Populaire Berichten

Editor'S Choice - 2020

We bestuderen echografie van de prostaat: een gedetailleerde interpretatie van de resultaten

Met echoscopisch onderzoek van de prostaat kunt u een verminderde werking van dit orgaan detecteren.

Tijdens de procedure wordt de prostaat bestraald met geluidsgolven. Reflecterend vanuit de weefsels vormen ze een beeld op de monitor.

De specialist leest de informatie en voert de gegevens in de patiëntenkaart in.

Echografie van de prostaat: de resultaten ontcijferen

Het ontcijferen van een echografie van de prostaat wordt meestal gedaan door een uroloog. Elke procedure gaat vergezeld van het invullen van een protocol op een apart papieren formulier. Het geeft de belangrijkste kenmerken en basisparameters van het lichaam aan.

Een gezonde prostaat is duidelijk zichtbaar op het scherm, het heeft een uniforme structuur en een duidelijke contour.

Tijdens de procedure bepaalt de specialist de grootte van het orgel, de transversale en longitudinale parameters, het gewicht en de vorm.

Variant van de norm zijn de waarden:

 • dikte is van 15 tot 25 mm,
 • breedte van 23-27 tot 40-41 mm,
 • lengte van 24-25 tot 40-45 mm.

Kleine afwijkingen van deze parameters kunnen als normaal worden beschouwd als de arts geen andere pathologische veranderingen in de prostaat heeft gevonden.

De grootte van het orgel hangt grotendeels af van de leeftijd van de man. De prostaat begint te groeien na 10-12 jaar, de groei eindigt bij 17-19 jaar. Een vergrote prostaat op volwassen leeftijd zou alarmerend moeten zijn.

Na het bepalen van de drie parameters van het orgel berekent de specialist het volume. Gezonde klier heeft een volume van niet meer dan 30 cm³. Een andere verplichte meetwaarde is de hoeveelheid resterende urine, die wordt bepaald na het plassen.

Een sterke overmaat aan normale waarden kan wijzen op het optreden van kanker van de prostaat, adenoom of prostatitis.

Naast de grootte van de klier bevat het protocol de volgende gegevens:

 1. Vorm. De prostaat heeft meestal een ovale vorm, maar deze indicator is voor elke persoon individueel. De arts beoordeelt de symmetrie van het orgel en concludeert of de vorm geschikt is voor de variant van de norm.
 2. Echogeniciteit. Reflectie van de geluidsgolven. Een klier zonder pathologieën is een homogeen orgaan zonder stolsels, holtes of holtes, zonder gebieden met veranderde echogene activiteit. Als het orgel een hoge dichtheid heeft, neemt de indicator toe. Dit duidt op de aanwezigheid van chronische prostatitis, de afzetting van calciumzouten, de detectie van microcalcinaat in de prostaatweefsels. Als de echogeniciteit te laag is, heeft de patiënt een verergering van het ontstekingsproces. Veranderde echogene activiteit waarschuwt voor cyste-vorming.
 3. Structuur. Verstoorde weefselhomogeniteit is het eerste teken van een ontstekingsproces, maligniteit of microcalcificaties.
 4. Contouren van de prostaat. Het protocol van een gezonde man betekent dat het lichaam een ​​duidelijke en gelijkmatige contour heeft. In geval van overtreding van deze indicator schrijft de arts een biopsie en andere aanvullende tests voor om oncologie uit te sluiten.
 5. Elastography. Bepaalt de consistentie van prostaatweefsel. Overmaat duidt op de aanwezigheid van een ontstekingsproces in een chronische vorm. Dit kan ook wijzen op de proliferatie van bindweefsel en kanker.
 6. Doppler. Beoordeelt de mate van bloedstroom en vascularisatie in de prostaatklier. Als het orgaan wordt aangetast door kankercellen, zal een groot aantal nieuw gevormde vaten worden gevonden in de resultaten van echografie van de prostaat.
 7. De toestand van de zaadblaasjes. De arts controleert hun structuur en echogeniciteit. Verdenking kan een uitbreiding van het lumen veroorzaken, maar dit betekent geen pathologie. Een verhoogde klaring treedt op bij mannen met een afname van seksuele activiteit.
 8. De staat van de kanalen. De specialist bepaalt de doorgankelijkheid van de kanalen. Ze moeten schoon zijn zonder tekenen van verstopping.

U kunt hier informatie vinden over schadelijke en nuttige producten voor het mannelijke orgel.

Conclusie

Echografie van de prostaat kan ernstige storingen van de prostaatklier, schendingen van de structuur, vorm, grootte onthullen.

In de regel wordt de conclusie van een echografie van de prostaat onmiddellijk na het onderzoek afgegeven. Alleen een gekwalificeerde uroloog kan de resultaten van de procedure correct interpreteren en de behandeling voorschrijven.

Gegevensinterpretatie

De afgifte van een speciale vorm met de resultaten eindigt met een echografie van de prostaatklier. De interpretatie van de resultaten is gericht op het bestuderen van de parameters van de interne organen. In dit geval, de belangrijkste focus zou moeten betalen op indicatoren:

 • Size.
 • Echogeniciteit.
 • Is de structuur van interne organen homogeen.
 • Of verkalkingen of cysten werden gedetecteerd.
 • De algemene toestand van de vas deferens wordt ook beoordeeld.

Echografie van de prostaat wordt voor elk van deze criteria ontcijferd. Een gedetailleerde analyse van de parameters vormt een volledig klinisch beeld.

