziekte die gepaard gaat met een verminderde bloedstroom in de testikels. Als gevolg van veranderingen in de structuur van de ader ontvangen de voortplantingsorganen niet de benodigde hoeveelheid zuurstof.Meestal wordt de pathologie geëlimineerd door chirurgische interventie.

Herstel na varicocele-chirurgie omvat het volgen van bepaalde aanbevelingen. De snelheid van regeneratieve processen hangt grotendeels af van het gedrag van de patiënt.

De juiste benadering van revalidatie helpt de ontwikkeling van complicaties te voorkomen, waaronder ontstekingsprocessen, onvruchtbaarheid, waterzucht, enz.

Revalidatieperiode

Na 3-4 dagen keert de patiënt terug naar zijn gebruikelijke werkzame leven

Herstel na varicocele wordt in elk afzonderlijk geval met verschillende intensiteiten uitgevoerd. De duur van de revalidatie hangt af van de methode van chirurgische interventie. Met minimaal invasieve procedures en laparoscopie herstelt de patiënt sneller. Na 3-4 dagen keert hij terug naar zijn gebruikelijke arbeidsactiviteit.

Na een endovasculaire embolie kan de patiënt de volgende dag de medische instelling verlaten. Poliklinische diagnostische procedures worden uitgevoerd om de effectiviteit van de operatie vast te stellen. Deze omvatten echografiebewaking, spermogramafgifte en routineonderzoek.

De eerste zes maanden is het noodzakelijk om een ​​vaatchirurg te observeren om trombose te voorkomen.

Na het uitvoeren van andere methoden om varicocele te verwijderen, is het herstel lang. In sommige gevallen is een ziekenhuisopname van minimaal 7-10 dagen vereist. Artsen zijn van mening dat de leeftijd van de patiënt niet van klein belang is. Bij volwassen mannen vertragen regeneratieve processen. Herstel na varicocele-chirurgie is gebaseerd op het volgende:

 • selectie van medicamenteuze therapie,
 • bepaling van de mogelijkheid van motorische activiteit,
 • de implementatie van diagnostische maatregelen om de kans op terugval uit te sluiten,
 • eliminatie van complicaties in het geval van hun ontwikkeling.

Post-operatieve medicijnondersteuning

Ondersteuning van medicijnen speelt een belangrijke rol in de snelheid van revalidatie. Chirurgische ingreep gaat gepaard met incisies van de huid, veranderingen in de bloedstroom en schade aan spierweefsel. Daarom is het belangrijk om infecties in het lichaam te voorkomen. Tijdens de revalidatieperiode wordt het aanbevolen om de volgende medicijnen te nemen:

 1. Antibacteriële middelen. Noodzakelijk om secundaire etterende infecties en septische complicaties te voorkomen. Deze omvatten Amoxicilline, Ceftriaxon, Amoxiclav en Cefir.
 2. Immunostimulants. Ze helpen de afweer en regeneratieve mechanismen van het lichaam te activeren. De medicijnen van deze groep zijn onder meer Cycloferon, Timalin, Tactivin en Timogen.
 3. Anticoagulantia. Ze helpen de bloedstolling te normaliseren en voorkomen de ontwikkeling van trombose. De meest effectieve medicijnen in deze categorie zijn Xexan, Heparine en Warfarine.
 4. Steroidale en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen. Ze stoppen het pijnsyndroom, elimineren wallen en het ontstekingsproces. Steroïde preparaten zijn onder meer: ​​methylprednisolon, prednisolon en dexamethason. De lijst met veel gebruikte niet-steroïde medicijnen omvat: Nise, Nimesulide, Ketotifen en Askofen.

Sperma herstel na varicocele chirurgie

Varicocele gaat gepaard met een afname van de reproductieve functie van mannen. Als gevolg van een verminderde circulatie verandert de temperatuur in het scrotum. Het wordt ongunstig voor de rijping van sperma van hoge kwaliteit.

