Populaire Berichten

Editor'S Choice - 2020

Alle soorten en stadia van mannelijke kaalheid

De aard van de ontwikkeling van dit type alopecia hangt nauw samen met geslachtshormonen en een erfelijke factor. Verdunning en haaruitval worden veroorzaakt door de gevoeligheid van haarzakjes voor genetisch overdraagbare dihydrotestosteron. Onder invloed van dit hormoon treedt spasme op in de haarzakjes. Als gevolg hiervan ontwikkelt zich dystrofie van de haarfollikel, de meeste follikels sterven af.

Een karakteristieke manifestatie van androgenetische alopecia is het gebrek aan haar in het voorhoofd en de kroon en de voortdurende groei van haar op andere plaatsen die ongevoelig zijn voor geslachtshormonen.

Er zijn 3 soorten androgenetische alopecia:

 1. Horseshoe. Het klinische beeld manifesteert zich in overmatig haarverlies van het voorste deel vanaf de zijkant van de slapen. Verder breidt het proces zich uit over het frontotopariëtale deel en vormt geleidelijk een kale kop die eruitziet als een hoefijzer.
 2. Het nest. De haarlijn begint dun te worden in het voorhoofd. Geleidelijk legt het proces de pariëtale zone vast en vormt een kaal hoofd dat op een nest lijkt.
 3. Gemengd type. Haar dunner tegelijkertijd in het fronto-pariëtale deel en op de kruin van het hoofd. Kale plekken verschijnen in de vorm van de letter M. Als het proces niet wordt gestopt, stroomt kaalheid in een hoefijzertype.

Diffuse

Dit type alopecia wordt meestal gediagnosticeerd bij vrouwen als gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam tijdens zwangerschap, borstvoeding of puberteit. Diffuse kaalheid wordt gekenmerkt door uniform haarverlies over het gehele oppervlak van het hoofd.

Let op! Ook veroorzaken de ontwikkeling van diffuse kaalheid nerveuze overbelasting, drugsgebruik, ongecontroleerd gebruik van antibiotica en tabletanticonceptiva.

Diffuse alopecia is verdeeld in twee ondersoorten:

 • anagenisch (treedt op tijdens de periode van actieve groei van de haarlijn),
 • telogeen (gediagnosticeerd in de fase van volledige rest van de follikel).

Alopecia

Overvloedige lokale haaruitval wordt gediagnosticeerd als focaal of nestelende alopecia. Een kenmerk van dit type kaalheid zijn kale plekken met een afgeronde of ovale vorm.

Het proces van haaruitval met focale alopecia doorloopt drie fasen:

 1. Progressief - foci van kaalheid breiden zich actief uit, geleidelijk versmelten met elkaar.
 2. Intramurale - haaruitval stopt.
 3. Regressief - gezonde haargroei wordt hersteld.

Een langdurige staat van stress, hoofdtrauma, onbalans van hormonen in het lichaam en auto-immuunziekten kunnen de ontwikkeling van focale alopecia veroorzaken.

Litteken

Het onomkeerbare proces van haaruitval, vergezeld van ernstige ontstekings-, atrofische en littekenprocessen gediagnosticeerd als cicatriciale alopecia. Factoren die de ontwikkeling van dit type kaalheid veroorzaken, zijn: auto-immuunziekten, infectieuze huidletsels, genetische aanleg.

Met cicatriciale alopecia worden haarzakjes vernietigd, op de plaats waarvan littekens verschijnen. Deze bindweefselafdichtingen stoppen de groei van nieuw haar volledig.

Waarschuwing! Het klinische beeld van cicatriciale alopecia manifesteert zich in asymmetrische foci van prolaps, waarop littekens en atrofische laesies zichtbaar zijn. In het midden van deze gebieden zit gezond haar.

De volgende vormen van cicatriciale alopecia worden onderscheiden:

 • secundair - ontwikkelt zich als gevolg van een ziekte,
 • X-ray - ontwikkelt zich na een röntgenonderzoek van mycotische laesies van de huid,
 • idiopathisch - is uiterst zeldzaam, heeft een onduidelijk karakter van ontwikkeling.

