Populaire Berichten

Editor'S Choice - 2020

Prostaattumor

Tumoren zijn verschillende prostaataandoeningen.

Met dergelijke pathologieën comprimeert de gezwollen klier de urethrale tubulus, waardoor het moeilijk is om te urineren.

In het artikel zullen we praten over wat tumoren in de prostaat zijn, waarom ze ontstaan, en ook wat de manieren zijn om knopen in de prostaat te behandelen.

We zullen overwegen wat de oorzaken van hun optreden zijn en wat de voorspelling mogelijk is.

Over de ziekte

Met betrekking tot elk orgaan van het lichaam is de bewering waar: als het lange tijd niet wordt blootgesteld aan stress, zal het verslechteren en ziek worden.

Met betrekking tot de prostaat is deze vele malen correct, omdat deze verschillende functies heeft:

 1. De prostaatklier is betrokken bij de uitscheiding van urine.
 2. Het produceert het geheim van de prostaat, dat dertig procent van de massa van sperma is en verantwoordelijk is voor de voeding ervan.
 3. De afscheiding van de prostaat wordt gemengd met sperma dat uit de zaadblaasjes stroomt in de urethra grenzend aan de klier.
 4. Klierreceptoren zijn geïrriteerd door druppeltjes secretie op het moment van ejaculatie, als gevolg hiervan krijgt de man een orgasme.

Stagnatie van de afscheiding van de prostaat en de bloedstroom erin leidt tot een schending van de bloedtoevoer naar naburige organen. Bloedstolsels vormen zich in de bloedvaten, waardoor de spieren van dit gebied worden verstoord. Spierverslapping heeft een negatieve invloed op de werking van het gehele urogenitale systeem.

Al deze factoren creëren gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van tumoren, waaronder:

 • goedaardig (goedaardige prostaathyperplasie of prostaatadenoom),
 • kwaadaardig (carcinoom, kanker).

Ze moeten niet worden verward met prostatitis - ontsteking van de prostaat.

Goedaardige tumor verschilt in die zin dat altijd kan worden vastgesteld dat de cellen precies uit de cellen van de klier zijn gevormd. Ze groeien langzaam, door de jaren heen, hebben geen algemeen effect op het lichaam, geven geen matastasen.

Kwaadaardige tumoren vaak verliezen ze zelfs hun uiterlijke gelijkenis met het weefsel van het orgaan waaruit ze groeien. Ze nemen snel in omvang toe, de kwantitatieve en ruimtelijke relatie tussen de componenten van weefsels en cellen wordt geschonden. Er zijn uitzaaiingen in naburige organen. Het hele lichaam van de patiënt wordt aangetast.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben prostaatziekten zoals prostatitis, adenoom en carcinoom verschillende oorzaken, effecten en behandelingsmethoden. Ze zijn geen gevolg van de ontwikkeling van elkaar. Vaak komen ze tegelijkertijd voor, omdat de gunstige factoren voor de ontwikkeling van deze ziekten hetzelfde zijn.

De oorzaken van focale vorming in de prostaat worden niet goed begrepen. De heersende mening is dat adenoom een ​​bijna onvermijdelijk leeftijdsgebonden fenomeen is, alleen de leeftijd waarop het ziek wordt, hangt af van het gedrag van een bepaalde man.

Kanker (carcinoom) wordt vaker geassocieerd met een ongunstige omgeving, hoewel het percentage gevallen ook toeneemt met de leeftijd. Er kan alleen duidelijk worden gezegd dat het gebruik van alcohol en nicotine bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van alle soorten focale formaties van de prostaatklier.

Nicotinegebruik:

 • verlaagt testosteronniveaus,
 • verstoort de microcirculatie van bloedvaten, de veneuze uitstroom,
 • vermindert de toon van de prostaat,
 • verlaagt de immuniteit.

Goedaardige prostaatvorming

Als gevolg van hormonale afwijkingen kunnen ontstekingsprocessen optreden in de prostaatklier, die de proliferatie en verdichting van prostaatweefsel tot expressie brengen, waardoor de holte wordt gevuld. In eenvoudige woorden, er is een ontwikkeling van prostaatadenoom - celhyperplasie van een goedaardige aard (BPH). Deze pathologie is erg populair bij mannelijke ziekten na veertig jaar oud. Een man begint ongemak te voelen tijdens het plassen en seksuele activiteit. Dit komt door compressie van de prostaaturethra, waarvan het eerste deel erin passeert. Als gevolg hiervan neemt de urinedruk af, neemt de hoeveelheid af en neemt de drang om uit te scheiden toe, en dit alles gaat gepaard met een pijnlijk symptoom. Afhankelijk van het stadium van adenoom, nemen de tekenen van pathologie toe met de toevoeging van de erectiestoornis van een man. In een overvolle blaas, die zich boven de prostaat bevindt, treedt stagnatie van urine op, wat leidt tot ontstekingsprocessen van het uretersysteem als geheel. Met een verergering van de pathologie wordt urine-incontinentie waargenomen, omdat hypertrofie van de spieren van de ureum toeneemt en sfincteratonie wordt opgemerkt. In de blaas vormen zich na stagnatie stenen die ervoor zorgen dat bloed in de urine verschijnt. Met een volledige vertraging van urine, kan nierfalen en coma optreden.

Vereisten voor prostaatadenoom

 • Hormonale onbalans (pathologische conversie van testosteron),
 • Erfelijke factor
 • Leeftijdsbarrière (na veertig jaar),
 • Ernstige chronische ziekten van het lichaam van een man (diabetes, urolithiasis, cystitis, urethritis),
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen en worminfecties,
 • Lange onthouding van geslachtsgemeenschap,
 • Tumoren in het rectum.

Het verloop van het pathologische proces in de prostaat kan jaren duren. Tegen de achtergrond van deformationele structurele veranderingen in de klier en andere beïnvloedende factoren, verschijnt infiltratieve groei van kwaadaardige cellen soms, dat wil zeggen, kanker sluit zich aan bij het adenoom. een kwaadaardige tumor van de klier ontwikkelt zich onafhankelijk, en niet als gevolg van de degeneratie van adenomateuze prostaathyperplasie. Bij een histologisch onderzoek van de prostaat wordt na de verwijdering vaak tegelijkertijd een goedaardige en kwaadaardige tumor waargenomen, dat wil zeggen een adenoom en kanker.

Afhankelijk van de aanwezigheid van symptomen en klachten bij de patiënt, evenals na het uitvoeren van diagnostische maatregelen, wordt de aanwezigheid van adenoom bevestigd door de volgende tekenen:

 • Symptoom van traag, met moeite, urine,
 • Plassen wordt intermitterend en snel,
 • Het aantal driften om te plassen neemt aanzienlijk toe, en vooral tijdens de nachtrust,
 • Er is geen gevoel van opluchting na het plassen,
 • Met de laatste druppels urine, een symptoom van pijn en verbranding in de urethra en de lies,
 • Het verlangen naar seksuele intimiteit verzwakt en de erictiele functie is aangetast.

Bij het stellen van een diagnose kan een uroloog een speciaal onderzoek naar mannen op symptomatische schaal uitvoeren (acht punten). Het gescoorde aantal sluit de aanwezigheid van een tumor in de prostaat en zijn ontwikkelingsstadium uit of bevestigt dit.

Adenoom behandeling

Behandeling van prostaatadenoom met primaire symptomen bestaat uit het uitvoeren van therapeutische maatregelen. Dit komt tot uitdrukking in het nemen van medicijnen van traditionele therapie en folkremedies. In combinatie worden voor een effectieve behandeling fysiotherapeutische procedures voorgeschreven. In de ernstige fase van de ziekte ondergaat de prostaat verwijdering, dat wil zeggen een chirurgische behandeling.

Medicijnen voor adenoom worden voorgeschreven in tabletvorm, evenals in de vorm van intramusculaire en intraveneuze injecties. Gebruik hiervoor alfablokkers, die helpen het spierstelsel van het urogenitaal systeem te ontspannen, wat helpt om de urinepatentie te verbeteren, pijnlijke symptomen te verlichten en de frequentie van urineren te herstellen. Om de ontsteking en hyperplasie in de prostaat te elimineren, hebben alfablokkers geen positief effect. Volgens hun bijeigenschappen kan de patiënt misselijkheid, hoofdpijn, zwakte, duizeligheid ervaren.

De medicijnen die een schadelijk effect hebben op de hyperplasieve cellen van de tumor, dat wil zeggen hun groei stoppen, zijn onder andere Finasteride of Dutasteride. De farmacologische groep van deze middelen is 5 alfa-reductaseremmers, die wordt gekenmerkt door de omzetting van testosteron in androgeen. Een tumor in de klier stopt zijn groei en neemt af en vervolgens wordt de urinestroom tot stand gebracht. De behandeling met tabletten van dit medicijn is lang en in combinatie met Doxazosine, dat spierspasmen vermindert, de bloeddruk verlaagt en de bloedvaten verwijdt, duurt ongeveer zes maanden. Je kunt deze medicijnen niet duur noemen, daarom is de behandeling van de ziekte voor iedereen toegankelijk (de prijs van Finasteride is 245 roebel, de prijs van Doxazosin is 355 roebel).

Traditionele geneeskunde omvat kruidenpreparaten uit kruiden, noten, zaden, uien, knoflook, naaldschors, hemlock, enz. Er zijn ook recepten voor folkremedies voor prostaatadenoom, op basis van een bijenproduct en frisdrank. Volgens beoordelingen over het gebruik van traditionele geneeskunde is het mogelijk om adenoom in de beginfase van zijn ontwikkeling te voorkomen of te verminderen. Wanneer de kliertumor in een gevorderde staat is, met de aanwezigheid van een levendig symptomatisch beeld, wordt chirurgische interventie de laatste hoop. Chirurgische behandeling van een tumor in de prostaat vermindert tot het verwijderen van knopen en overwoekerde weefsels door de urethra (transurethrale resectie van de prostaat). In geval van contra-indicaties voor een dergelijke verwijdering van de tumor, wordt het adenoom samen met de prostaatklier verwijderd door de buikholte.