Om spermogramwaarden na varicocelechirurgie te herstellen, is het nodig om biologisch actieve additieven te nemen. Ze bevatten vitamines, mineralen en natuurlijke extracten die spermatogenese stimuleren.

De meest effectieve medicijnen zijn:

Om de spermakwaliteit te verbeteren, is een speciaal dieet aangewezen. Producten rijk aan selenium, L-carnitine, zink, vitamine C, E en D, foliumzuur helpen de productie van geslachtshormonen te activeren.Het wordt aanbevolen om zeevruchten, noten, kruiden, citrusvruchten, lever, peulvruchten, honing, aardbeien en kiwi in het dieet op te nemen.

Om de bloedcirculatie in de bekkenorganen te verbeteren, is het noodzakelijk om los ondergoed te dragen. Het is even belangrijk om het thermische effect op de testikels op te geven. Je kunt lange tijd geen hete baden nemen en de laptop op schoot houden. Een optimale temperatuur is nodig voor het spermavormingsproces. Het moet 1-2 ° C onder de standaard lichaamstemperatuur zijn.

Interessant! Zwangerschapsplanning is 3-4 maanden na de operatie toegestaan. Tijdens deze periode heeft sperma de tijd om volledig bij te werken.

Hoe beïnvloedt leeftijd het herstelproces?

Bij mannen van volwassen leeftijd herstelt het lichaam na een operatie met varicocele langer dan op jongere leeftijd. Dit is te wijten aan een geleidelijke vertraging van metabole processen naarmate een persoon ouder wordt.

Van groot belang zijn de hormonale achtergrond, bijkomende ziekten en individuele structurele kenmerken van het lichaam.

Statistieken tonen aan dat terugval het meest voorkomt tijdens de operatie in de adolescentie.

Eliminatie van postoperatieve complicaties

In de herstelperiode na varicocele-chirurgie treden vaak verschillende complicaties op. Als de grootte van de testis na de operatie is veranderd, kunnen we praten over de ontwikkeling van waterzucht. Het veroorzaakt accidentele schade aan de lymfeklieren tijdens chirurgische procedures. Een dergelijke complicatie treedt in 10% van de gevallen op. Het wordt geëlimineerd door chirurgie en medicatie.

Pijnlijke sensaties worden beschouwd als een natuurlijke reactie van het lichaam op een operatie. Ongemak wordt veroorzaakt door het uitrekken van de aanhangsels met veneus bloed. Om het pijnsyndroom te elimineren, worden analgetica voorgeschreven. Het behandelingsregime wordt gekozen door de arts.

Soms beïnvloedt de operatie het productieproces van testosteron. In dit geval is hormonale medicatie vereist. Een dergelijke pathologie is uiterst zeldzaam. De meest voorkomende problemen van de postoperatieve periode zijn terugval van de ziekte. Het gebeurt met een slechte werking. In dit geval is herhaalde chirurgische ingreep vereist.

Seksueel leven na behandeling

Alleen het gevorderde stadium van de ziekte beïnvloedt de erectiele functie van een man. In andere gevallen blijft het niveau van seksueel verlangen hetzelfde.

De herstelperiode na de operatie omvat een tijdelijke weigering van geslachtsgemeenschap. Intimiteit mag niet eerder worden beoefend dan 3 weken na ontslag uit het ziekenhuis. Masturbatie is ook gecontra-indiceerd.

Langdurige bloedtoevoer naar de penis leidt tot terugval van de ziekte.

Wat kan er niet gedaan worden?

Na behandeling van varicocele in de zaadbal worden een reeks verboden opgelegd aan de man. De naleving van de herstelperiode van het voortplantingssysteem hangt af van de naleving ervan. Tijdens de revalidatieperiode verbieden chirurgen het volgende:

 • gewichtheffen van meer dan 4,5 kg en aan actieve sporten doen,
 • alcohol en rook drinken,
 • neem warme baden en bezoek de sauna,
 • seks hebben
 • slaap minder dan 8 uur per dag,
 • het lichaam overbelasten met stressvolle situaties,
 • zwemmen in open water,
 • hypothermie van het lichaam toestaan,
 • drink koffie en sterke thee,
 • om lang in de zon te zijn,
 • eet junkfood.