De totale

Dit type alopecia wordt gekenmerkt door volledige kaalheid, niet alleen van het hoofd, maar ook van andere delen van het lichaam (armen, benen, genitale gebied, wenkbrauwen en wimpers vallen uit). Totale alopecia ontwikkelt zich snel. Binnen twee maanden na het begin van de neerslag vallen zeer grote kale plekken met elkaar samen.

Het proces van actief haarverlies veroorzaakt een langdurige staat van stress, hormonale verstoringen, schimmelinfecties van de huid, blootstelling aan radioactieve en chemische stoffen, ongecontroleerd gebruik van antibiotica, chemotherapie en hoofdletsel.

Onderscheid alopecia:

 • totaal - haarverlies door het hele lichaam,
 • subtotaal - ontwikkel langzamer, tast alleen het resterende haar op het hoofd aan,
 • universeel - het pathologische proces van kaalheid beïnvloedt het hele lichaam, de nagelplaat wordt dunner.

Stadia en graden van kaalheid volgens Norwood

Voordat een behandelingskuur voor alopecia wordt aangewezen, bepaalt de arts-tricholoog de mate van haarverlies. Voor dit doel wordt de Norwood-schaal gebruikt - een tabel met cijfers en een gedetailleerde beschrijving van de ernst van haarverlies. De Norwood-schaal combineert alle bestaande soorten alopecia.

Norwood's classificatie van kaalheid omvat zeven graden van mannelijke alopecia:

 • De eerste fase. Gemanifesteerd door het verlies van haar aan de voorkant, temporele en frontale gebieden van het hoofd.
 • De tweede. Kleine kale plekken op het voorhoofd en slapen gaan een paar centimeter naar de achterkant van het hoofd. Als gevolg hiervan hebben de temporele en frontale delen de vorm van een driehoek. Het haar van de pariëtale zone van het hoofd.
 • derde. Het gebied van de slapen en het voorhoofd wordt nog dunner, er verschijnen uitgesproken kale plekken die meer dan 2 cm van de frontale lijn bewegen.
 • VOOR. Alopecia areata, die wordt gekenmerkt door actief haarverlies aan de kruin. Meestal ontwikkelt 3A kaalheid bij mannen na vijfenveertig jaar.
 • Vierde. Op de pariëtale zone wordt het haar nog dunner of valt bijna alles eruit. Het gebied van de tempels en het voorhoofd is blootgesteld. De pariëtale en frontotemporale zones worden gescheiden door een haarstrook.
 • Vijfde. Het haar op de kruin is bijna verdwenen. Het voorhoofd en de whisky zijn nog meer bloot. Het proces van kaalheid bedekt een aanzienlijk deel van het hoofd en vormt een hoefijzervormige vorm van de haarlijn.
 • Zesde. Het haar dat de frontale en kruingebieden eerder verbindt, valt eruit. Als gevolg hiervan wordt een grote kale plek gevormd.
 • Seventh. Volledig haarverlies aan de voorkant en achterkant van het hoofd. Een klein deel van de haarlijn blijft alleen in het gebied van de oren, nek en nek.

Alleen een zorgvuldige houding ten opzichte van uzelf en de diagnose van alopecia in de beginfase zullen het probleem snel oplossen en volledige kaalheid voorkomen.

Diffuse kaalheid

Als we alle soorten kaalheid bij mannen beschouwen, wordt de volgende meest voorkomende diffuse alopecia beschouwd, die kan worden veroorzaakt door de agressieve invloed van externe factoren. Een onderscheidend kenmerk van dit type haarprobleem is het uniforme haarverlies door het hoofd. Tot op heden worden in de medische praktijk twee vormen van diffuse alopecia beschouwd - de telogene en anagene vormen.

Telogene vorm

Als ongunstige factoren de hoofdhuid en haarwortels beïnvloeden, gaan de haarzakjes naar de rustfase, die in de geneeskunde de telogene fase wordt genoemd. In het algemeen, volgens normale indicatoren, zou ongeveer 15% van de hoofdhuid zich in het telogene stadium moeten bevinden, maar met een diagnose van diffuse telogene alopecia diagnosticeren artsen tot 80% van het haar in langdurige rust.