Prostaatkanker

Deze pathologie heeft een naam - prostaatkanker. Kwaadaardige vorming in de klier wordt waargenomen bij mannen van een meer volwassen leeftijd - na zestig jaar. De oorzaak van de tumor is hormonale disfunctie en aanleg. Het belang van chronische prostatitis wordt ook in aanmerking genomen als risicofactor voor kanker. Infiltratie van kankercellen vindt plaats vanuit het bindweefsel van de prostaat, dat verandert in een neoplasma tot enkele centimeters. Kanker kan een of beide lobben van de klier beïnvloeden, in een enkele of meerdere vormen, de wanden van een orgaan en blaas ontspruiten of zich in de prostaat lokaliseren. In de meeste gevallen verspreiden kankercellen zich naar de zaadblaasjes van mannen. Vormen van de tumor hebben een enigszins gedifferentieerde, gedifferentieerde en ongedifferentieerde mate. Gedifferentieerde kanker is minder kwaadaardig, dat wil zeggen met lage metastase en een gunstige prognose na behandeling. De resterende vormen worden beschouwd als een bedreiging voor het leven van de patiënt, zelfs met de juiste behandelingstactieken. De metastasen van de kwaadaardige tumor bewegen met behulp van snijwonden en lymfe en beïnvloeden de botten (wervelkolom, bekken, heiligbeen, onderste ledematen, ribben).

Het symptomatische beeld, zoals bij veel oncologische ziekten, kan in eerste instantie afwezig zijn. Het verloop van het kwaadaardige proces met uitsluiting van prostaatadenoom verloopt in een langzaam tempo, zonder de grootte van de klier en het welzijn van de man te veranderen. Het is mogelijk om de aanwezigheid van een tumor te detecteren tijdens palpatie van de prostaat, dat wil zeggen dat sommige zeehonden worden gevonden in het gebied van de lobben of ertussen. Dit palperen wordt uitgevoerd door rectaal onderzoek. Dankzij preventief onderzoek van mannen na vijfenvijftig jaar is het namelijk mogelijk om een ​​prostaattumor in een vroeg stadium van ontwikkeling te detecteren.

Tumorgroei wordt uitgedrukt door het samenvoegen van kankerachtige knopen die de prostaatholte vullen en verder gaan, de muren van aangrenzende organen ontspruiten. De prostaat en vezel eromheen worden dicht en onbeweeglijk. In dit geval is er een symptoom van urineretentie, wordt aandrang om te urineren frequenter en verschijnt een gevoel van obstructie voor de secretie ervan. Urineren verschilt van het fysiologische proces: een zwakke stroom, een klein volume, een gevoel van onvolledige lediging van de blaas en de aanwezigheid van troebel, met bloederige inhoud, urine. Het verschijnen van hematurie is een teken van tumorschade aan de bloedvaten. De aanwezigheid van trekpijn in het rectum en perineum wordt ook beschouwd als een teken van een prostaattumor. Het ontwikkelen van kanker verstoort de urodynamica, wat zich uit in symptomen van pyelonefritis, cystitis en nierfalen. Intoxicatie met prostaatkanker komt voor in de laatste fase van het kwaadaardige proces.

In de eerste fase van de tumor worden zichtbare veranderingen in het orgaan mogelijk niet opgemerkt, omdat normaal weefsel het kankergebied bedekt. Metastasen kunnen verschijnen als een vergrote inguinale lymfeklier aan de zijkant van de tumor. De voorspelling voor overleving met vroege detectie is in 70% van de gevallen gunstig,

De tweede fase van kanker wordt gekenmerkt door het verschijnen van een lichte vervorming van het orgel, zonder schade aan de zaadblaasjes. De aanwezigheid van enkele of meerdere metastasen in de regionale knooppunten van het lymfestelsel aan een of beide zijden. De prognose van vijf jaar invasiviteit na verwijdering van de prostaat is 50% van de gevallen,

De derde fase van het kwaadaardige proces wordt uitgedrukt door de ontkieming van kanker van de prostaatcapsule met de vangst van de laterale groef en zaadblaasjes. De aanwezigheid van dichte, met beperkte verplaatsing, metastatische lymfeklieren. De prognose voor het leven is ongunstiger,

Laat, vierde stadium - de kankerachtige focus omvat nabijgelegen weefsels en organen. De verspreiding van metastasen op afstand. De levensprognose voor zieke mannen is over het algemeen ongunstig.

De diagnose van het pathologische proces in de prostaatklier kent verschillende stadia van onderzoek:

 • Rectaal onderzoek,
 • Een bloedtest voor de prostaat is een specifiek antigeen,
 • Analyse van de dagelijkse urineproductie voor creatinine,
 • Echografie diagnostisch onderzoek van de prostaat, blaas en nieren,
 • Cystoscopisch onderzoek van de urethra.

Preventie en behandeling van prostaatkanker is zich houden aan een gezonde levensstijl van een man (het opgeven van slechte gewoonten), het tijdig doorgeven van preventieve onderzoeken en de diagnose van een oncomarker.

Behandeling van een kwaadaardige tumor is in de regel gericht op een operationele aanpak, dat wil zeggen, op verwijdering van het aangetaste orgaan, hoe eerder hoe beter, voor de verdere prognose van het leven van een man. Antitumortherapie omvat blootstelling aan straling en hormonale geneesmiddelen, die afzonderlijk en in combinatie worden gebruikt. Sommige patiënten gebruiken folkremedies om het oncologische proces te voorkomen, te stoppen, te behandelen en te voorkomen, wat soms meer helpt dan conventionele medicijnen en tegen een goedkopere prijs. Dergelijke antitumor folk remedies omvatten infusies op een bijenproduct, hemlock, alsem, stinkende gouwe, enz. De wens om folkremedies te gebruiken bij de behandeling ontstaat bij patiënten die in een beginfase of met een bewezen ongunstige prognose voor het latere leven proberen van de ziekte af te komen.

Van aanzienlijk belang voor een gunstige herstelprognose is het postoperatieve dieet, dat voedingsmiddelen die het urinestelsel van het lichaam irriteren, volledig zou moeten elimineren.

Wat is de prostaatklier?

De prostaat wordt de mannelijke interne klier genoemd. Het bestaat uit dezelfde drie lobben, de grootte is 3x4 cm en ziet eruit als een kastanje. Het gebied van de locatie is iets lager dan de blaas in het bekken, de urethra is omgeven door een klier. Om deze reden brengt een vergrote prostaat problemen met de volledige onttrekking van urine uit het lichaam.

De functies van de prostaat zijn als volgt:

 • Verhoogt sperma-activiteit en verhoogt hun productie,
 • Biedt een geheim dat sperma vloeibaar kan maken,
 • Helpt haar naar buiten te brengen
 • Het neemt deel aan een orgasme en verbetert het libido,
 • Tijdens erecties sluit het de uitgang van de blaas.

De prostaat heeft een speciale structuur. Het omvat prostaatklieren, bestaande uit glandulair epitheel en het grootste deel van het orgaan - hun aantal kan 30-50 stuks zijn.Ze lijken op buizen die zijn omgeven door bubbels. De taak van de elementen is om te zorgen voor de productie van prostaatsap, dat een derde van het sperma vertegenwoordigt.

De prostaat heeft gladde spieren, waarvan de samentrekking ervoor zorgt dat er prostaatsap uit wordt verwijderd. Wanneer deze vloeistof in het lichaam stagneert, kan een ontsteking beginnen.

Het buitenste deel van het orgel is bedekt met een capsule bestaande uit bindweefsel. Elastische scheidingswanden gaan ervan, klieren worden er tussen geplaatst.

De prostaatklier wordt goed gevoeld door de wand van het rectum. Het bevindt zich op ongeveer 5 cm van de anus. Een normale, gezonde klier, wanneer gevoeld, is elastisch, veerkrachtig, bevat geen afdichtingen en weefselknobbeltjes.

Kenmerken van de ziekte

Er zijn maar weinig soorten prostaattumoren. Vaker wel dan niet vinden patiënten een kanker of adenoom, wat goedaardige orgaanhyperplasie vertegenwoordigt. Het kan zich vormen met veranderingen in de hormonale achtergrond bij mannen ouder dan vijftig.

Een adenoom kan zich ontwikkelen uit het stroma van een orgaan of zijn klierweefsel. Als de behandeling niet tijdig wordt uitgevoerd, kan het functioneren van de bekkenorganen worden aangetast. Met adenoom wordt een kleine knobbel gevormd in de dikte van de klier, die geleidelijk zal groeien. De prostaat bevindt zich in de buurt van de urinewegen, dus de groei van de formatie zal geleidelijk druk uitoefenen op de urethra en leiden tot een verslechtering van het urineproces, waardoor de uitstroom van urine wordt verstoord.

Soms kan een zeehond in de prostaat, die wordt gekenmerkt als een goedaardige massa, een kwaadaardige vorm aannemen. In dit geval wordt het belangrijkste criterium voor diagnose een bepaald gehalte aan prostaatantigeen in het bloed.

Prostaat adenoom

BPH - goedaardige prostaathyperplasie - fungeert als een veel voorkomende aandoening met een onduidelijke oorsprong. Er wordt aangenomen dat tumorontwikkeling kan worden veroorzaakt door de volgende factoren:

 1. De solide leeftijd van de patiënt,
 2. Endocriene aandoeningen
 3. Veranderingen in de hoeveelheid androgenen in het bloed.

Factoren zoals SOA's, onregelmatig seksleven en alcohol- en nicotinemisbruik kunnen ook de tumorontwikkeling beïnvloeden. Tumorvorming begint in het midden van het orgel. Geleidelijk verandert de grootte en daarmee de locatie van de blaas. Het onderwijs probeert in verschillende richtingen te groeien - naar het rectum, naar de blaas, onder een driehoek in het gebied.