In de eerste dagen na de operatie is het ten strengste verboden om het verband zelf te verwijderen. In een ziekenhuis worden verbanden uitgevoerd door medisch personeel. Dit is noodzakelijk om een ​​goede hygiëne te garanderen om infecties te voorkomen.

De belasting op het lichaam moet geleidelijk toenemen. In plaats van actieve sporten is het toegestaan ​​yoga, ademhalingsoefeningen en lessen in het zwembad te beoefenen. Het wordt ook aanbevolen om speciale oefeningen uit te voeren om de bloedstroom te herstellen.Voordat dit is het raadzaam om uw arts te raadplegen.

Tip! Na de operatie om de varicocele te verwijderen, krijgen de jonge mannen uitstel van het leger voor de duur van de revalidatieperiode.

Varicocelectomie helpt complicaties voorkomen die worden veroorzaakt door stoornissen in de bloedsomloop in het scrotum. Als u de aanbevelingen van de arts opvolgt, heeft de ziekte in de toekomst geen invloed op de reproductieve gezondheid van de man. Schending van de principes van revalidatie dreigt met complicaties in de vorm van onvruchtbaarheid en chronische pijn.

Bewijsmateriaal

Soms verloopt de ziekte zonder pijnlijke symptomen, wordt gedetecteerd tijdens een medisch onderzoek. Een verwaarloosde ziekte veroorzaakt gevolgen die leiden tot onvruchtbaarheid. Let op de waarschuwingssignalen van varicocele, raadpleeg uw arts:

 • aderuitbreiding, vergroting van het scrotum,
 • ongemak tijdens het lopen,
 • scrotum pijn
 • een deel van het scrotum uitrekken,
 • testiculaire pijn, verergerd door inspanning.

Ernstige gevolgen van varicocele voor mannen: impotentie en onvruchtbaarheid. De arts beveelt de operatie aan, bij detectie van symptomen tijdens het onderzoek:

 • pijn in de testikels, lies, scrotum,
 • verslechtering van de spermakwaliteit (weergegeven door een spermogram), waardoor de mogelijkheid van bevruchting van het ei aanzienlijk wordt verminderd,
 • vergrote scrotum aderen
 • toenemende asymmetrie van de testikels tijdens de puberteit.

Mannelijke onvruchtbaarheid is van twee soorten:

 • endocriene onvruchtbaarheid, wanneer rijpende spermatozoa zijn inferieur, inactief en niet in staat tot bevruchting,
 • immuun onvruchtbaarheid, wanneer het immuunsysteem spermatozoa niet herkent als zijn eigen cellen en vecht ze als buitenaards wezen.

Chirurgie voor varicocele

Varicocele-chirurgie geneest onvruchtbaarheid bij 55% van de patiënten. Tijdens de operatie wordt het getroffen vat geïsoleerd, de bloedstroom wordt door een gezonde ader gestuurd. Medicamenteuze therapie wordt gebruikt als aanvullende behandeling, een operatie kan niet achterwege blijven.

Voor de operatie is het noodzakelijk om bloedtesten te doen (algemeen, voor HIV, voor biochemie, hepatitis), urineonderzoek. Onderzoek doen: hart (ECG), longen (röntgenfoto), hormoonspiegels controleren, spermakwaliteit (spermogram).

Soorten operaties

Een veelgebruikt type operatie voor varicocele en betaalbaar. Het omvat een open manier om op een intieme plek in te grijpen en een pijnlijke herstelperiode na de operatie. Doel van de chirurg: een spatikel door een kleine incisie verbinden.