Resizing

Let op! De prostaat neigt toe te nemen naarmate een man ouder wordt.

Echter aan 25 jaar ze bereikt een constante grootte. Als de gezondheidstoestand normaal is, wordt de toename volledig gestopt.

Echografie van de prostaat kan worden gezien als een man afwijkingen heeft in het functioneren van het voortplantingssysteem. Ze ontwikkelen zich op de achtergrond. kwaadaardig en goedaardig formaties. Tijdens een exacerbatie is normaal functioneren van het urinekanaal niet mogelijk. Tegen deze achtergrond treedt urineretentie op. De manifestatie is gevaarlijk en leidt tot ontsteking in de blaas en de nieren.

Decryptie van echografie van de prostaat bij mannen is gebaseerd op het volgende normale indicatoren:

 • Volume - van 18,7 tot 26,8 kubieke meter. cm.
 • Lengte - van 24 tot 40 mm.
 • Breedte - van 30 tot 45 mm.
 • Dikte - van 15 tot 25 mm.
 • Het lichaam moet duidelijke en zelfs contouren hebben.
 • De gemiddelde versie van echogeniciteit.
 • De structuur kan heterogeen zijn. Ook moet fijne korreligheid er kenmerkend voor zijn.
 • Een echografie van de prostaat kan zijn halfronde of driehoekige vormen.

Er wordt ook rekening gehouden met de leeftijd van de patiënt. Tot op heden wordt het volgende foutenformulier gebruikt in de medische praktijk:

Prostaatvolume = 0,13 * leeftijd + 16,4

Beschikbaarheid van entiteiten

Echografie prostaatstructuur moet uniform zijn. Als u kleine insluitsels ziet, kunt u de aanwezigheid van problemen vermoeden. Met een adenoom kunnen in de loop van de studie knopen worden gedetecteerd die kenmerkend zijn voor de ziekte. In het geval van pathologie zijn er stenen of cystische gezwellen in de prostaatklier.

De foto moet opletten naar donkere gebieden. Ze worden gevormd als de gegeven focus niet de daarop gerichte bundel kan reflecteren. Meestal verschijnen dergelijke gebieden bij mannen in het geval van kanker.

Een cyste is een pathologie die heeft duidelijke contouren. Het onderscheidt zich van de rest van de klier. De arts die het onderzoek uitvoert, moet de grootte van het neoplasma in het protocol vermelden. Een dergelijk klinisch beeld is kenmerkend voor een chronische vorm van prostatitis. Er werden echter gevallen van het verschijnen van een cyste met adenoom geregistreerd.

Echogeniciteit verandert

Ultrasone resultaten van de prostaat kunnen alleen worden verkregen bij een specialist op dit gebied. Met adenoom op het ijzer, de aanwezigheid van een groot aantal knooppunten. Vanwege hen neemt de echogeniciteit van het orgaan aanzienlijk toe. In de regel neemt de grootte toe tot 7 mm. Cysten of verkalkingen kunnen zich op hun oppervlak vormen.

Een duidelijk klinisch beeld met prostaat-echografie van de prostaatklier. De resultaten ontcijferen komt op de volgende punten:

 • Verhoogde echogeniciteit is een chronische vorm.
 • Verminderde echogeniciteit is een acuut ontstekingsproces.
 • De contouren van een orgel verliezen hun helderheid. Bovendien kunt u de gelaagdheid van klierweefsel van fibro-musculair overwegen.
 • Echografie toont gebieden met verschillende echogeniciteit.
 • Cystic formaties. Bovendien moet worden opgemerkt dat kleine cysten (tot 5 mm) worden overwogen heel normaal. Ze worden vaak zelfs bij volledig gezonde mannen gevonden.

Ultrasone resultaten van de prostaatklier kunnen informatie bevatten over de stenen die zich in het orgel bevinden. Hun interpretatie heeft een aantal kenmerken. Allereerst wordt aandacht besteed aan de grootte en het aantal insluitsels.

Als de kliercontouren wazig worden, kan de arts de aanwezigheid vermoeden kwaadaardige tumor. In de loop van verder onderzoek is het noodzakelijk om de toestand van de lymfeklieren te bepalen. Met hun hulp zal het mogelijk zijn om de aard van kanker te identificeren.

Functies en voordelen van TRUS

Prostaattrauma's - dit nauwkeuriger diagnostische methode. Voor hem wordt een speciale ultrasone sonde gebruikt, die eerder in het rectum van een man is ingebracht. Tijdens het onderzoek bevindt hij zich zo dicht mogelijk bij de prostaat.

Dankzij TRUS van de prostaat en de blaas is het mogelijk om een ​​nauwkeuriger beeld te krijgen van alle afdelingen van deze organen. Met deze diagnostische methode kunt u de aanwezigheid van kanker, adenoom, stenen of sclerose nauwkeurig bepalen. Hij wordt voorgeschreven om de oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen te identificeren.

Met TRUS-analyse krijgt u het nodige biopsiemateriaal. De mogelijkheid van gerichte punctie van de cyste blijft. Prostaattransplantatie is ook noodzakelijk voor cryochirurgie, radiotherapie en injecteerbare behandeling van prostatitis.