Prostaattumorsymptomen kunnen zijn:

 • Frequente aansporingen, waarvan het grootste bedrag vals is,
 • Ongecontroleerd urineren
 • Problemen met urineproductie zonder vertraging,
 • Pijn tijdens het plassen
 • Lage kopdruk
 • Gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is.

Vaak wordt bij deze aandoening een acute urineretentie gevormd en kan er bloed in verschijnen. Complicaties bij deze aandoening zijn cystitis, nierfalen, vesiculitis, pyelonefritis, het ontstekingsproces in de urethra.

Prostaatkanker

Als een onbegrijpelijke afdichting wordt gevonden in de prostaat, kan deze ook worden gediagnosticeerd als een kankergezwel. Het ontwikkelt zich uit de epitheelweefsels van de klier. De ziekte komt vrij vaak voor en vormt een aanzienlijk levensgevaar. Het grootste probleem ligt in het feit dat een dergelijke aandoening zich mogelijk niet lang manifesteert en met een late diagnose wordt het effect van de behandeling aanzienlijk verminderd.

Prostaatkanker kan buisvormig en alveolair, plaveisel, polymorf, scirrhous zijn, en er is ook een variant genaamd adenocarcinoom die meestal wordt gediagnosticeerd. Op de tweede plaats in populariteit staat plaveiselcelcarcinoom. Meestal beïnvloedt kanker de perifere delen van de prostaat. Tot nu toe was het niet mogelijk om de exacte oorzaak van de ontwikkeling van het pathologische proces vast te stellen.

Een prostaattumor bij mannen kan optreden vanwege dergelijke risico's:

 1. De patiënt bevindt zich vaak in een ecologisch achtergestelde omgeving (woont daar of werkt),
 2. Carcinogenen drongen het menselijk lichaam binnen,
 3. Middelbare leeftijd of ras
 4. Slechte voeding, slechte gewoonten,
 5. Hormonale veranderingen,
 6. Progressieve tumorontwikkeling.

Een kwaadaardige prostaattumor bij mannen heeft een zorgvuldige behandeling nodig. Hun manifestatie begint meestal met blootstelling aan schadelijke kankerverwekkende stoffen en giftige stoffen. Deze omvatten gassen die tijdens het lassen worden geproduceerd, cadmiumzouten, stoffen die in rubber aanwezig zijn en tijdens de verbranding vrijkomen. Het is heel belangrijk om dergelijke gezondheidsproblemen te voorkomen, eet goed.

Het risico komt voort uit overmatig eten van voedsel dat rijk is aan lipiden van dierlijke oorsprong, en een dieet kan ook vezels, retinol missen - deze factoren worden ook als ongunstig beschouwd. Vooral gezondheidsmonitoring is noodzakelijk voor mannen in wiens familie er al gevallen zijn geweest zoals zwelling van de prostaat of tumor.

De meest voorkomende tekenen dat een knoop in de prostaat een teken van kanker is, worden beschouwd als een toegenomen verlangen om naar het toilet te gaan, incontinentie en drang om te verspillen, het gewicht van de patiënt wordt verminderd, algemene malaise, urine-incontinentie of lethargische druk wordt opgemerkt en het urineren kan plotseling zonder reden stoppen. Met een sterkere ontwikkeling kunnen orgelfuncties worden aangetast. Het kan blijken dat metastasen de longen, lever en bekken hebben aangetast.

Diagnose en behandeling

Als een tumor wordt gedetecteerd, zal de arts de behandeling selecteren. Zijn benoeming wordt pas uitgevoerd nadat de patiënt volledig is onderzocht. Het diagnostische proces omvat dergelijke onderzoeken:

 • Verzameling van medische geschiedenis en medische geschiedenis,
 • Rectale studies
 • Echografie van de prostaat
 • Bloedonderzoek - algemeen en biochemisch,
 • Urografie, uroflowmetrie,
 • Beoordeling van prostaatantigeen
 • urineonderzoek,
 • biochemie,
 • MR.

Voor de behandeling van een goedaardige tumor van de prostaat kan een conservatieve of chirurgische methode worden gekozen. Bij het kiezen van medicijnen hebben alfa-adrenerge blokkers de voorkeur, kunnen alternatieve methoden worden opgenomen die aftreksels en infusies gebruiken.

Als een prostaattumor bij mannen wordt gediagnosticeerd, kan een operatie de meest effectieve optie zijn. Interventie kan open of minimaal invasief zijn. De operatie kan worden voorgeschreven voor herhalingen van massale hematurie, de gelijktijdige ontwikkeling van urolithiasis, met de manifestatie van secundaire infecties en urineretentie.

In de vroege stadia van de ziekte kan ablatie, radiotherapie, prostatectomie worden gebruikt om de aandoening te verbeteren. Wanneer de ziekte het vierde stadium bereikt, wordt straling op afstand uitgevoerd, die ook wordt gecombineerd met het gebruik van hormonale geneesmiddelen, antiandrogenen, kan castratie worden georganiseerd. Late diagnose van prostaatkanker heeft altijd ongunstige prognoses, dergelijke patiënten kunnen niet meer dan een paar jaar leven. Negeer daarom preventieve onderzoeken niet en als prostatitis of adenoom wordt gedetecteerd, moeten onderzoeken ten minste eenmaal per jaar worden uitgevoerd.

Oorzaken van de ziekte

Ongeacht het type ziekte ligt de oorzaak van de ontwikkeling rechtstreeks in de mannelijke fysiologie. De exacte oorzaken van de tumor zijn onbekend, maar artsen stellen een hormonale theorie voor. Volgens deskundigen ontwikkelen tumoren van dit orgaan zich door een afname van de testosteronproductie, met behoud van de synthese van zijn derivaat - dihydrotestosteron. Overmaat van deze stof wordt geabsorbeerd door de prostaat, waardoor de grootte toeneemt naar de grootte van de tumor.

Een belangrijke rol in de ontwikkeling van tumorneoplasmata wordt gespeeld door een genetische aanleg.

Factoren die predisponeren voor de ontwikkeling van pathologie:

 • ouder dan 65 jaar
 • een geschiedenis van prostaatontsteking,
 • schending van de bloedcirculatie van de bekkenorganen,
 • urogenitale infecties.

Op oudere leeftijd, de kans op het ontwikkelen van pathologieën en tumoren, inclusief

De ziekte is lange tijd asymptomatisch, wat de tijdige diagnose en behandeling bemoeilijkt.

Symptomen van de ziekte

De diagnose van de tumor wordt gecompliceerd door de afwezigheid van specifieke symptomen in de beginfase. Met een toename van de prostaat in grootte, verschijnt een pijnsyndroom, dat te wijten is aan de druk van het orgaan op het omliggende weefsel. Ongemak wordt echter pas in de latere stadia opgemerkt.

Niet-specifieke symptomen zijn een schending van de potentie of een verzwakking van een erectie. In dit geval kan elke pijn tijdens geslachtsgemeenschap en na ejaculatie volledig afwezig zijn.

In zeldzame gevallen kan een man in plaats van ongemak in het perineum last hebben van pijn in de onderrug. Heel vaak treedt urine-incontinentie op als gevolg van een storing in het urinestelsel.

Als u vermoedt dat er iets mis is en alarmerende symptomen heeft gevonden, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen, maar de ziekte niet vanzelf te laten verdwijnen.

Diagnostiek

De diagnose van een prostaattumor vermindert de uitsluiting van ontstekingsziekten en analyse om het niveau van PSA te bepalen. Deze stof komt alleen in het bloed vrij wanneer zich een tumor vormt in de prostaatklier. Een lichte toename van de indicator, niet meer dan 10-15 eenheden, stelt u in staat om prostatitis of een goedaardig neoplasma te diagnosticeren. Een hoog niveau van dit eiwit, meer dan 50 eenheden, getuigt van het kwaadaardige proces.

PSA-analyse om tumormaligniteit te bepalen

Als er een vermoeden van een tumorproces bestaat, worden de MRI van de prostaatklier en echografie van het orgaan voorgeschreven wanneer de symptomen u waarschuwen. Deze methoden maken het mogelijk om de lokalisatie van de veranderde cellen te bepalen en het type tumor in het orgaan te suggereren.

Soorten tumoren

Een goedaardige tumor van de prostaat is een adenoom of ga voor BPH. Ongeveer 25% van de oudere mannen ervaart adenoom. Pathologie beïnvloedt de kwaliteit van leven aanzienlijk, maar is geen kanker. Niettemin is tijdige behandeling belangrijk in geval van adenoom, anders bestaat er een risico op degeneratie van hyperplasiecellen tot kwaadaardig.

Een prostaatkanker of kanker is een gevaarlijke ziekte die radicale actie vereist. Chemotherapie wordt gebruikt voor de behandeling; bij afwezigheid van contra-indicaties is verwijdering van het neoplasma of de prostaatklier aangewezen.

Na de eerste symptomen te hebben opgemerkt, is het belangrijk om een ​​tijdige diagnose te ondergaan om een ​​kwaadaardige tumor uit te sluiten.

Het principe van de behandeling van adenoom

Een goedaardige prostaattumor wordt behandeld met medicijnen. Hiervoor worden medicijnen van de alfa-adrenoblokgroep en prostatoprotectors gebruikt. Medicamenteuze therapie heeft als doel de symptomen te verminderen, de orgaanfunctionaliteit te verbeteren en de snelheid van ziekteprogressie te verminderen. Dit laatste wordt bereikt door antiandrogene medicijnen te nemen.

Van folkremedies wordt pompoenpittenbehandeling gebruikt. Zaden bevatten stoffen die de prostaatklier positief beïnvloeden door de productie van dihydrotestosteron te verminderen en orgeltrofisme te verbeteren.

Pompoenpitten kunnen ook worden genomen om klierziekten te voorkomen.

Alfa-adrenerge blokkerende geneesmiddelen worden gebruikt om het plassen te normaliseren. Deze medicijnen ontspannen de blaas en helpen urineretentie te voorkomen. In sommige gevallen, wanneer hyperplasie de uitstroom van urine verstoort, wordt katheterisatie van de blaas uitgevoerd.