De optie van de operatie blijft optimaal voor patiënten van elke leeftijd (na 13 jaar), alle stadia van varicocele, hoewel er andere methoden zijn. Dit zijn minimaal invasieve, bloedloze best practices. Ze zijn gemaakt met behulp van lekke banden (zonder snijwonden en hechtingen) met behulp van endoscopische instrumenten. Deze technieken zijn niet traumatischer dan die van strippen.

De chirurg, die de aangetaste aderen en takken uitsnijdt, kan de aderen missen die niet zichtbaar zijn in het gedeelte, maar al zijn aangetast door spataderen. Daarom zijn in 40% van de gevallen recidieven van de ziekte mogelijk. Met de 3-4e fase van schade aan de testiculaire ader, worden alle takken aangetast en is het risico op terugval groot. De nadelen van de operatie van Ivanissevich zijn: het risico op terugval en een lange revalidatieperiode (van 3-4 weken tot 6 maanden).

De duur van het herstel van de patiënt na varicocele-chirurgie is afhankelijk van factoren (leeftijd, algemene gezondheid) en strikte naleving van de aanbevelingen en beperkingen die door de arts zijn voorgeschreven.

Bedrust moet gedurende 3 dagen worden geobserveerd, een verband dragen, het verband verwisselen. Bij normale genezing van de hechting wordt de drainage na 2-3 dagen verwijderd. Gedurende een week drinken patiënten antibiotica om infectie in het postoperatieve gebied te voorkomen.

Na een week worden de hechtingen verwijderd. Het wordt lang aanbevolen om strakke scrotum-ondersteunende stammen te dragen. Met toestemming van de arts kunt u een maand na de operatie beginnen met seksuele activiteit.

Mogelijke pijn tijdens seks, die uiteindelijk verdwijnt.

De gevolgen van varicocele bij mannen

De operatie is geassocieerd met dissectie van weefsels en spierverlenging, chirurgische fouten zijn niet uitgesloten, de volgende complicaties zijn mogelijk:

 • schade aan de zenuw in het lieskanaal, wat pijn in de lies of verminderde heupgevoeligheid veroorzaakt. Om ongemak te verminderen: fysiotherapie wordt uitgevoerd, acupunctuur helpt,
 • atrofie (dood) van de zaadbal met onvoldoende bloedtoevoer, als gezonde bloedvaten zijn gewond of de iliacale slagader is geligeerd,
 • testiculaire hydrocele (vochtophoping) - oedeem als gevolg van schade aan het lymfestelsel,
 • infectie tijdens een operatie of infectie na. Acute pijn in de hechtdraad, lies, temperatuur en koorts wijzen op de ontwikkeling van ontsteking in de hechtdraad. U moet dit onmiddellijk aan de arts vertellen.

Deze complicaties treden op na operaties van het 3-4e stadium van varicocele, wanneer een geavanceerde ziekte moet worden geopereerd. In de vroege stadia van de ziekte zijn complicaties na de operatie zeldzaam.

De populariteit van deze operatie wordt verklaard door de effectiviteit, de afwezigheid van incisies en postoperatieve littekens. Dit verkort de herstelperiode na varicocele-chirurgie. Voordelen: weinig verwondingen, afwezigheid van complicaties, cosmetisch effect (het litteken is onzichtbaar). Onder plaatselijke verdoving.

De chirurg bereikt via een kleine incisie in de lies (2-3 cm) de spatader, verbanden en snijdt deze weg. Naden worden na 7-8 dagen verwijderd. In zeer zeldzame gevallen treden complicaties op: terugval, waterzucht van de zaadbal, afscheiding uit de incisie, wondinfectie en de ontwikkeling van ontsteking.

Herstel na varicocele is belangrijk.