De structuur en functie van de prostaat

De prostaatklier is een ongepaard orgaan waarvan de vorm vergelijkbaar is met kastanje. Het bevindt zich in het bekkengebied aan de onderkant van de blaas. Het binnenoppervlak van het orgel is bekleed met glandulaire en spierweefsels, waardoor het eerste deel van de urethra passeert. De uitscheidingskanalen van de klier komen ook uit in het urinekanaal. De functies van de prostaatklier zijn veelzijdig en zijn erg belangrijk. De volgende worden als de belangrijkste beschouwd:

 1. Transport - samentrekkende, gladde spiervezels van zaadblaasjes en capsules van de prostaat spuiten zaadvloeistof in de urethra. Het resultaat is een ejaculatie.
 2. Secretoire - de secretie van de geproduceerde prostaat bestaat uit vetten, eiwitten, hormonen en elektrolyten die bijdragen aan de normale werking van het voortplantingssysteem.
 3. Verdunning - sperma wordt vloeibaar gemaakt, wat bijdraagt ​​aan de levensvatbaarheid en beweeglijkheid van sperma.

Een van de belangrijke functies van de prostaatklier is de productie van het mannelijke hormoon testosteron. IJzer draagt ​​bij tot de volledige werking van het erectiemechanisme en is nauw verbonden met het werk van de testikels. Bovendien beïnvloedt het het cardiovasculaire en zenuwstelsel, heeft het een verbinding met de schildklier, de bijnieren en de hypofyse.

Blaasonderzoek

Lichamen staan ​​dicht bij elkaar. Echografie en TRUS van de prostaat zijn ook gericht op het bestuderen van de toestand van de blaas. In dit geval vestigt de specialist de aandacht op volgende parameters:

 • Vorm.
 • Size.
 • De structuur en de staat van de circuits.
 • De hoeveelheid urine in het residu.
 • De intensiteit van de vulling.

Het decoderen van TRUS van de prostaat, evenals de blaas, maakt het mogelijk om de juiste diagnose te stellen, afhankelijk van de klinische manifestaties. Als dit lichaam correct functioneert, moet het resultaat worden verkregen volgende indicatoren:

 • In de transversale studie van het object moet een uniforme of afgeronde vorm worden onthuld. In de lengte - eivormig.
 • Normaal functioneren is alleen mogelijk als de contouren van de blaas gelijk zijn.
 • Het volume kan binnen zijn 350 tot 770 ml.
 • De wanddikte hangt direct af van de volheid van het orgel. Normaal wordt als een indicator beschouwd van 2 tot 4 mm. De wanden worden merkbaar dunner als de blaas gevuld is met vloeistof.
 • De huidige snelheid van 14 seconden wordt als optimaal beschouwd.
 • Urine op het residu mag 50 ml niet overschrijden.

Een echografie van de prostaat, die wordt gedecodeerd door een uroloog, wordt uitgevoerd samen met een scan van de blaas. Als afwijkingen van deze parameters worden gedetecteerd, wordt de patiënt verdacht van pathologieën in de werking van het orgaan. Bijvoorbeeld grootte is sterk verminderd met cystitis, adenoom en stricturen. Als de patiënt een ontsteking heeft, kan een echografie een verdikking van de wanden zien. Bovendien zullen ze een ongelijke structuur hebben.

Let op! Prostaatadenoom wordt meestal gediagnosticeerd als een man een verhoogde hoeveelheid resterende urine heeft.

Dankzij een tijdig onderzoek is het mogelijk om op tijd te detecteren de volgende ziekten:

 • Kwaadaardige en goedaardige tumoren.
 • De aanwezigheid van zand of stenen, diverticulum.
 • Structurele wijziging van de urineleiders.
 • Het begin van het ontstekingsproces op het slijmvlies.
 • Verstoringen in de fysiologische toestand van het orgel.
 • Overmatige activiteit van de blaas.
 • De vorming van stricturen.

Oorzaken van ontsteking

Ontstekingsprocessen in de prostaat kunnen bacteriën, virussen, schimmels, chlamydia, Trichomonas veroorzaken. Ze kunnen de prostaat doordringen tijdens ontstekingsprocessen in de blaas, urethra en rectum met lymfe en bloedstroom. Bovendien treedt ontsteking van de prostaatklier op in de volgende situaties:

 • Een onvoldoende mobiele levensstijl - stagnatie treedt op, de toevoer van zuurstof naar het orgaan en voeding wordt verslechterd.
 • Onderkoeling - dragen bij aan het ontstaan ​​van ontstekingsprocessen.
 • Verkeerd dieet - het menu moet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen bevatten met een overwegend plantaardig voedsel.
 • Frequente seksuele handelingen of hun afwezigheid gedurende een lange periode.
 • Slechte gewoonten.

Alle bovengenoemde factoren leiden tot acute of chronische ontsteking van de prostaat.

Kenmerken van echografie diagnose

Hoe werkt echografie van de prostaat? Deze procedure wordt op twee manieren uitgevoerd: een klassiek onderzoek van de voorste buikwand (abdominale methode) en door de introductie van een speciale sensor in het rectum (rectale methode). Abdominale echografie is minder informatief in vergelijking met de tweede diagnosemethode.

In dit geval interfereren andere organen van de onderbuik met de beoordeling en beoordeling van de aandoening. Een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd om uitgebreide tumoren en neoplasmata te detecteren, of als diagnose niet mogelijk is.

Echografie met een transnabdominale sensor wordt gedaan wanneer urine met urine wordt gevuld, anders is de interpretatie van de resultaten onjuist. Om dit te doen, moet een man niet minstens twee uur voor het begin van de diagnose naar het toilet gaan, of een half uur water een half uur voor de test drinken.