In de late stadia van hyperplasie of adenoom worden chirurgische behandelingsmethoden gebruikt. Ze zijn geïndiceerd voor patiënten die de symptomen van de ziekte niet verminderen met medische behandeling vanwege het lange verloop van de ziekte. Manieren van operaties met adenoom:

 • laserblootstelling
 • radicale prostatectomie
 • transurethrale resectie van adenoom.

Laserblootstelling wordt in de beginfase met kleine tumorgroottes toegepast. Met prostaatadenoom is laserchirurgie een zachte behandeling waarbij hyperplasie-weefsel laag voor laag wordt verwijderd en het gezonde orgaanweefsel niet wordt aangetast.

Transurethrale resectie omvat het verwijderen van hyperplasie door toegang tot het orgaan via de urethra. Een speciaal instrument met een lus aan het einde wordt ingebracht in de urethra, met behulp waarvan de verwijdering van aangetaste weefsels wordt uitgevoerd.

Transurethrale resectie is minder traumatisch dan abdominale chirurgie.

Radicale prostatectomie is de volledige verwijdering van de prostaatklier. Met adenoom wordt een dergelijke operatie zelden uitgevoerd. In de beginfase is volledige orgaanverwijdering niet aan te raden, en in de latere stadia is het niet veilig, omdat het adenoom lange tijd vordert en de gemiddelde leeftijd van patiënten met ernstige hyperplasie meer dan 75 jaar is.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van prostaatkanker wordt eerst en vooral afwachtend gekozen. Sinds enkele maanden controleert een oncoloog met een uroloog het welzijn van de patiënt en de toestand van de tumor. Dergelijke tactieken zijn gerechtvaardigd in geval van prostaatkanker bij oudere mannen (ouder dan 70 jaar). Sommige radicale methoden in dit geval kunnen negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben.

Als de tumor snel groeit, krijgt de patiënt een chemokuur. Patiënten met een kwaadaardig neoplasma krijgen vaak interstitiële chemotherapie voorgeschreven, waarbij radioactieve geneesmiddelen die de celgroei verminderen, rechtstreeks in de prostaat worden afgeleverd.

Een andere behandelingsmethode is hormonale castratie. Het is gebaseerd op het gebruik van speciale medicijnen die de productie van mannelijke hormonen remmen, waardoor de progressie van de ziekte wordt gestopt. Het nadeel van hormoontherapie is dat het levenslang moet worden gebruikt, maar niet alle patiënten verdragen dergelijke medicijnen goed.

Geneesmiddelremming van hormoonproductie remt tumorgroei

Een radicale behandelingsmethode is een prostatectomie, dat wil zeggen de volledige verwijdering van de prostaat en lymfeklieren. De operatie wordt bij voorkeur uitgevoerd in de vroege stadia van de ontwikkeling van oncopathologie, omdat in dit geval het overlevingspercentage onder patiënten een record van 90% bereikt.

Vooruitzicht

Met adenoom wordt de levensverwachting niet verminderd, maar de kwaliteit lijdt eronder. Veel patiënten verwijderen de prostaat liever na jaren worstelen met medicatie met adenoom.

Als de prostaatklier werd verwijderd bij het begin van metastase, zal de patiënt ongeveer 5-7 jaar leven.

Het aantal patiënten dat kanker heeft verloren groeit van jaar tot jaar onverbiddelijk, wat vooral te wijten is aan het gebrek aan tijdige behandeling vanwege het feit dat de man niet naar de dokter gaat. Het is belangrijk om te onthouden: tijdige detectie van kanker is echt. Hoe lang een man zal leven - het hangt af van hoe snel hij zal reageren op alarmerende symptomen en een arts moet raadplegen.

Het is heel moeilijk om de ontwikkeling van een kwaadaardig of goedaardig neoplasma te voorkomen. Er is geen specifieke profylaxe voor deze ziekten. Opmerkend licht ongemak, plassen of pijn in het perineum, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een uroloog te bezoeken. De tijdige detectie van pathologie en het begin van de behandeling, als het geen volledige eliminatie van de ziekte garandeert, fungeert tenminste als een garantie dat de ziekte niet zal vorderen.

Tot 10 augustus Het Instituut voor Urologie voert samen met het ministerie van Volksgezondheid het programma "Rusland" uit zonder prostatitis"Waarin Predstanol beschikbaar is tegen een voordelige prijs van 99 roebel. , alle inwoners van de stad en regio!

Symptomen en tekenen

Symptomen van een prostaattumor bij mannen:

 1. Problemen met plassen.
 2. Zwakke erectie.
 3. Verzwakt of gebrek aan orgasme.

Het feit van de uitbreiding van de klier wordt door de arts vastgesteld met de rectaal-digitale methode.

Deze symptomen kunnen wijzen op het optreden van een goedaardige tumor (adenoom) of een kwaadaardige tumor (kanker). Van welke specifieke tumoren van de prostaatklier kunnen deze symptomen spreken, deskundigen bepalen op basis van analysegegevens, weefselmonsters, echografie.

Van wat zich in de prostaat voordoet:

Naar welke arts moet ik gaan als ik vermoed?

Hoe vaak en op welke leeftijd een routineonderzoek door een arts moet worden ondergaan, hangt af van de leeftijd en de individuele kenmerken van de patiënt. Statistieken zeggen dat prostaatziekten van jaar tot jaar jonger worden.

Tegenwoordig zijn ze niet ongewoon als ze dertig jaar oud zijn. Vanaf deze leeftijd moet een uroloog jaarlijks worden bezocht. Het is noodzakelijk om naar hem toe te gaan voor verdachte symptomen van een prostaattumor bij mannen.

Klierziekte heeft soms een latente vorm, die alleen kan worden gedetecteerd door analyse. Het wordt aanbevolen om vanaf de leeftijd van veertig jaarlijks een androloog te bezoeken. Door vroegtijdige detectie van zeehonden in de prostaatklier kunt u deze medisch genezen om chirurgie te voorkomen.

Prostaat: tumor - behandeling bij mannen

Knoop in de prostaat: wat is het? Een knoop of afdichting in de prostaat kan wijzen op het begin van de ontwikkeling van zowel een goedaardige als een kwaadaardige tumor van de prostaat. Een neoplasma van de prostaat wordt gedetecteerd door vinger- of echografisch onderzoek - een signaal voor verdere grondige diagnose, het nemen van tests.

Een goedaardige tumor van de klier heeft drie ontwikkelingsstadia:

 1. Op de eerste, urineren moeilijkheden toenemen, het gaat gepaard met steeds grotere inspanningen, onaangename gewaarwordingen in de onderbuik worden constant. Zaaien is moeilijk, de man voelt zich constant moe.
 2. In de tweede fase wil de man constant urineren, de blaas is nooit helemaal leeg.
 3. In de derde urine is het noodzakelijk om druppel voor druppel uit te drukken totdat de bron volledig ophoudt en de blaas zijn functies uitvoert. De urineleider en de nieren zijn sterk toegenomen.

Prostaatdysplasie verwijst naar veranderingen in het structurele weefsel van de prostaat, die kunnen leiden tot de ontwikkeling van zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren. Op tijd een knoop in de prostaatklier identificeren, door tijdige analyse, betekent om deze ziekten te verslaan nog voordat ze zich voordoen.

Een kwaadaardige tumor van de prostaat (carcinoom) is de ernstigste ziekte van de klier. De helft van de mensen die in ons land aan kanker overlijden, haalt de dood juist door dit soort ervan.

De verraderlijkheid van prostaatkanker - symptomen in een vroeg stadium bestaan ​​vaak niet. In dit stadium wordt kanker alleen gedetecteerd door een bloedtest voor een specifiek prostaatantigeen (PSA).

In de volgende fasen zijn er:

 • onvrijwillig plassen,
 • uitputting
 • impotentie,
 • verlamming van de benen
 • constipatie,
 • zwelling,
 • bloed in sperma en urine
 • cysten, stenen, in de prostaat,
 • acute pijn in het perineum tijdens stoelgang, pogingen tot seks,
 • in de laatste fase treden metastasen op in naburige organen.

In de regel betekent de diagnose "kanker" de aanstaande chirurgische verwijdering van de prostaatvorming met daaropvolgende operaties aan alle organen die zijn getroffen door metastasen of hun chemotherapie.

De voordelen van preventieve maatregelen

Maar het is zeer nuttig voor mannen om voortdurend de noodzaak van tumorpreventie te onthouden. Elk type ziekte heeft zijn eigen oorzaak. Preventie bestaat uit het elimineren of verzwakken van de werking van de oorzaken van een mogelijke ziekte en omvat verschillende richtingen.

Preventie van prostaattumoren als een leeftijdsgebonden fenomeen omvat maatregelen om de volwassenheid te verlengen:

 1. De primaire preventie van de prostaat is om hun gedrag om het ontstaan ​​en de ontwikkeling van prostaataandoeningen te voorkomen bij mensen die risico lopen. Dit zijn oefentherapie, dieet, sport, waterprocedures.
 2. Secundaire prostaatpreventie omvat maatregelen die zijn genomen na een succesvolle behandeling om terugval te voorkomen. Mannen boven de veertig moeten dergelijke maatregelen nemen, ongeacht of ze al dan niet zijn behandeld.
 3. Gezonde slaap. Een man moet minimaal 8 uur per dag slapen. Maar niet meer dan tien, anders wordt het een zittende levensstijl, schadelijk voor de prostaat. Het is raadzaam om te slapen in de gebruikelijke nachttijd. Vermijd vermoeidheid, ontspan op tijd.
 4. Stress. Vermijd indien mogelijk spanningen die gevaarlijk zijn voor de prostaat. Geef het gokken op. Als u risico loopt op klierziekten, moet u zich niet bezighouden met een gevaarlijke onderneming of activiteit. Zoek indien mogelijk een rustiger beroep.
 5. Sporten. Prostatitis ontwikkelt zich met onvoldoende zuurstoftoevoer naar de prostaat, bekkenorganen. Tijdens lichamelijke inspanning verbetert de toevoer van weefsel met zuurstof. Daarom is fysieke activiteit nuttig voor het behandelen van prostaattumoren bij mannen.