De clustervormige aders voorzien de testikels van bloed en produceren vloeistofafvoer. Bij een ziekte groeien weefsels in de vaatbundel, accumuleert bloed in hun plexussen. Als gevolg van een schending van de bloedtoevoer naar de testikels treedt pijn op, de testikels zijn vervormd, zeehonden verschijnen, seksuele functie is aangetast.

Laparoscopische chirurgie heeft de voorkeur voor bilaterale varicocele. Het wordt uitgevoerd door verschillende lekke banden in het peritoneum. Trocars (holle buizen) worden in de lekke banden ingebracht. Door de eerste buis van 10 mm (in de navel) wordt een microcamera (een laparoscoop - een stijve endoscoop) ingebracht die een beeld geeft van het operatieveld op het scherm. Via de andere twee buizen (5 mm in diameter) worden instrumenten geïntroduceerd.

Tijdens de operatie worden de verwijde aderen geperst door klemmen en bevestigd met titanium beugels. Een deel van de ader is bevestigd aan een gezond vat om de normale bloedtoevoer naar de testikels te herstellen. De duur van de operatie is niet meer dan 1 uur.

Lekke banden worden gehecht en er blijven geen littekens op het lichaam achter. De volgende dag wordt de patiënt ontslagen en na 3-4 dagen wordt zijn werkcapaciteit hersteld, na een week - seksuele functie. Revalidatie na de operatie is veel sneller.

Na een maand herstelt de patiënt.

Het geleidingsprincipe is vergelijkbaar met het vorige beeld, uitgevoerd door drie lekke banden onder plaatselijke verdoving. Met het beeld op het scherm kunt u de endoscoop zien - een miniatuurvideocamera die een beeld in elektronische vorm verzendt, wat een hoge beeldkwaliteit en vergroting oplevert.

Het doel van microvasculaire chirurgie is om een ​​verminderde bloedstroom door een ader uit de eierstok te herstellen. Tijdens de operatie wordt een ader getransplanteerd naar de plaats van de aangetaste zaadbal. Doe met elke mate van varicocele.

Hoe het risico op varicocele-recidief verminderen?

De chirurg voert een operatie uit met behulp van optische vergroting met een speciale microscoop. De incisie wordt gemaakt in de onderbuik, 5-6 cm lang, parallel aan het lieskanaal.

De bloedcirculatie na de operatie wordt onmiddellijk hersteld, wat het risico op complicaties, zoals waterzucht van de eierstok vermindert. Het is mogelijk om de uitstroom van bloed uit de eierstok te normaliseren met behulp van de aderen van de buik en deze te verbinden met de eierstok.

De operatie draagt ​​meer dan anderen bij aan de normalisatie van de veneuze uitstroom uit de zaadbal, maar het is traumatisch, het kost tijd voor revalidatie.

Elke varicocele-operatie in de postoperatieve periode vereist geduld van de patiënt, naleving van de aanbevelingen en beperkingen van de arts tot volledig herstel.

 • het optreden van lymfostase (slechte uitstroom van lymfe),
 • hydrocele, waterzucht van de zaadbal (vochtophoping),
 • roodheid, ongemak (trekkende pijnen) in het gebied van het postoperatieve litteken, femorale zenuw,
 • hematomen en zwelling van testiculair weefsel,
 • hechting afscheiding uit de hechting, liesbreuk,
 • ontsteking en etterende afscheiding.

Complicaties treden op bij niet meer dan 10% van de postoperatieve patiënten. Om het risico op het optreden ervan te verminderen, moet u de aanbevelingen van de arts volgen.

Varicocele na de operatie

De herstelperiode vereist bepaalde voorzorgsmaatregelen:

 • bedrust na de operatie observeren,
 • zich onthouden van overbelasting van buikspieren,
 • draag een verband (minimaal 2 weken), later elastische dichte zwembroek om het scrotum te behouden,
 • Sport niet
 • doe geen krachtoefeningen,
 • til geen gewichten op
 • neem bij het voorschrijven van antibiotica de door de arts voorgeschreven kuur.