Om echografie uit te voeren op de voorwand van de buik, moet de patiënt op de bank liggen en zijn maag en lies blootstellen. Een sonoloog passeert een sonde door de maag van de patiënt en scant organen.

De ontsleuteling van wat hij zag is vastgelegd in een speciaal onderzoeksprotocol. Tijdens het onderzoek onderzoekt de specialist de toestand in de longitudinale en transversale staten. Met rectale echografie van de prostaat is niet alleen urinevulling vereist, maar ook darmreiniging met een klysma of laxeermiddelen.

Deze zuivering wordt enkele uren vóór de diagnose uitgevoerd, waarbij het de patiënt verboden is te eten. Echografie van de prostaat door het rectum van de patiënt wordt aan de linkerkant geplaatst en een speciale sensor wordt in het anusgat ingebracht.In grootte is dit apparaat niet groter dan twee centimeter in diameter, wat overeenkomt met het volume van een menselijke vinger.

Een sensor wordt enkele centimeters ingebracht, wat niet veel ongemak veroorzaakt. Tijdens de procedure moet een man zijn benen in de knieën buigen en ze naar zijn buik trekken, dat wil zeggen een "embryo-houding" aannemen. Een speciaal condoom voor echografie wordt op de sensor aangebracht, gesmeerd met een speciale gel.

Dit zal niet alleen de geleidbaarheid van ultrasone golven verbeteren, maar ook de introductie van de sensor vergemakkelijken. Tijdens de procedure wordt ook de toestand van de urinepatiënt geëvalueerd.

Het onderzoek wordt op de buik uitgevoerd, terwijl u op uw rug ligt. De specialist onderzoekt eerst de dwarsdoorsneden van het orgel en beweegt de sensor van onder naar boven (van het schaambeen naar de navel).

Vervolgens wordt de laterale positie van de blaas onderzocht, waarvoor de patiënt opzij moet worden gelegd. Hierna wordt de man aanbevolen om naar het toilet te gaan om zich van de vloeistof te ontdoen en de diagnose voort te zetten.

Decryptie omvat zichtbare veranderingen in het lichaam na te zijn vrijgegeven uit urine, de toestand van de wanden in beide posities.

Conclusie

Echografie is een nuttige preventieve procedure. Dankzij het zal het mogelijk zijn om pathologie in het functioneren van interne organen in de eerste fase van hun ontwikkeling te identificeren. Dat is de reden waarom een ​​man eens in de twee jaar naar echografie moet gaan. Bij het bereiken van de leeftijd van 35 jaar moet een dergelijk onderzoek veel vaker worden gedaan. De studie veroorzaakt geen ongemak en pijn voor een man, en daarom is er geen reden om hem te weigeren. Aan het einde van het proces zal de uroloog een lijst met aanbevelingen opstellen die de normale werking van het lichaam zullen verlengen.

De resultaten ontcijferen

Decodering van ultrasone gegevens van de prostaat wordt uitgevoerd door de behandelend specialist. De sonoloog in het protocol van echografie diagnostiek beschrijft de toestand en het volume van de prostaat en blaas, geeft aan of er pathologieën in hun structuur zijn. De ontsleuteling omvat ook gegevens over de homogene of heterogene structuur van de schalen, de contouren van organen, de aanwezigheid van neoplasmata en vreemde voorwerpen (stenen, zand).

Bij een gezonde patiënt bevatten de gegevens van het ultrasone protocol conclusies zoals symmetrie, de juiste vorm (het kan ovaal, driehoekig of lunaat zijn), de lokalisatie moet langs de achterwand zijn. Juist, worden beschouwd als parameters van 16 tot 26 mm dik, 27-42 mm breed en 24-40 mm lang.

Volgens de resultaten van het meten van deze maten, worden een automatische (als de ultrasone machine dit toelaat) en handmatige berekening uitgevoerd, waardoor de patiënt de grootte in kubieke centimeter ontvangt. Bij afwezigheid van pathologieën moeten de afmetingen van de prostaat overeenkomen met parameters van 25 tot 30 kubieke centimeter. De volgende berekeningen voor echografie, inclusief het onderzoeksprotocol - massa.

Een lichaam wordt als gezond beschouwd, waarvan de parameters zijn ingebed in normen van 26,5 tot 30 gram.

Benoeming van de echografie

Een androloog of uroloog en in sommige gevallen een chirurg geeft een verwijzing voor een echografisch onderzoek van een prostaat naar een man. De basis voor het onderzoek is de symptomatische klachten of follow-up van de patiënt na de behandeling van een eerder geïdentificeerde ziekte. Voor preventieve doeleinden kan elke man de procedure zelf doorlopen. De belangrijkste indicaties voor echografie van de prostaat en decodering van de resultaten van het onderzoek zijn:

 1. Aandoeningen tijdens het plassen - pijn en frequente lediging van de blaas, een kleine hoeveelheid vrijgekomen urine, spierinspanning en een toename van de duur van het proces.
 2. Constante pijn in de onderbuik, evenals in het perineum.
 3. Pijn in de lumbale regio.
 4. Het verschijnen van bloedafscheidingen in urine en sperma.
 5. Seksueel overdraagbare aandoeningen.
 6. Erectiestoornissen.
 7. Een toename van PSA (prostaatspecifiek antigeen) in bloedonderzoek.
 8. Conceptie problemen.