Soorten sporten die moeten worden aangepakt voor de preventie van prostaatziekten:

 • Nordic Walking,
 • hardlopen,
 • GTO-complex,
 • zwemmen in het zwembad.

Je moet in het zwembad zwemmen en niet in natuurlijke reservoirs. Het is belangrijk dat de watertemperatuur niet onder normaal is.

Verhoog het risico op het ontwikkelen van tumoren

 • gewichtheffen,
 • fietsen,
 • bodybuilding
 • autorijden
 • computer spellen
 • wintervissen.

Sex. Pas indien mogelijk je seksleven aan, regel het regelmatig. Live met een vaste partner. Masturbatie als laatste redmiddel is ook geschikt, maar maak geen misbruik van dit plezier. Anders krijg je in plaats van verlichting een depressie van een andere aard. We willen snel een echte vrouw vinden.

Dieet. Het lichaam van een man, prostaatweefsel moet vetzuren ontvangen. Voor de prostaat is het nuttig om met zink verrijkt voedsel, pompoenpitten en zeevruchten in het dieet op te nemen. Een dag moet je minstens één rauwe ui eten, een teentje knoflook.

Een bezoek aan het badhuis. Bad, sauna, warme, warme baden zijn ontworpen om de afweer van het lichaam te mobiliseren. De enige voorzorgsmaatregel - laat u niet meeslepen door het stoombad. Overmatig verblijf kan zwelling van de prostaat veroorzaken.

Wat betreft zwemmen in het ijsgatwinterzwemmen - het is beter voor mannen die risico lopen om dergelijke geneugten op te geven. Elke afkoeling van het bekkengebied verhoogt de kans op ziekte. Na dertig is het beter om je na een heet bad te beperken tot een contrastdouche.

Vooral schadelijk voor de prostaat combinatie van nicotine met alcohol. Het hormonale evenwicht hiervan is ernstig aan het veranderen. Een man houdt niet van seks, verliest interesse in vrouwen. Stagnatie treedt op in de prostaat, ontsteking ontstaat.

Kwaadaardige tumor van de prostaat

Prostaatkanker is een sluipende ziekte die het leven van een man bedreigt. In de vroege stadia van ontwikkeling manifesteert de ziekte zich praktisch niet. Vervolgens wordt kanker agressief. Weefsels van een kankergezwel verlaten de prostaatkamer en dringen het lymfestelsel binnen, metastasen naar naburige organen en structuren.

Een eerste onderzoek naar een vermoedelijke prostaattumor wordt uitgevoerd door een uroloog met rectale palpatie. Als afdichtingen worden gevonden, moeten aanvullende tests worden uitgevoerd.

Een belangrijke rol wordt gespeeld door de anamnese van de ziekte, de aanleg van een man voor kanker. Als naaste familieleden kanker hebben, is het risico op het ontwikkelen van een kwaadaardig neoplasma zeer hoog.

Redenen en classificatie

De etiologie van het tumorproces wordt niet volledig begrepen. Oncologen wijzen op het verband tussen verschillende factoren en prostaatkanker. Verhoogt de kans op het ontwikkelen van een tumor:

 1. slechte gewoonten
 2. mannelijke genetische aanleg
 3. slechte voeding,
 4. langdurige blootstelling aan de zon
 5. infectie
 6. sommige soorten prostatitis,
 7. effect van carcinogenen: inademing van asbest, blootstelling aan benzeen,
 8. storingen in het immuunsysteem,
 9. belichting.

Focale laesie kan optreden zonder de bovengenoemde factoren. Sommige mannen die worden blootgesteld aan een of meer negatieve invloeden en risico lopen, ontwikkelen geen kanker.

Een biopsie wordt uitgevoerd om kanker te differentiëren. De resultaten van een histologisch onderzoek dienen als criterium voor het bepalen van de agressiviteit van de tumor en helpen bij het maken van een prognose van de ziekte. Er zijn twee algemeen erkende classificatiesystemen: op de Gleason-schaal en TNM. Er zijn andere methoden, maar deze nemen veel minder vaak hun toevlucht.

De histologische classificatie van Gleason bepaalt de mate van prostaatschade in punten. De essentie van de techniek hangt samen met de noodzaak om verschillende monsters te nemen, die elk worden geëvalueerd op basis van de mate van agressiviteit. Aan de resultaten worden scores toegekend van 1 tot 5. Als de totale waarde van de twee monsters binnen het bereik van 2-6 ligt, duiden de resultaten op een enigszins agressieve kanker, de prognose van de ziekte is gunstig. 7 punten worden toegewezen aan een tumor met gemiddelde activiteit. Indicatoren van 8-10 wijzen op vroege metastase en de snelle ontwikkeling van kanker.

De TNM-classificatie besteedt niet meer aandacht aan de agressiviteit van het tumorproces, maar aan de trends in de ontwikkeling en lokalisatie ervan. Elk label geeft aan welk criterium wordt geëvalueerd:

 • T - Tumor (tumor). Beoordeling van de proliferatie en ontwikkeling van het kwaadaardige proces. Naast de letter staat een numerieke aanduiding. Hoe slechter de toestand van een man, hoe hoger het cijfer. Beginnend met T3 geven de resultaten aan dat de tumor voorbij de capsule is gegaan.
 • N - Nodus (lymfe). De status van lokale regionale knooppunten en het hele systeem wordt beoordeeld.
 • M - Metastase (metastasen). Een belangrijk criterium voor het bepalen van verdere therapie en effectiviteit van de behandeling. De groei van metastasen maakt chirurgische ingrepen onmogelijk.

Na het identificeren van de mate van agressiviteit van de tumor en de richting van zijn groei, wordt de juiste therapie gekozen: chirurgie, chirurgische behandeling, bestraling of chemie. De meest voorkomende resultaten van de beoordeling en wat ze zeggen:
 • Tis en T1 - de tumor is gelokaliseerd in de weefsels tussen de lobben van de klier of een van de delen van de prostaat. Bij toeval gedetecteerd bij de jaarlijkse inspectie. Ingekapselde tumor.
 • T2 - in de linker of rechter lob van de prostaat onthulde een kwaadaardige tumor die niet groter is dan 5 cm en de prostaatcapsule niet beïnvloedt.
 • T3 - de tumor ging verder dan de prostaat, verspreid naar de zaadblaasjes.
 • T4 - een laesie van omliggende weefsels wordt gediagnosticeerd met verspreiding naar de nek van de blaas, evenals penetratie in aangrenzende afdelingen en organen.

Metastasen bij prostaatkanker worden gevormd in de lever, longen, lymfestelsel en bot skelet van een man.

Tumorsymptomen

Na maligniteit van de cellen verschijnen de eerste tekenen van pathologische veranderingen na 12-16 maanden. De duur van de ziekte tot een laat stadium en de dood varieert van 5-10 jaar. Met een tijdig geïdentificeerd probleem is een volledige genezing van de patiënt mogelijk.

Tekenen van een kwaadaardige tumor:

 • urinewegaandoeningen
 • pijn tijdens toiletbezoek, seksuele relaties,
 • bloed in de urine
 • temperatuurindicatoren van lage kwaliteit van 37 °, die langdurig aanhouden.

Symptomen nemen geleidelijk toe en manifesteren zich in een bestralingspijnsyndroom dat zich uitbreidt naar het hele bekken- en extremiteitsgebied, problemen met stoelgang en een toename van regionale lymfeklieren. Als perineurale tumorgroei optreedt, lijdt de man aan erectiestoornissen. Bloed wordt gevonden in sperma.

Chronische vermoeidheid verschijnt, de patiënt verliest zijn eetlust en gewicht. Tijdens klinische tests wordt verminderde hemoglobine gediagnosticeerd. In de latere stadia treedt urinewegobstructie op, tot een acute vertraging van urine.

Hoewel de symptomen van prostaatkanker kunnen worden onderscheiden van andere aandoeningen, is dit niet voldoende voor een nauwkeurige diagnose. Het is onmogelijk om een ​​prostaattumor visueel te identificeren, het orgaan is anatomisch omgeven door spierweefsel.

Om de aanwezigheid van onderwijs vast te stellen en de aard ervan te onthullen, zijn verschillende analyses en instrumentele onderzoeken vereist:

 • PSA-test - in normale toestand wordt het eiwit niet gedetecteerd in het bloed. Prostaatspecifiek antigeen verschijnt in plasma met verwondingen, acute ontsteking en andere verwondingen van de prostaat.
  Als PSA wordt verhoogd tot boven acceptabele grenzen en er zijn neigingen voor een constante toename van indicatoren, geeft dit aan dat prostaatkanker. Om de afwijkingen te differentiëren, wordt de verhouding totaal en vrij eiwit berekend.
  PSA is de meest specifieke tumormarker, een van de informatieve indicatoren van de aanwezigheid van kanker. De studie levert gegevens over kanker die niet detecteerbaar is door vingerdiagnose, bijvoorbeeld met kanker in de perifere zone van de prostaat.
 • Biopsie - weefselafname wordt gebruikt bij histologisch onderzoek volgens Gleason en TMN. Het bepaalt nauwkeurig de aanwezigheid van kanker en de mate van agressiviteit.
 • Instrumentele soorten onderzoek - voor de primaire detectie van onderwijs worden TRUS en echografie gebruikt. Om de aard van de tumor te verduidelijken, worden aanvullende technieken voorgeschreven: MRI en PET - CT. Met de controversiële resultaten van klinische tests om de tumor en de aard ervan te identificeren, wordt de studie uitgevoerd met contrast.