Herstelperiode duurt:

 • 1-2 weken - na open access chirurgie,
 • 1-2 dagen na laparoscopische chirurgie
 • 2-3 dagen - na microchirurgie,
 • 1 dag - na endovasculaire embolie.

Wat kan niet worden gedaan na een operatie?

Tijdens de herstelperiode moet de patiënt worden gecontroleerd door de behandelende arts en vaatchirurg om verstopping van het vat, de vorming van een bloedstolsel en complicaties te voorkomen.

Na de operatie wordt aanbevolen:

 • Sta 2 dagen geen lichamelijke activiteit toe.
 • Verwijder geen verbanden. Dressings worden alleen gedaan door een arts in overeenstemming met steriliteit.
 • Til een week niets zwaarder dan 4 kg.
 • Je kunt 5 dagen lang geen warm bad hebben.
 • Gebruik antibacteriële zalven binnen 10 dagen alleen zoals voorgeschreven door een arts.
 • U kunt niet sporten (gewichtheffen, fietsen, hardlopen).
 • Na een maand weer aan het werk gaan met zware lichamelijke inspanning of gerelateerd aan gewichtheffen.

Voor pijn in de lies kun je ijs gedurende 10-20 minuten in weefsel wikkelen. Lopen is nuttig om de bloedcirculatie te verbeteren. De patiënt moet zich houden aan medische voorschriften, overleggen in geval van problemen, komen voor vervolgonderzoek.

Wat kan niet worden gedaan na varicocele-chirurgie: basisregels

Een varicocele is een reeks verwijde (spataderen) aderen rond de zaadbal die opzwellen als een persoon staat.

Wanneer de aderen opzwellen, kunnen ze doffe pijn en ongemak in de lies veroorzaken, evenals de temperatuur van de testikels verhogen in een bereik dat de kwantiteit en kwaliteit van het sperma nadelig beïnvloedt. Varicocele leidt echter niet tot impotentie.

 • Naast testiculaire pijn kan varicocele soms leiden tot atrofie (krimp) van de aangetaste zaadbal. Om dit probleem op te lossen, worden chirurgische methoden voor het behandelen van varicocele gebruikt. Ze zijn effectiever dan de behandeling van varicocele zonder chirurgie.
 • Na de operatie kan de patiënt een lichte pijn in de lies ervaren van 3 tot 6 weken. Het scrotum en de lies kunnen gekneusd zijn en er gezwollen uitzien. Dit gaat na 3-4 weken voorbij.
 • Oedeem is een normaal onderdeel van het genezingsproces in de postoperatieve periode. Als algemene aanbeveling: als de rimpels op het scrotum kunnen worden gezien en geëvalueerd, bevindt de tumor zich binnen een redelijk niveau.
 • De patiënt kan waarschijnlijk binnen 2-3 dagen na microscopische chirurgie weer aan het werk of het normale leven terugkeren. Als zijn werk intense activiteit of atletiek inhoudt, moet je een week of langer wachten. Als de operatie invasiever was, kan de postoperatieve periode langer duren.
 • De man moet mogelijk ongeveer 2 weken na de operatie of verder op aanbeveling van een arts een sportverband dragen.
 • Lopen wordt aangemoedigd omdat het de doorgang van de bloedstroom door de benen stimuleert en de longen helpt uitbreiden na anesthesie.
 • De patiënt wordt in de regel niet aanbevolen om 48 uur na de operatie iets te doen.
 • Het niveau van postoperatieve activiteit moet licht zijn, zonder zware inspanning of stress.
 • Verwijder geen pleisters of week ze niet gedurende twee dagen na de operatie.
 • Het is niet nodig om een ​​zalf met een antibioticum te gebruiken, omdat alle hechtingen binnen 4-6 weken zullen verdwijnen.
 • Het kan 5-10 dagen duren voordat een man kan terugkeren naar sport, fysieke oefeningen doet, hard werkt, seks heeft en masturbeert.
 • Stressvolle activiteiten zoals fietsen, hardlopen, gewichtheffen of aerobe oefeningen moeten worden vermeden gedurende ongeveer 3 weken na de operatie of voordat de arts dit toestaat.
 • Gedurende ongeveer 7 dagen na de operatie kan varicocele niet meer dan 4,5 kilogram worden opgevoed. Dit kunnen zware boodschappentassen, een zware koffer of rugzak, een tas met kattenbakvulling of hondenvoer en een stofzuiger zijn.
 • U kunt gedurende 5 dagen geen bad nemen.