Echografie kan worden voorgeschreven vóór of na een operatie aan de bekkenorganen, ontsteking van de prostaat, na rectale palpatie.

Pathologie aanwezig prostaat

Ook bevat het echografieprotocol informatie over bestaande pathologieën. De meest voorkomende hiervan is prostaatadenoom. Op de monitor van de ultrasone machine ziet dit neoplasma eruit als een capsule met gladde en heldere randen, uitgesproken en goed gevisualiseerd.

Bovendien kan de vorm van het adenoom verschillen. Deze pathologie komt vrij vaak voor en met de leeftijd neemt het risico van het meerdere keren toe. Om de ontwikkeling van adenoom niet te missen, wordt aanbevolen dat alle mannen vanaf 40 jaar jaarlijks een echografie uitvoeren.

Adenoom is een goedaardige formatie als gevolg van de proliferatie van de kliercomponent van het prostaatweefsel of de gewrichtsproliferatie van de klier- en bindcomponenten. Echografie onthult een adenoom van twee soorten: nodulair of diffuus. Het eerste type neoplasma komt vaker voor en komt in bijna 80% van de gevallen voor.

In de beginfase van de ontwikkeling is de grootte van het nodulaire adenoom erg klein, maar door echografie kunnen neoplasmata met een diameter van 7 mm worden gedetecteerd. In omstandigheden waarbij het neoplasma een grote omvang heeft bereikt, wordt een beschrijving van het adenoom toegevoegd aan het protocol van echografie.

Het kan asymmetrisch zijn, een heterogene structuur hebben, wat ook wordt vastgelegd in de onderzoeksresultaten. Dankzij echografie is het mogelijk om compressie van de urethra door het ontwikkelde adenoom te detecteren, maar alleen de rectale methode is hiervoor geschikt.

Als de echografie dopplerometrie omvat, worden ook gegevens over aders en slagaders opgenomen in het onderzoeksprotocol. De volgende pathologie is prostatitis. Het uiterlijk van deze formatie zal afhangen van het stadium van zijn ontwikkeling en van het type ontstekingsprocessen dat ertoe leidde.

Als de ziekte zich in een acute vorm bevindt, zijn de vergrote delen van de prostaat duidelijk zichtbaar op de ultrasone monitor en wordt de echogeniciteit van het orgaan aanzienlijk verminderd. In het chronische stadium worden sclerotische gebieden met verhoogde echogeniciteit gescand.

Misschien is de aanwezigheid van verkalkingen (stenen) in de prostaat zelf, wat een gevolg is van een ontsteking in het orgel. Gewoonlijk gaan dergelijke processen niet in acute vorm, maar kunnen ernstige complicaties veroorzaken. De ernstigste pathologie is een kwaadaardige tumor.

Als prostaatkanker wordt vermoed, wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd: een transrectale diagnose van het neoplasma en zijn biopsie. Volgens de resultaten wordt de definitieve diagnose gesteld.

Methoden voor het uitvoeren van de procedure

In de medische praktijk zijn er twee opties voor echografie:

 • Transabdominale - wordt uitgevoerd door het contact van de sensor met de voorste wand van het peritoneum. De patiënt ligt op zijn rug, legt de buik bloot, waarop een speciale gel wordt aangebracht, die het mogelijk maakt de beeldoverdrachtskwaliteit te verbeteren. Opgemerkt moet worden dat deze methode een algemeen beeld geeft van de pathologie en wordt gebruikt om het volume en de grootte van de prostaat bij mannen, de aanwezigheid van pathologieën en de toestand van de blaas te bepalen. En voor zwaarlijvige mannen wordt deze procedure over het algemeen niet aanbevolen.
 • Transrectaal (TRUS) - wordt uitgevoerd door een sensor in het rectum te brengen. De positie van de patiënt ligt op zijn zijde met gebogen benen. De sensor is klein en wordt tot een diepte van ongeveer tien centimeter ingebracht. Een condoom of een speciale latex hoes voor hygiëne is er vooraf op aangebracht. De methode kan enig ongemak veroorzaken, maar de patiënt voelt geen pijn. Transrectale echografie van de prostaat geeft meer informatieve informatie dan transabdominale echografie van de prostaat.TRUS wordt niet aanbevolen voor verergering van aambeien, een allergische reactie op latex en onmiddellijk na een operatie aan het rectum.

Voor- en nadelen van TRUS

De belangrijkste voordelen van een onderzoek door het rectum zijn de volgende:

 1. Een meer nauwkeurige bepaling van de grootte en het volume van het orgel.
 2. Betere zichtbaarheid van de interne structuur van het klierweefsel.
 3. Het vermogen om zaadblaasjes te bestuderen.

De nadelen van de procedure zijn onder meer:

 • Het gebrek aan verlangen van mannen wordt onderzocht vanwege valse schaamte.
 • Tijdelijk ongemak wanneer ingebracht in het rectum van de sensor.
 • De procedure wordt niet onmiddellijk na een operatie aan het rectum uitgevoerd, met anale kloven en verergering van aambeien.
 • We moeten de procedure voorbereiden.