De oorzaken van telogene diffuse alopecia zijn als volgt:

 • zenuwlasten, stress, mentale overbelasting in een chronische vorm,
 • eiwitarme diëten
 • vitaminegebrek
 • acute, chronische, somatische, systemische en infectieziekten,
 • langdurig gebruik van antibiotica, antidepressiva, antipsychotica, antitumormiddelen, enz.,
 • hormonale aandoeningen en schildklieraandoeningen.

Anagen vorm

Als we de anagene vorm van diffuse alopecia beschouwen, praten artsen over een uitgesproken schadelijk effect van agressieve factoren op het haar, waardoor ze eenvoudigweg geen tijd hebben om in de rustfase te gaan, uitvalend op de anagene groeifase. In dit geval is er een lange periode tussen de agressieve invloed van factoren en het begin van haarverlies.

De oorzaken van de anagene vorm zijn als volgt:

 • ongunstige omgevingscondities
 • intoxicatie van het lichaam
 • bestraling, chemotherapie,
 • stralingseffect
 • behandeling met toxische chemotherapeutica.

Diffuse haaruitvalbehandeling

Ondanks reclame voor verschillende middelen en procedures, houden trichologen vol dat diffuse kaalheid en zelfs de initiële graden ervan niet als zodanig worden behandeld. Het feit is dat, ondanks de negatieve incidenten met haar, de mazelen en haarzakjes zelf functioneren als voorheen. En er zijn geen punten waarop het nodig zal zijn om medicijnen en procedures te beïnvloeden.

Het belangrijkste doel van de behandeling van diffuse alopecia is om de oorzaken van haarproblemen te identificeren en triggers te elimineren. Hierna kan een man thuis haarherstel versnellen met folkremedies. Ook kan de arts lotions, oplossingen, shampoos en balsem voor de apotheek voorschrijven om de haargroei te stimuleren, de wortels en de haarstructuur te versterken. De beste groeistimulerende middelen zijn tricomin en foligen in de vorm van spray, shampoo en conditioner.

Oorzaken van de ziekte

De etiologie van focale alopecia wordt nog door specialisten bestudeerd, artsen merken de volgende mogelijke factoren op:

 • erfelijkheid,
 • hypo-, hyper- of vitaminegebrek,
 • verhoogde productie van dihydrotestosteron,
 • chronische infecties en virale ziekten,
 • spijsverteringsziekten
 • aangeboren folliculaire defecten,
 • langdurig contact met chemische en giftige stoffen, straling en straling,
 • verminderde stofwisseling,
 • overbelasting van de psycho-emotionele achtergrond, stress, depressie,
 • chemotherapie
 • krachtige medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld antipsychotica, ontstekingsremmende en antitumor medicijnen, antibiotica, antidepressiva, enz.,
 • slechte gewoonten en slechte voeding, sedentaire levensstijl,
 • auto-immuunprocessen in het lichaam.

Stadia van alopecia areata

Symptomen en klinische manifestaties zullen helpen om de ontwikkelingsstadia van alopecia areata te bepalen, evenals een tricholoog die zeker weet hoe de fase van de ziekte moet worden bepaald. De stadia van alopecia kunnen als volgt zijn:

 • actieve fase - de patiënt kan zwelling en hyperemie, jeuk en een branderig gevoel op het gebied van haarverlies ervaren en de haren zelf kunnen gemakkelijk van de huid worden gescheiden door contact met hen,
 • stationaire fase - op het gebied van haarverlies wordt een bleke vlek zonder haar waargenomen, normale haarwortels en follikels zijn zichtbaar aan de rand,
 • remissie fase - ter plaatse van kale plekken is het uiterlijk van kanonhaar zichtbaar, maar met onvoldoende pigmentatie.

Naast veranderingen in de conditie van het haar, diagnosticeren artsen vaak veranderingen in de nagelplaat, namelijk een ruw oppervlak, diepe groeven, vlekken van witte kleur, foliatie van nagels en broosheid. Als de arts de totale verspreiding van alopecia areata waarneemt, zijn er in 95% van de gevallen problemen met de nagels.