Na de eerste dag moet je elke dag beginnen met bewegen. Lopen verhoogt de bloedstroom en helpt longontsteking en constipatie te voorkomen.

Tijdens het herstel van een varicocele-operatie kunt u voedsel uit uw normale dieet eten.

Als de maag van streek is, kan de patiënt zacht voedsel proberen dat weinig vet bevat, zoals:

Sommige mannen hebben geen regelmatige stoelgang na de operatie. Er is niets gevaarlijks aan. Het is alleen nodig om te proberen constipatie en spanning tijdens stoelgang te voorkomen. Als er binnen twee dagen geen stoelgang is, kan de arts een mild laxeermiddel aanbevelen.

Als de arts antibiotica heeft voorgeschreven, moet u deze innemen zoals voorgeschreven. Je kunt niet stoppen met ze te nemen als je je beter voelt.

 • Tijdens de herstelperiode na varicocele-chirurgie kan een kleine hoeveelheid roze vloeistof uit de incisie lekken. Dit zal enkele dagen na de operatie doorgaan.
 • Om de pijn in de lies te verminderen, kun je ijs of een koud kompres op de zere plek leggen en 10 tot 20 minuten per keer vasthouden. Een dunne doek moet tussen het ijs en de huid worden geplaatst.
 • Follow-up is een belangrijk onderdeel van de behandeling. De patiënt moet zich houden aan alle voorschriften van de arts en een arts raadplegen in geval van problemen.
 • Het is een goed idee om uw testresultaten en medicatielijst veilig te houden.

Aanbevelingen voor een actief leven na varicocele

Aanbevelingen na varicocele-chirurgie met betrekking tot seksuele activiteit zijn vrij eenvoudig. Artsen adviseren af ​​te zien van geslachtsgemeenschap tijdens de herstelperiode.

Het duurt na normale operaties tot na microchirurgie tot 3 weken en na endovasculair tot 3 dagen.

Na de operatie kunt u bedrust observeren, naar de consultatie komen om de hechtingen te verwijderen, speciaal ondergoed te dragen, onder de douche te wassen.

U kunt geen hete baden nemen, sporten, seks, evenals masturbatie, gewichtheffen, overdreven duwen.

 • Is lichte fysieke arbeid mogelijk na varicocele chirurgie? Mogelijke beperkingen voor varicocele na de operatie zijn onder meer een verbod op gewichtheffen en zware lichamelijke inspanning. Het concept van lichte fysieke arbeid is uitbreidbaar, daarom is het noodzakelijk om met de behandelend arts de specifieke hoeveelheid mogelijke fysieke activiteit voor de herstelperiode en de daaropvolgende jaren te bespreken.
 • Is het mogelijk om te masturberen na een varicocele-operatie? Masturbatie na varicocele is ongewenst voor de herstelperiode.
 • Kan ik seks hebben na een varicocele-operatie? Het is mogelijk dat, na het voltooien van de revalidatieperiode, het seksuele leven kan worden hersteld naar zijn vorige volume zonder kwaliteitsverlies.
 • Kan ik sporten na varicocele-chirurgie? Voor de herstelperiode zijn sporten na varicocele verboden, nadat het aantal mogelijke sportbelastingen met de arts moet worden besproken, soms kan het verbod op sportbelastingen enkele maanden duren.
 • Wat kan ik eten na een varicocele-operatie? Dieet na chirurgische behandeling van spataderen van de testis moet gericht zijn op het voorkomen van constipatie, voedzaam en vitaminerijk voedsel. De voorkeur moet worden gegeven aan het mediterrane dieet. Het is beter om geen alcohol te drinken na een varicocele-operatie, omdat het uitdroging en constipatie bevordert.