Voorbereidende activiteiten

Onderzoek van de prostaatklier wordt uitgevoerd op een lege maag. Met beide methoden, om de visualisatie te verbeteren, wordt de blaas vóór de procedure met vloeistof gevuld, hiervoor drinken ze tot anderhalve liter water en is de blaas niet leeg. Drie dagen vóór de echografie moeten producten die verhoogde gasvorming veroorzaken, worden uitgesloten van consumptie: verse kool, koolzuurhoudende dranken, melk, bonen, erwten. Het dinerrantsoen mag niet uit onverteerbare producten bestaan. Bovendien mogen carminative drugs en alcohol niet worden gebruikt. Voor transrectale echografie van de prostaat, 2-4 uur, is het noodzakelijk om de darmen schoon te maken. Om dit te doen, kunt u het micro-klysma "Microlax" gebruiken.

Normale echoscores

De essentie van het onderzoek is het beoordelen van de grootte van de klier, het volume en de structuur ervan, evenals de detectie van pathologische veranderingen. Nadat de foto is genomen, decodeert de arts deze. Het bepaalt de aanwezigheid of afwezigheid van pathologie. Opgemerkt moet worden dat de prostaat de neiging heeft toe te nemen met de leeftijd van mannen. Volgens bestaande normen is de grootte van de prostaat door echografie normaal voor jonge mannen ouder dan 18 jaar en worden als volgt beschouwd:

 • breedte - 28-41 mm,
 • dikte - 15-25 mm,
 • lengte - 25-40 mm.

Bovendien wordt het volume van het orgel, dat normaal 25 - 30 cm³ is, berekend met behulp van een speciale formule. De contouren van de klier moeten glad en helder zijn, de vorm moet driehoekig of rond zijn met een symmetrische rangschikking van de lobben en de structuur moet homogeen zijn. Alle ontcijferingsindicatoren worden ingevoerd in het conclusieformulier. In geval van afwijkingen van de normatieve indicatoren kunnen aanvullende studies worden voorgeschreven. Nadat de definitieve diagnose is gesteld, wordt de behandeling uitgevoerd.

Wat toont een echografie van de prostaat

Bij het uitvoeren van een echografie van de prostaat worden drie soorten pathologieën bepaald:

 1. Ontsteking van de klier - prostatitis.
 2. Adenoom van de prostaat.
 3. Kanker is een kwaadaardig neoplasma.

Er zijn twee vormen van prostatitis - acuut en chronisch. De eerste wordt gekenmerkt door een toename van de prostaat. In de chronische vorm toont het ontcijferen van de resultaten van echografie van de prostaatklier gebieden van sclerotisch weefsel en verkalkingen. De getroffen foci worden op de foto opgemerkt door het gebrek aan bloedtoevoer erin.

Adenoom is een goedaardige tumor die vaak voorkomt bij mannen na de leeftijd van vijftig jaar. In geavanceerde situaties vervormt de tumor de urethra, knijpt de prostaat uit, wat leidt tot verminderd urineren.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Bij het ontcijferen van de resultaten van echografie van de prostaat, worden veranderde maten, weefselheterogeniteit, asymmetrie van het neoplasma met wazige randen opgemerkt. Als kanker wordt vermoed, wordt een biopsietest uitgevoerd met transrectale echografie.

Waar een echografie te doen

Echografie van de prostaat is een belangrijk onderdeel van een urologisch onderzoek.Een moderne en veilige onderzoeksmethode maakt het mogelijk om de staat van de klier in korte tijd te beoordelen. Bij het gebruik van echografie worden zelfs kleine veranderingen in de structuur van weefsels en een toename van de orgelgrootte gedetecteerd.

Waar kan een echografie van de prostaat worden gedaan? Deze procedure vindt plaats in de kliniek in de woonplaats van de patiënt, een particulier medisch centrum of een onafhankelijk INVITRO-laboratorium. Het onderzoek wordt transrectaal en transabdominaal uitgevoerd. Opgemerkt moet worden dat transrectaal onderzoek nauwkeurigere gegevens over de toestand van de prostaat geeft. In gemeentelijke klinieken is de procedure gratis, op andere plaatsen is een bepaalde vergoeding vereist.

Kenmerken van echografie

Indicaties voor de benoeming van echografie zijn een schending van het plassen, verdichting in de klier, een toename van de grootte, seksuele disfuncties en veranderingen in urine-, bloed- en spectrogramanalyses. Een echografie van de prostaat heeft een aantal belangrijke kenmerken:

 • De nauwkeurigheid van het resultaat - prostaatweefsel wordt zorgvuldig gescand, de exacte grootte en het volume worden bepaald.
 • Veiligheid - het golfeffect heeft geen nadelige invloed op de gezondheid van mannen.
 • Geen pijn - geen incisies of lekke banden.
 • Toegankelijkheid - elke patiënt kan de service gebruiken in de kliniek op de woonplaats of tegen een kleine vergoeding in het urologisch centrum.
 • Veelzijdigheid.
 • Eenvoud - de procedure is snel en vereist geen ingewikkelde voorbereiding.