Gezien de specifieke kenmerken van de diagnose van kanker, kunnen de soorten urologische tests variëren, afhankelijk van de algemene toestand van de patiënt en de aanbevelingen van de oncoloog.

Behandelingsmethoden

De keuze van de therapie hangt af van het ontwikkelingsstadium van de gedetecteerde tumor. In de beginfase wordt een chirurgische behandeling uitgevoerd. In de latere stadia is de essentie van therapie het handhaven van de patiënt en het verlichten van symptomen.

Moderne behandelingsprincipes van kwaadaardige tumoren van de prostaat omvatten het gebruik van verschillende moderne technieken die worden gekenmerkt door een lage invasiviteit, evenals gevestigde methoden:

 • Hormoontherapie - er wordt aangenomen dat een verhoogd volume testosteron leidt tot een versnelde proliferatie van een kankergezwel. Het mannelijke hormoon wordt opgenomen door de klier en omgezet in een meer agressieve stof, oestrogeen. De essentie van hormoontherapie is het blokkeren van de productie van testosteron door het mannelijk lichaam of de absorptie ervan door de prostaat.
  Deze behandeling is alleen geschikt voor hormoonafhankelijke tumoren. Therapie wordt chirurgisch uitgevoerd (excisie van testikels), evenals het gebruik van speciale medicijnen. Voor een hormoonbestendige tumor wordt een andere behandeling geselecteerd.
 • Stralingstherapie - wordt op een enge manier uitgevoerd. De essentie van de methode is om een ​​stralingsbron te introduceren in het gebied van een kwaadaardig neoplasma. Smalle straling minimaliseert postoperatieve complicaties.
  Als meerdere tumoren worden gediagnosticeerd, wordt radiologische behandeling uitgevoerd door de interstitiële of protonenmethode, evenals door externe bestraling.
 • Chemotherapie - wordt gebruikt als de patiënt een niet-operabele kwaadaardige tumor heeft. Via intraveneuze injecties en druppelaars wordt een medicijn geïntroduceerd, een sterk toxine dat neoplasmacellen doodt.
  Chemotherapie heeft veel negatieve manifestaties. Een man lijdt aan algemene intoxicatie van het lichaam, uitputting. Behandeling van een prostaatkanker met moderne medicijnen heeft minder bijwerkingen.

Ongeacht welk type therapie werd gekozen, is een terugval van de ziekte mogelijk. De oncoloog kiest samen met de patiënt een behandelmethode met een minimale mate van invasiviteit.

Typen en oorzaken

Bij de classificatie van ziekten is adenoom onderverdeeld in verschillende groepen, afhankelijk van:

 • Structuren en lokalisaties:
  1. predpuzyrnaya,
  2. intravesicale of intravesicale,
  3. podpuzyrnaya.

 • Ontwikkelingsfasen:
  1. gecompenseerde,
  2. subcompensated,
  3. Gedecompenseerde.


De behandeling wordt gekozen afhankelijk van de symptomen van de ziekte en de neiging tot groei van goedaardige hyperplasie (BPH).

Tekenen van zwelling

Zoals in het geval van een kwaadaardig neoplasma, worden adenomen gekenmerkt door dysurische aandoeningen en storingen in de urogenitale bol. BPH wordt gekenmerkt door een snelle toename van de intensiteit van manifestaties. Tekenen van een goedaardige tumor:

 1. frequente reizen naar het toilet,
 2. plassen 's nachts,
 3. erectiestoornissen,
 4. pijnlijke plassen en stoelgang.

Methoden voor het diagnosticeren van tumorspreiding:
 • rectaal digitaal onderzoek,
 • echografie, samen met dopplerografie (bepaalt afwijkingen in de bloedbaan van de prostaat),
 • MRI en PET-CT.

Om de kwaadaardige aard uit te sluiten, wordt een tumorbiopsie uitgevoerd.

Soorten therapie

Het behandelingsregime hangt af van het volume van de tumor en symptomatische manifestaties. De urologische test IPSS helpt bij het bepalen van de therapie. Daarin wordt, door middel van vragen en punten toegekend aan antwoorden, de ernst van pathologische veranderingen bepaald.

Een schema wordt als succesvol beschouwd waarbij resorptie en reductie van de tumor worden waargenomen en de proliferatie van weefsels ook wordt gestopt. De duur van de behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de ziekte. Sommige patiënten ondergaan een korte therapie, anderen moeten hun hele leven pillen slikken.

Behandeling voor een goedaardige prostaattumor omvat:

  Medicamenteuze therapie - medicijnen zijn gericht op het verbeteren van het metabolisme van prostaatweefsels en het elimineren van stagnerende fenomenen. Antispasmodica worden voorgeschreven. Een NSAID-cursus wordt genomen om weefselirritatie te verlichten.
  Verplichte medicijnen om het plassen te vergemakkelijken. In de latere stadia wordt hormonale substitutietherapie aanbevolen.

 • Chirurgische behandeling - wordt alleen uitgevoerd op voorwaarde dat de toediening van geneesmiddelen niet effectief was. Ondanks het gebruik van krampstillers en ontstekingsremmers, verdwijnt het pijnsyndroom niet, er is een neiging om de intensiteit van dysurische aandoeningen te verhogen.
  Het verwijderen van een tumor van de prostaatklier wordt op verschillende manieren uitgevoerd, met behulp van een Da Vinci-robotinstallatie, evenals manipulaties die rechtstreeks door de chirurg worden uitgevoerd.

 • Onder minimaal invasieve technieken: laparoscopische verwijdering, laserenucleatie, verdamping. Er worden voortdurend nieuwe methoden voor weefseluitsnijding geïntroduceerd die bijdragen aan het versnelde herstel van de patiënt.

  Tumor Preventie

  Na verwijdering van een goedaardige tumor van de prostaatklier is een lange revalidatie nodig. Sommige complicaties van het nemen van medicijnen en prostatectomie zijn mogelijk.

  Dankzij moderne methoden van chirurgische behandeling vindt volledig herstel in 80% van de gevallen plaats. In oncologische processen wordt succes beschouwd als een verlenging van het leven van de patiënt met 8-10 jaar. Volledige genezing wordt alleen gediagnosticeerd als oncologie in een vroeg stadium werd ontdekt.

  11/07/2018 | Prostaatkanker Oorzaken, symptomen, stadia, behandeling van de ziekte.

  | | | Prostaatkanker Oorzaken, symptomen, stadia, behandeling van de ziekte.

  Prostaat anatomie
  De prostaat of prostaatklier is de interne geslachtsklier bij mannen. In vorm lijkt het op een kastanje van 4 bij 3 cm en bestaat uit lobben van verschillende grootte: rechts, links en in het midden.

  De prostaatklier bevindt zich in het bekken. Het bevindt zich onder de blaas, tussen het rectum en de pubis. De prostaat omringt de urethra (urethra) met een wijd open ring. Daarom veroorzaakt de toename ervan problemen met de uitscheiding van urine.

  De prostaat vervult vele functies die "mannelijke kracht" bieden:
  1. Ondersteunt de productie van zaadcellen
  2. Verhoogt hun activiteit
  3. Dun sperma met je geheim
  4. Bevordert de verwijdering ervan
  5. Verhoogt de zin in seks
  6. Neemt deel aan een orgasme
  7. Het blokkeert de uitgang van de blaas tijdens een erectie
  Prostaatstructuur
  • Prostaatklieren, deze kunnen 30 tot 50 zijn - dit is het grootste deel van de prostaat. Ze bestaan ​​uit glandulair epitheel en zijn vergelijkbaar met buisjes omgeven door blaasjes. Hun taak is om prostaatsap te produceren, dat een derde van het sperma uitmaakt.
  • Gladde spieren trekken samen en verwijderen prostaatsap uit de klier. Zijn stilstand in de prostaat kan ontstekingen veroorzaken.
  • Een capsule bindweefsel bedekt de klier van buitenaf. Elastische scheidingswanden strekken zich daartussen uit, waartussen de klieren zich bevinden.
  De prostaat kan door het rectum worden gevoeld. Het bevindt zich op een diepte van 5 cm van de anus. Normaal voelt ijzer elastisch en elastisch aan, zonder verdichte gebieden en knobbeltjes.

  Oorzaken van prostaatkanker
  Wetenschappers zoeken nog steeds naar het antwoord op de vraag wat prostaatkanker veroorzaakt. Sommige artsen beweren dat een kwaadaardige tumor zich alleen op de aangetaste klier ontwikkelt. Chronische ziekten en andere veranderingen ondermijnen het functioneren van het orgaan en veroorzaken verstoringen in de structuur van cellen.