Behandeling van focale kaalheid

Ongeacht welke stadia van kaalheid van focale alopecia bij een patiënt worden waargenomen, zullen therapeutische maatregelen uitgebreid en gefaseerd zijn. Eerst worden de oorzaken van alopecia bepaald, in verband waarmee corrigerende behandeling wordt voorgeschreven. Het kan als volgt zijn:

 • het gebruik van hormonale middelen van prednison of glucocorticoïden,
 • behandeling om het evenwicht van geslachtshormonen te herstellen,
 • lokale behandeling om de haarlijn te herstellen door de follikels te revitaliseren, de groei te stimuleren,
 • het gebruik van folkremedies om de haargroei te stimuleren (maskers met mosterd en rode peper, oliemaskers en kruidenconditioners),
 • correctie van de staat van immuniteit,
 • fysiotherapeutische methoden om de effectiviteit van de therapie te verhogen, bijvoorbeeld darsonvalisatie, huidige stimulatie, mesotherapie, massage, enz.,
 • correctie van dieet en levensstijl.

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan een man die cosmetica kiest. Een tricholoog kan shampoos, balsems, lotions en oplossingen voor actuele haarbehandeling voorschrijven die componenten bevatten die de bloedstroom versnellen. Dankzij dit effect wordt de voeding van de haarwortels vastgesteld en worden slapende follikels ook gewekt.

Conclusie

Alleen als hij de eerste tekenen van alopecia kent, kan een man tijdig een arts raadplegen om een ​​pathologisch proces te voorkomen. De tricholoog kent alleen de oorzaken van haarverlies en kan een effectieve behandelingskuur kiezen, waardoor de haargezondheid van de patiënt wordt hersteld. Tegenwoordig zijn de meest voorkomende androgene en diffuse vormen van alopecia moeilijker te behandelen litteken en focale alopecia.

Hoe komt het tot uiting?

Wanneer de oorzaak is geëlimineerd, is de conditie van het haar hersteld en hervat hun groei.

Progressieve alopecia wordt beschouwd als een onafhankelijke, meestal onomkeerbare ziekte.. Het is van een geënsceneerde aard, vergezeld van het verschijnen van delen op het hoofd die van haar zijn beroofd, en leidt vaak tot volledige kaalheid. Maak onderscheid tussen androgenetica en focale alopecia.

Focale kaalheid wordt gekenmerkt door de vorming op het hoofd van ronde of ovale kale plekken met duidelijke grenzen. De ziekte is overwegend auto-immuun van aard en komt voor bij mannen en vrouwen met dezelfde klinische symptomen..

Androgenetische alopecia is een progressieve kaalheid veroorzaakt door de werking van androgene hormonen op haarzakjes.

Meestal begint de ziekte op volwassen leeftijd en wordt deze geassocieerd met veroudering..

Het proces van haaruitval vindt geleidelijk plaats, begint met kleine gebieden en verspreidt zich geleidelijk naar andere delen van het hoofd.

Kaalheid bij vrouwen en mannen met androgenetische alopecia manifesteert zich op verschillende manieren.

Bij mannen wordt de voorste pariëtale zone voornamelijk aangetast langs de rand van de haargroei, bij vrouwen begint kaalheid met een centrale scheiding op de kruin van het hoofd.

Stadia van kaalheid bij mannen

De stadia van kaalheid bij mannen volgens Norwood - Hamilton worden als volgt gekenmerkt:

 1. I. Tekenen van alopecia worden niet waargenomen..
 2. II. Een lichte verschuiving van de grenslijn treedt terug op, de frontale holtes worden symmetrisch dieper, het haar op het centrale deel van het voorhoofd vormt een trapezium.
 3. II-A. De verschuiving van de grenslijn terug samen met de haren op de frontale holten. De voorste lijn van haargroei ziet er bijna egaal uit, slechts licht vooruit in het midden.
 4. III. De grenslijn gaat nog verder terug, dunner worden wordt waargenomen in het centrale deel, een acute driehoek wordt gevormd uit de "trapezium".
 5. III-A. Verdunning treedt iets sterker op dan in fase II-A; de haren op de voorste holten en in het midden vallen gelijkmatig.
 6. III-V. Verdunning vindt gelijktijdig plaats langs de voorste marginale lijn, zoals in stadium III, maar tegelijkertijd vormt zich een afgerond centrum van kaalheid op het bovenste achterhoofdgedeelte.
 7. IV. Het centrale deel wordt dunner en versmelt met de frontale holten bijna in een rechte lijnvormt in het bovenste occipitale gebied een afgeronde kale plek.
 8. IV-A. De haarlijn langs de voorste centrale zone trekt zich verder terug dan de voorste holten en vormt een concave boog.
 9. V. De grenslijn begint in het midden, vanaf de kroon, en vormt extern een concave boog. Een beperkte laesie op de achterkant van het hoofd strekt zich uit tot het middelste achterhoofdgedeelte.
 10. V-A. De haren vallen uit over het gehele voorste pariëtale deel en versmelten met het centrum van kaalheid op de achterkant van het hoofd.Maar haar blijft in de tijdelijke regio.
 11. V-V. Het haar op het voorste centrale voorste deel blijft behouden in de vorm van een scherpe driehoek. Een ronde focus van kaalheid beïnvloedt de pariëtale en bovenste occipitale delen.
 12. VI. Er is geen haar op het pariëtale, bovenste occipitale en gedeeltelijk in het middelste occipitale gebied. Haar in het tijdelijke-laterale deel blijft behouden.
 13. VII. Opgeslagen haren in het onderste occipitale gebied en in de onderste laterale zone.

Haarverlies bij mannen vindt geleidelijk plaats, terminale harde haren in de foci van kaalheid worden vervangen door dunne pluizige en verdwijnen vervolgens volledig.

Alopecia vordert zeer langzaam en duurt jaren en decennia.

De behandeling moet beginnen met ernstige haaruitval..

Geneesmiddelen voor extern gebruik met de actieve werkzame stof minoxidil hebben een hoge farmacologische werkzaamheid bij alopecia androgenetica bij mannen.

Minoxidil verandert de haarzakjes in terminale haarzakjes en verlengt de actieve fase van haargroei, waardoor ze niet kunnen uitvallen.

Voor orale toediening wordt finasteride voorgeschreven, dat de concentratie van dydrogesteron in het mannelijk lichaam vermindert, waardoor het proces van kaalheid wordt gestopt.

We hebben alle graden van kaalheid onderzocht in Norwood. In de volgende paragraaf van het artikel zullen we haarproblemen behandelen met betrekking tot de mooie helft van de mensheid.

Haaruitval bij vrouwen

De stadia van haarverlies bij vrouwen werden in 1977 door Ludwig geclassificeerd. Er zijn er in totaal drie:

 • Een gelijkmatig dunner worden van het haar vindt onmiddellijk plaats op een groot gebied in de centrale zone van het hoofd.
 • De lijn van de centrale scheiding zet uit, op de pariëtale zone is het haar dunner. Tot 70% van het haar valt in de centrale zone.
 • Een afgerond gebied, volledig verstoken van haar, vormt zich in de centrale pariëtale zone.

Bij vrouwen met endocriene aandoeningen treedt mannelijke kaalheid op. Behandeling van alopecia omvat het externe gebruik van minoxidil-oplossingen al vanaf de eerste fase van alopecia, evenals de inname van antiandrogenen ("Diane-35", "Cyproterone", "Chloe") binnen. In de tweede en derde graad van alopecia wordt transplantatie van actieve haarzakjes aanbevolen. Omdat camouflage betekent dat pruiken en valse haarstukjes worden gebruikt.

Regressieve fase

Focale alopecia bij patiënten verloopt in 3 fasen:

 1. Progressief of Actief. In de loop van enkele weken treedt intens haarverlies op het afgeronde deel van het hoofd op totdat zich een beperkte kale plek vormt. De huid in de focus is gezwollen, langs de randen zijn korte gebroken haren met een verdikte punt.
 2. stationair. De huid in de focus is niet veranderd, het proces van haarverlies stopt.
 3. Regressieve fase. In alopecia wordt groei van dun kanonhaar waargenomen samen met stijf terminaal haar.

De behandeling van focale alopecia is gericht op het verbeteren van de haargroei. Cyclosporinepreparaten en irriterende stoffen worden gebruikt (om de auto-immuunwerking van haarzakjes te remmen), evenals een oplossing van minoxidil.

Bekijk de video: Verschillende soorten ORGASMES! (Februari 2020).

Laat Een Reactie Achter