Interpretatie van resultaten: norm en afwijkingen

Om de resultaten van echografie te ontcijferen, moet u de normen en basisindicatoren van de prostaat kennen, op basis waarvan de toestand wordt gediagnosticeerd. Bepaal bij het uitvoeren van een echografie:

 • de grootte van de klier. Een constante grootte wordt bereikt op de leeftijd van 20-25 jaar (als er geen pathologieën zijn). Met pathologieën kunnen grootte, structuur veranderen, neoplasmata verschijnen en de werking van het urogenitaal systeem afneemt. Volgens de normen kan het kliervolume tussen de 18,7-26,8 cm3 liggen, lengte (van boven naar beneden) 24-40 mm, breedte (over) 30-45 mm, dikte 15,25 mm. Volume en grootte zijn afhankelijk van leeftijd. Het kliervolume kan worden berekend met de speciale formule 0,13 x leeftijd + 16,4,
 • echogeniciteit. Dit is de mogelijkheid om echografie weer te geven. Het kan gemiddeld normaal zijn,
 • duidelijkheid van contouren. De contouren moeten gelijkmatig en duidelijk zijn. Ruwheid van de contour kan zijn met ontstekingsprocessen of met oncologie,
 • weefseluniformiteit. Normaal gesproken moet ijzer een heterogene fijnkorrelige structuur hebben,
 • zijn er stenen, cysten en andere formaties,
 • duct conditie
 • vorm, het kan van driehoekig tot halfrond zijn.

Echografie onderzoek (echografie). beschouwd als een veel voorkomende diagnostische methode

Het ontcijferen van het type ziekte volgens de resultaten van echografie is niet moeilijk, omdat elke ziekte kenmerkende kenmerken heeft, bijvoorbeeld:

Interpretatie van de resultaten van echografie van de prostaat (prostaatklier)

Echografie van de prostaatklier is een betaalbare methode waarmee u gedetailleerde informatie over de toestand van het orgel kunt verkrijgen.

Bij ontvangst van informatie over het onderzoek kan de patiënt in de war raken door een groot aantal onbekende termen en numerieke waarden.

Analyse en verdere interpretatie moeten worden uitgevoerd door een competente specialist. Desondanks staat niets in de weg om de verkregen indicatoren onafhankelijk te ontcijferen.

Dit zal helpen om de norm te onderscheiden van pathologie. Hieronder zie je wat de decodering is van de resultaten van een echografie van de prostaat: waar hebben ze het eigenlijk over.

Transrectale methode

Hiermee kunt u gedetailleerde gegevens over de prostaat krijgen. Helaas zijn veel mannen extreem negatief over het gebruik ervan.

Dit is de reden voor het weinig gebruik ervan.

De voorbereiding daarop is als volgt:

 1. Eerst moet je een reinigend klysma doen. Het is raadzaam om de procedure twee uur voor het onderzoek uit te voeren.
 2. Als er geen wens of mogelijkheid is om de darmen te reinigen met een klysma, laten we dan medicijnen nemen om het te legen. U kunt het medicijn Fortran gebruiken.

Nadat u aan alle aanbevelingen van de arts hebt voldaan, moet u doorgaan met het onderzoek. Hiervoor wordt een rectale sensor gebruikt, die in het rectum wordt ingebracht. De afbeelding wordt overgebracht naar het computerscherm. Het geeft de specialist een volledig beeld van de toestand van de prostaat.

Transabdominale methode

Dit type procedure wordt als eenvoudig en volledig pijnloos beschouwd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de wand van de buikholte.

De nauwkeurigheid van de methode is niet altijd bevredigend vanwege de grote afstand tussen het apparaat en de prostaat.

Voorbereiding voor manipulatie ziet er als volgt uit:

 1. Twee dagen vóór de procedure moeten voedingsmiddelen die verhoogde gasvorming veroorzaken volledig worden uitgesloten van het dieet.
 2. Op de dag van de studie moet u de ochtendmaaltijd opgeven, als de methode 's ochtends wordt uitgevoerd. In het geval dat de echografie 's middags wordt benoemd, kunt u een lichte hap nemen.
 3. Het kantoor van de specialist moet worden bezocht met een volle blaas.

Transabdominale echografie van de prostaat wordt alleen extern uitgevoerd. De methode helpt om tegelijkertijd de toestand van de blaas te onderzoeken. U kunt ook de hoeveelheid resterende urine bepalen. Dit type echografie veroorzaakt geen afwijzing bij mannen, omdat het goed wordt verdragen. Gemiddeld duurt de duur ongeveer tien minuten.

Het ontcijferen van de resultaten van echografie van de prostaat bij mannen

Tijdens deze procedure worden de exacte afmetingen van het orgel bepaald. Een andere studie toont de helderheid van contouren, de uniformiteit van het weefsel en zijn echogeniciteit. De prostaatklier wordt gemeten met behulp van de volgende parameters:

 1. Kruis maat (breedte).
 2. Boven-ondermaat (lengte).
 3. Voor-achterkant maat (dikte).

Het prostaatvolume wordt berekend met een eenvoudige en begrijpelijke formule: een coëfficiënt van 0,52 wordt vermenigvuldigd met het product van de drie verkregen maten.

Na elke studie ontvangt de patiënt een formulier dat de kenmerken en basisparameters van het orgel beschrijft. Zodat het decoderingsproces niet ingewikkeld is, moet u overwegen welke gegevens worden bepaald tijdens de echografie en TRUS. Meestal zijn dit:

 • grootte,
 • echogeniciteit,
 • de aanwezigheid van stenen, verkalkingen en cysten,
 • weefseluniformiteit
 • de toestand van de kanalen waardoor sperma naar buiten komt.

Met de leeftijd, in het lichaam van een vertegenwoordiger van het sterkere geslacht, treden veranderingen in de grootte van de prostaatklier op. Met ongeveer 25 jaar oud bereikt het zijn constante grootte. Als een persoon geen ziekten heeft, stopt de groei ervan. Maar met pathologieën verandert de structuur ervan en worden de prestaties van het reproductieve systeem ook verstoord. Later is er een kans op het ontwikkelen van een maligniteit.