  Meestal wordt het verschijnen van een tumor voorafgegaan door:
  • Hormonale mislukking. De oorzaak van het verschijnen van een kankergezwel kan een toename van de concentratie mannelijke geslachtshormonen zijn: testosteron, dihydrotestosteron en androstenedione. Ze veroorzaken de groei van de klier en de vermenigvuldiging van tumorcellen. In verband met deze functie wordt prostaatkanker een hormoonafhankelijke tumor genoemd.
  • Prostaatadenoom en andere goedaardige veranderingen veroorzaken de groei van cellen die zich niet in de klier zouden moeten bevinden. Ze muteren vaker dan gezonde cellen van het klierepitheel.
  • Prostatitis. Chronische ontsteking in de prostaat veroorzaakt stoornissen in de bloedsomloop en een gebrek aan zuurstof.
  Bovendien vallen prostaatcellen bacteriën en afweerlichamen aan. Onder hun aanval verandert het genetische apparaat in de kern, dat verantwoordelijk is voor de reproductie van de cel. Dergelijke omstandigheden dragen bij aan het verschijnen van een tumor.
  Voorstadia

  Er zijn ook precancereuze aandoeningen. Ze leiden vaker dan anderen tot het verschijnen van een kankergezwel. Deze veranderingen kunnen aangeboren zijn of optreden op volwassen leeftijd. Deze omvatten:
  • Atypische adenose (atypische prostaathyperplasie). Knobbeltjes verschijnen in het centrale deel van de klier, waarin de cellen groeien en zich actiever vermenigvuldigen dan de omliggende. Bovendien veranderen ze hun structuur. Hun grote kernen geven aan dat de cellen zich in een grenslijn bevinden tussen de norm en de tumor. Het wordt beschouwd als een optionele precancereuze aandoening - dit betekent dat kanker op zijn plaats kan voorkomen als mutagene factoren op het lichaam inwerken.
  • Hyperplasie met maligniteit (intraepitheliale neoplasie van de prostaat, klier). Cellen in individuele foci van de prostaat beginnen zich actief te vermenigvuldigen. Geleidelijk worden ze minder vergelijkbaar met typische cellen van de prostaatklieren en verwerven ze de eigenschappen en tekenen van een kwaadaardige tumor. Het wordt beschouwd als een obligate precancer - dit betekent dat de kans op een kwaadaardige tumor zeer groot is.
  Maar toch verandert niet elke man prostaatkanker. Dit gebeurt als factoren die het risico op het ontwikkelen van een kwaadaardige tumor verhogen, op het lichaam inwerken.
  1. Onjuiste voeding: de overheersing van vet voedsel en rood vlees.
  2. Slechte gewoonten: alcoholisme en roken.
  3. De impact van cadmium: bij de productie van rubber, textiel, drukkerijen en lasbedrijven.
  4. Leeftijd ouder dan 50 jaar.
  5. Seksueel overdraagbare aandoeningen.
  6. Stagnatie in de prostaat met onregelmatige seksuele activiteit.
  7. De val van de afweer van het lichaam veroorzaakt door langdurige stress, chronische ziekten.
  8. Erfelijkheid: geïdentificeerde speciale genen BRCA 1 en BRCA2, die de ontwikkeling van de tumor veroorzaken. Kanker bij de vader verhoogt het risico op de ziekte bij de zoon met 2-3 keer.
  9. Virusinfectie: XMRV (retrovirus), herpes type 2, cytomegalovirus.

  Tekenen van prostaatkanker
  In de vroege stadia van tekenen van prostaatkanker is het niet mogelijk om dit op te merken. De tumor gedraagt ​​zich stiekem en veroorzaakt geen symptomen. Alleen een toename van het niveau van specifiek prostaatantigeen (PSA) in het bloed kan het geven.

  Daarom ontdekken artsen per ongeluk prostaatkanker wanneer een man op een andere ziekte wordt onderzocht. Symptomen van de ziekte verschijnen wanneer een tumor naburige organen beïnvloedt: de blaas en darmen.
  1. De eerste tekenen van de ziekte houden verband met het feit dat de prostaatklier groter wordt. Het drukt op de gevoelige wand van de blaas en irriteert het. Dit veroorzaakt de volgende symptomen:
  o 's nachts moet je 2-3 keer opstaan ​​om de blaas te legen (normaal 1 keer)
  o urineren gedurende de dag komt vaker voor tot 15-20 keer
  o sterk urineren verschijnt dat moeilijk te verdragen is
  o hevige pijn en brandend gevoel tijdens het plassen
  o urine-incontinentie
  o pijn in het perineum en de pubis
  2. In het geval dat de prostaat de urethra comprimeert en de uitstroom van urine uit de blaas blokkeert, verschijnen deze tekenen van de ziekte:
  o moeite met plassen
  o intermitterende stroom urine
  o aan het einde van het plassen giet de urine niet, maar wordt in druppels uitgescheiden
  o na het toiletbezoek is er een gevoel dat de blaas nog vol is
  3. De lage toon van de blaas leidt ertoe dat je de buikspieren moet belasten om te plassen. En toch, urine komt langzaam naar buiten, met een kleine druk en een trage stroom.
  4. Pijn in de onderrug en het verschijnen van nierstenen vanwege het feit dat wanneer de blaas vol is, urine in de tegenovergestelde richting stijgt. Het veroorzaakt de uitbreiding van de urineleider en het nierbekken.
  5. In moeilijke gevallen is de uitgang van de blaas volledig geblokkeerd. Een man kan niet alleen urineren. Dan is het dringend noodzakelijk om medische hulp te zoeken zodat de arts een katheter plaatst. Dit is een dunne flexibele en zachte buis die in de blaas wordt ingebracht door de opening van de urethra.
  6. Het verschijnen van bloed in de urine en het sperma geeft aan dat de tumor de bloedvaten in de urethra, blaas of zaadblaasjes beschadigde.
  7. Het verschijnen van metastasen in de inguinale lymfeklieren veroorzaakt zwelling van het scrotum, de penis en de onderste ledematen.
  8. Als de tumor de sensorische zenuwen heeft beschadigd die tot de geslachtsorganen hebben geleid, kan de man last hebben van potentieproblemen.
  9. Constipatie en pijn tijdens stoelgang kunnen erop wijzen dat de kanker het rectum heeft aangetast.
  10. Pijn in de bekkenbeenderen en de wervelkolom verschijnt in de latere stadia met botmetastasen.
  11. Secundaire tumoren in de lever veroorzaken zwaarte in het rechter hypochondrium en geelzucht en een droge hoest duidt op longmetastasen.

  12. Al deze symptomen verschijnen niet op een bepaald moment, maar geleidelijk, en nemen toe over meerdere jaren. Maar geen van deze tekenen duidt duidelijk op prostaatkanker, maar kan een manifestatie zijn van andere ziekten. Maar in elk geval - dit is een gelegenheid om een ​​uroloog te raadplegen.

  De graden en stadia van prostaatkanker
  De mate of het stadium van prostaatkanker wordt vastgesteld op basis van de grootte van de tumor en de verspreiding ervan naar naburige organen. Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van metastasen. Dit is de naam van secundaire tumoren, die verscheen vanwege het feit dat bloed en lymfe kwaadaardige cellen naar verre organen droegen.
  Om het stadium van prostaatkanker vast te stellen, is een onderzoek nodig. Hiervoor worden verschillende diagnosemethoden gebruikt.
  1. Bepaling van het niveau van specifiek prostaatantigeen (PSA) in het bloed.
  2. Vingeronderzoek: de arts onderzoekt de klier door de anus. U kunt dus de toename in grootte, elasticiteit en het uiterlijk van zeehonden bepalen.
  3. Echografie van de prostaat met een rectale sonde, die in het rectum wordt ingebracht. Hiermee kan de arts zeehonden, knopen en tumoren identificeren, hun grootte en locatie.
  4. Een prostaatbiopsie is nodig wanneer er tumoren zijn en het prostaatantigeen is verhoogd. In dit geval bepaalt de arts een goedaardige tumor of kanker. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder toezicht van echografie. Een speciale naald neemt verschillende stukjes weefsel uit verschillende gebieden. In het laboratorium worden monsters gekleurd en worden de kenmerken van de cellen onder een microscoop onderzocht.
  5. Computertomografie en magnetische resonantiebeeldvorming zijn nodig wanneer een biopsie de aanwezigheid van kanker heeft bevestigd. Deze studies helpen om de grootte van de tumor te verduidelijken en metastasen te identificeren.

  Prostaatkanker Stadia
  Na het onderzoek stelt de arts een diagnose en bepaalt het stadium van prostaatkanker.

  Stadium I - de tumor heeft microscopische afmetingen. Het kan niet worden gevoeld of gezien met echografie. Alleen een verhoogd niveau van specifiek prostaatantigeen (PSA) geeft dit aan.
  In dit stadium merkt de patiënt geen tekenen van de ziekte.

  Fase II - de tumor groeit, maar reikt niet verder dan de grenzen van het orgel. Het is beperkt tot de capsule van de prostaat. Kanker van de tweede graad kan worden gevoeld met een vingeronderzoek in de vorm van dichte knopen en gedetecteerd door echografie.

  Bij prostaatkanker van de tweede graad kunnen urinewegaandoeningen optreden, die verband houden met het feit dat de prostaat de urethra comprimeert. In dit geval wordt de stroom van urine lethargisch, verschijnen pijn en pijn in het perineum. De behoefte om naar het toilet te gaan, maakt een man 3-4 keer wakker 's nachts.
  Stadium III - een kankergezwel reikt verder dan de prostaat en groeit uit naar naburige organen. De eerste getroffen zijn de zaadblaasjes, blaas en rectum. Tumormetastasen dringen niet door in verre organen.
  Prostaatkanker van de derde graad manifesteert zich door een schending van de potentie, pijn in de schaamstreek en onderrug. Bloed verschijnt in de urine en een sterk brandend gevoel wanneer de blaas leeg is.

  IV-stadium - een kwaadaardige tumor neemt in omvang toe. Metastasen worden gevormd in verre organen: botten, lever, longen en lymfeklieren.

  Bij kanker van de vierde graad is er ernstige intoxicatie, zwakte, verlies van kracht. Bij het legen van de blaas en darmen ontstaan ​​problemen en hevige pijn. Vaak kan een man niet zelfstandig urineren en moet hij een katheter plaatsen.
  Prostaatkanker Behandeling
  De arts selecteert de behandeling van prostaatkanker voor elke man afzonderlijk. Een oncoloog-uroloog houdt noodzakelijkerwijs rekening met de leeftijd, het stadium van de tumor, bijkomende ziekten en de wensen van de patiënt.

  Operation.
  Chirurgie om de prostaat te verwijderen (radicale prostatectomie) is een van de belangrijkste methoden om een ​​tumor te behandelen. Dit is de meest voorkomende methode voor kankerbestrijding bij mannen jonger dan 65 jaar.