Waterzaad testikel

Varicocele wordt als een tamelijk onaangename ziekte beschouwd. Na de operatie kunnen de gevolgen en complicaties bestaan ​​uit de vorming van waterzucht van de zaadbal. Met hydrocele hoopt vloeistof zich op in de liesstreek. Dit gebeurt voornamelijk door verband of schade aan de lymfeklieren in de lies, waardoor de uitstroom van vloeistof wordt verstoord. Hydrocele wordt geëlimineerd door extra chirurgische ingrepen uit te voeren, waarbij de uitstroom van lymfevocht wordt genormaliseerd.

Postoperatieve complicaties

Experts zeggen dat tijdens de herstelperiode complicaties van varicocele vrij zeldzaam zijn. Vaak worden ze geassocieerd met een onvoldoende hoog niveau van professionaliteit van artsen of moeilijkheden die zich voordoen tijdens een operatie. Onderschat het optreden van verschillende risico's echter niet, daarom is het belangrijk om alle aanbevelingen van de arts volledig op te volgen.

Sommige complicaties verschijnen direct na de operatie in de postoperatieve periode, maar verdwijnen vanzelf, zonder tussenkomst van een arts. Dit zijn met name schendingen zoals:

 • hematoomvorming in het operatiegebied,
 • verdikking van het weefsel nabij de wond,
 • het uiterlijk van een nectar,
 • overmatige zwelling van de weefsels.

 • op hoge temperatuur,
 • pijn in de testikels
 • ernstige zwelling van de weefsels,
 • roodheid van het weefsel
 • afscheiding uit de wond.

In de herstelperiode na een varicocele-operatie vormen de vergroting van de zaadbal en ernstige pijn daarin een groot gevaar. Als dergelijke symptomen optreden, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

Revalidatieperiode

In de postoperatieve periode raden artsen aan om zich aan bepaalde regels te houden, om te zorgen voor een sneller herstel van de patiënt, namelijk:

 • je kunt niet sporten
 • geslachtsgemeenschap uitsluiten,
 • compressietherapie is aangewezen.

Seksueel leven na de operatie

Ongeacht de methode van chirurgische interventie, is het een man verboden om gedurende 3 weken seks te hebben. Het is echter vermeldenswaard dat de specifieke timing van het herstel van seksuele activiteit alleen wordt bepaald door de behandelend arts. Het ding is dat elke man individueel is, en de duur van de revalidatieperiode wordt bepaald door de anatomische kenmerken en het type uitgevoerde operatie.

Heel vaak na de operatie kunnen varicocele-complicaties bestaan ​​uit het optreden van verschillende problemen met spermatogenese.

Dieet na de operatie

In de postoperatieve periode moet de voeding van de patiënt in evenwicht zijn, met een laag gehalte aan vet en koolhydraten. In sommige gevallen kunnen patiënten na een operatie problemen hebben met stoelgang. Om de kans op terugval en constipatie uit te sluiten, raden experts aan zuivelproducten te consumeren en spiervermindering tijdens stoelgang te voorkomen. Als dit proces enkele dagen duurt, kan er ernstige bedwelming van het lichaam optreden.

Instorting

Er is een grote kans op re-vorming van varicocele, op voorwaarde dat de bloedstroom in de zaadader behouden blijft.Kortom, deze aandoening wordt waargenomen als niet alle verwijde testiculaire aderen na de operatie werden verwijderd.

Bekijk de video: Postoperatieve Wondzorg App (Februari 2020).

Laat Een Reactie Achter