  1. Chemotherapie
  2. Radiotherapie
  3, medicamenteuze behandeling
  Prostaatkanker is een hormoonafhankelijke tumor. Hoe meer mannelijke geslachtshormonen in het lichaam zitten, hoe sneller het groeit. Medicatie is gericht op het verminderen van de concentratie hormonen.
  4. hormoonbehandeling
  5. Monoklonale antilichamen
  6.Viroterapiya

  Prognose voor prostaatkanker
  De prognose voor prostaatkanker is gunstig als de man op tijd naar de arts ging en de ziekte in stadium I werd ontdekt. Met de behandeling kunt u de tumor volledig kwijtraken, mannelijke kracht behouden en problemen met urine-incontinentie voorkomen. Een man kan blijven werken. De levensverwachting met een succesvolle behandeling is onbeperkt.
  Een diagnose van prostaatkanker van stadium II of III vereist een meer complexe en langdurige behandeling. Zijn succes hangt niet alleen af ​​van de vaardigheden van de arts, maar ook van de leeftijd van de man en zijn gezondheidstoestand. De levensverwachting bij de meeste patiënten met stadium II is meer dan 15-20 jaar.Patiënten met stadium III die de behandeling met succes hebben voltooid, kunnen 5-10 jaar oud worden.
  Er wordt aangenomen dat met stadium IV prostaatkanker de prognose voor herstel slecht is. De levensverwachting is 3 jaar. Maar gecombineerde behandeling en een verlangen om te leven kan een wonder werken. En sommige mannen slagen erin om langer dan 5-7 jaar te leven.
  Artsen hebben een overlevingspercentage van vijf jaar. Hij praat over welk percentage patiënten na de behandeling vijf of meer jaar leeft. Dit stelt ons in staat om te beoordelen wat de kansen op succes van de behandeling zijn bij patiënten met verschillende stadia van kanker.

  Oorzaken van prostaattumoren

  Een goedaardige tumor van de prostaat of orgaanhyperplasie ontwikkelt zich meestal tegen de achtergrond van hormonale leeftijdsgebonden veranderingen in het mannelijk lichaam. Met leeftijdsgebonden veranderingen bij een man zijn het metabolisme en het evenwicht van geslachtshormonen verstoord. Tegen deze achtergrond stijgt de concentratie vrouwelijke geslachtshormonen in het bloed. De oorzaak van de ziekte kan ook chronische prostatitis zijn.

  Een kwaadaardige tumor van de prostaat bij mannen komt op oudere leeftijd voor (van vijftig tot 60 jaar). Een dergelijke prostaattumor bij mannen wordt gevormd uit cellulaire alveolaire elementen van het epitheel. De redenen voor het uiterlijk van dit neoplasma zijn veel groter. Kwaadaardige pathologieën van de prostaat ontstaan ​​om de volgende redenen:

  • progressieve orgaanhyperplasie (adenoom),
  • genetische redenen
  • kankerverwekkende factoren (ecologie, roken, alcoholmisbruik).

  Belangrijk! De ontwikkeling en functionele activiteit van de mannelijke klier wordt voornamelijk beïnvloed door de concentratie androgenen - geslachtshormonen in het bloedserum.

  Klinische manifestaties van prostaattumoren

  De eerste symptomen van een goedaardige prostaattumor verschijnen mogelijk niet onmiddellijk. Prostaathyperplasie (afgekort als BPH) ontwikkelt zich al tientallen jaren. Eerst worden microscopische knobbeltjes gevormd die geen symptomen geven. Ze groeien langzaam en groeien tot aanzienlijke maten. Pas daarna laat de tumor zich voelen door een complex van symptomen.

  Hetzelfde kan gezegd worden voor prostaatkanker. In de beginfase kan de ziekte asymptomatisch zijn als er voorheen geen adenoom was. De eerste manifestaties van de ziekte verschijnen wanneer de tumor een bepaalde grootte bereikt.

  Goedaardige neoplasmata

  Een goedaardige prostaattumor bij mannen manifesteert zich door de volgende reeks symptomen:

  1. Vanwege de proliferatie van hyperplastisch weefsel wordt een kanaal geperst waardoor urine wordt uitgescheiden, wat bijdraagt ​​aan een schending van de uitstroom van urine. Dit alles leidt tot het verschijnen van dergelijke tekenen van de ziekte:
   • zwakke stroom
   • problemen met het legen van het ureum,
   • frequente drang
   • branden,
   • onaangename geur van urine,
   • pijn tijdens het plassen
   • incontinentie,
   • acute urinevertraging,
   • resterende urine.
  1. Tegen de achtergrond van een schending van de uitstroom van urine ontwikkelen zich etterende ontstekingsziekten van het urogenitale systeem (cystitis, urethritis, pyelonefritis).
  2. Vaak is er een afzetting van zouten in de blaas.

  Maligne neoplasmata

  Als een prostaatkanker wordt gediagnosticeerd, kunnen de symptomen bij mannen worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

  1. Symptomen van urinewegaandoeningen: intermitterende of trage stroom, een gevoel van onvolledige lediging van het ureum, nocturie, frequent urineren, frequente aandrang.
  2. Tekenen van de ziekte die verband houden met de groei van het neoplasma: bloed in sperma, hematurie, erectiestoornissen, pijn in de onderbuik, er kan pijn in de onderrug zijn.
  3. Tekenen van tumormetastase: pijn in het skelet, zwelling van de ledematen (treedt op wanneer de lymfeklieren in de lies worden aangetast), gewichtsverlies, cachexie, bloedarmoede.

  Belangrijk! Symptomen van een prostaattumor bij mannen kunnen variëren, afhankelijk van het stadium van de ziekte.

  Methoden voor het diagnosticeren van een prostaattumor

  Als bij mannen een prostaattumor wordt vermoed, kan de behandeling pas beginnen na een grondige diagnose van de ziekte en de bepaling van de vorm ervan. Ongeacht de classificatie van een orgaantumor, beginnen diagnostische maatregelen met de volgende studies:

  1. Onderzoek van bloedserum op de aanwezigheid van PSA (de afgekorte naam voor het prostaatspecifieke antigeen). Dit is de belangrijkste tumormarker waarmee u het verloop van adenoom en kanker kunt diagnosticeren en volgen. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het PSA-niveau verhoogd is tegen de achtergrond van prostatitis, na katheterisatie van het ureum, TRUS of rectaal digitaal onderzoek.
  2. Een biopsie van de klier wordt uitgevoerd met een verhoogd PSA-niveau, evenals op basis van echografie, MRI en digitale studies. Monsters van het orgel worden verzonden voor histologisch onderzoek.
  3. Rectaal digitaal onderzoek. Met behulp van dit onderzoek kunt u de grootte van het orgel, de consistentie, het oppervlak van de klier en pijn evalueren. De mobiliteit van het darmslijmvlies boven de klier wordt ook geëvalueerd.
  4. Uroflowmetrie is een beoordeling van de urinestroomsnelheid. Met de gegevens kunnen we de dynamiek van de therapie evalueren en beslissen over de haalbaarheid van de operatie.
  5. Echografie (transabdominaal en transrectaal onderzoek, mictoscystische cystourethroscopie). Met methoden kunt u de toestand van het orgel en aangrenzende weefsels bestuderen.

  Behandeling van prostaatkanker

  Om te beginnen is het vermeldenswaard dat alternatieve methoden voor de behandeling van deze gevaarlijke ziekte u niet alleen niet van de ziekte zullen verlichten, maar u ook zullen dwingen waardevolle tijd door te brengen waarin de ziekte zich zal ontwikkelen zonder adequate medische behandeling.

  Voor de behandeling van kanker in het beginstadium kunnen medicijnen worden voorgeschreven, die vaak goede resultaten opleveren. Een gunstiger prognose zal echter zijn als de ziekte uitgebreid wordt behandeld. Tegelijkertijd biedt een chirurgische behandeling veel onmiskenbare voordelen:

  • volledige verwijdering van het pathologische neoplasma,
  • het vermogen om het stadium van de ziekte nauwkeurig te bepalen (wat belangrijk is voor de selectie van adequate medicatie),
  • de afwezigheid van terugval gedurende lange tijd,
  • hoge overleving van de patiënt.

  Tegenwoordig worden de volgende behandelmethoden voor mannelijke oncologie gebruikt:

  1. Radicale orgel prostatectomie met zaadblaasjes. Dit is de moeilijkste methode van chirurgische behandeling, omdat het niet alleen belangrijk is om het aangetaste orgaan te verwijderen, maar ook om de patiënt een normale levensstandaard te bieden (om de erectie en functie van de urethra niet te verslechteren). De operatie wordt meestal uitgevoerd door laparoscopische methode. Dit is een minimaal invasieve techniek waarmee u het normale bestaan ​​van de patiënt kunt maximaliseren.
  2. Radiotherapie op afstand. Tijdens de procedure worden de prostaat en aangrenzende lymfeklieren bestraald.
  3. HIFU-therapie is een minimaal invasieve kankerbehandeling die gebruik maakt van gerichte, zeer effectieve echografie-orgaanablatie. De operatie wordt endrorectaal uitgevoerd onder epidurale anesthesie. De vernietiging van tumorcellen vindt plaats onder invloed van convergerende ultrasone golven. Met de methode kunt u kanker volledig verwijderen of de tumor verkleinen.
  4. Straling interstitiële therapie. De tweede naam van de brachytherapiemethode. Om van de ziekte af te komen, worden korrels met radioactieve medicijnen in de tumor geïnjecteerd.
  5. Cryoablatie van het orgel. Tijdens de procedure worden pathologische weefsels bevroren. Met de methode kunt u nauwkeurig het gebied van necrose en de diepte van blootstelling bepalen om gezonde cellen te behouden.
  6. Het minst van alle monotherapie met antiandrogenen wordt gebruikt.

  Hoeveel de ziekte zal worden behandeld en hoe effectief de behandeling zal zijn, hangt meestal af van het stadium van de ziekte. Hoe eerder adequate therapie wordt gestart, hoe groter de kans om volledig van de ziekte af te komen en jezelf in de toekomst tegen terugvallen te beschermen. Daarom wordt er tegenwoordig zoveel geld uitgegeven aan screening en vroege diagnose van deze ziekte.

  Bekijk de video: Actueel prostaatkanker- ASCO 2018- prof. Ronald de Wit (Februari 2020).

  Laat Een Reactie Achter