Afwijkingen van normaal

Het ontcijferen van de resultaten van echografisch onderzoek met tal van ziekten van de prostaatklier is vrij eenvoudig en eenvoudig.

Het belangrijkste teken van prostaatadenoom is een significante verandering in grootte en de aanwezigheid van insluitsels in het lichaam van de klier (vooral met een nodulaire vorm).

De laatste zijn neoplasmata met hoge echogeniciteit, met afmetingen binnen 8 mm. Cysten en verkalkingen zijn te vinden op hun oppervlak. De diffuse vorm heeft een uitgesproken onvoldoende homogene structuur. Bovendien zijn de knobbeltjes volledig afwezig.

Als de patiënt last heeft van prostatitis, zal het ontcijferen van de resultaten verkregen door echografie erg eenvoudig zijn. Hoge echogeniciteit duidt op de aanwezigheid van een ontstekingsproces van chronische aard. De contouren van de klier verliezen hun vroegere helderheid en de differentiatie van het orgaan van fibro-spierweefsel is moeilijk.Er zijn hypo- en hyperechoïsche gebieden. In aanwezigheid van een abces tijdens een echografie, wordt een hypoecho of anechogene formatie opgespoord.

Cysten worden ook gedefinieerd als gebieden met hypo- of anechoïciteit. Op het eerste gezicht kunnen onbeduidende formaties (tot 7 mm groot) worden gediagnosticeerd, zelfs bij gezonde vertegenwoordigers van het sterkere geslacht.

Decryptie van stenen in de prostaat heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken. Fragmenten zien eruit als kleine gebieden met hyperechoiciteit die elke grootte kunnen hebben.

Knobbeltjes met verschillende echogeniciteit kunnen aanwezig zijn.

Een toename van de grootte van de lymfeklieren tot 2 cm kan de reden zijn voor een volgend onderzoek.

Het ontcijferen van de echografie van de prostaat: norm of pathologie

Echografie van de prostaat is een standaardonderzoek dat mannen ouder dan veertig jaar regelmatig moeten ondergaan. Dit is een eenvoudige, betaalbare en pijnloze diagnostische methode, die wordt gedaan met behulp van een speciaal apparaat dat ultrasone golven produceert.

Decodering van de gegevens wordt uitgevoerd door de behandelende arts - een chirurg of een uroloog, op basis van een conclusie van een gespecialiseerde sonoloog. Op een eerdere leeftijd kan echografie worden voorgeschreven in geval van klachten van patiënten over problemen, een aantal aandoeningen en disfuncties in het genitale gebied.

Indicaties voor echografie zijn onder meer:

 • pijn tijdens het plassen
 • pijn in de liesstreek
 • moeite om naar het toilet te gaan,
 • frequent nachtelijk plassen
 • het onvermogen om een ​​baby te verwekken,
 • slechte urine- of sperma-tests.

Echografie van de prostaat: uitvoeringstechniek, decodering van de resultaten


 1. Dankzij dit artikel leert de lezer de essentie van de methodologie, de soorten, indicaties en contra-indicaties, hoe echografie wordt gedaan en de normale indicatoren van dit lichaam.
 2. De morfologische en functionele toestand van de prostaat is een belangrijk aspect in de gezondheid van elke man.
 3. Dit orgaan bevindt zich achter de blaas en grijpt het bovenste derde deel van de urethra, helpt het sperma vloeibaar te maken, reguleert de afgifte ervan en produceert een specifiek geheim voor de normale werking van het voortplantingssysteem.
 4. Daarom is het voor elke man noodzakelijk om te weten wat een echografie van de prostaat is en hoe deze studie wordt uitgevoerd.

Soorten onderzoek

De arts of de patiënt zelf kan een specifieke echografie van de prostaat kiezen, omdat dit op twee manieren gebeurt:

 1. Door de voorwand van de buikholte, dat wil zeggen transabdominaal.
 2. Door directe penetratie in het onderste deel van het rectum - transrectaal.

Beide studies hebben voor- en nadelen. In het eerste geval is een echografie niet invasief, volledig pijnloos en zonder ongemak te veroorzaken. De informatie-inhoud van deze techniek is echter aanzienlijk slechter dan de transrectale methode vanwege de grotere afstand tussen de sensor en het orgel en de aanwezigheid van een soort obstakel in de vorm van de blaas.

Echografisch onderzoek van de prostaat door het rectum vereist bijzonder zorgvuldige voorbereiding, veroorzaakt enig ongemak, maar stelt de arts in staat om de toestand van het orgaan en aangrenzende structuren visueel te beoordelen om duidelijkere gegevens te verkrijgen over de grootte, echostructuur en bloedcirculatie.

Indicaties en contra-indicaties

Voordat u begrijpt hoe echografie van de prostaat wordt gedaan, moet u weten welke klachten, klinische manifestaties en resultaten van laboratoriumonderzoeksmethoden indicaties zijn voor het doel van deze procedure:

 • Het uiterlijk van intermitterend en pijnlijk urineren.
 • De aanwezigheid van erectiestoornissen, de diagnose van onvruchtbaarheid.
 • Detectie van pathologische onzuiverheden in urinemonsters: bloed, pus, witte bloedcellen, gedquameerd epitheel en atypische cellen.
 • Pijn in de onderbuik bij mannen.
 • Afwijkingen in de klinische analyse van bloed, algemene analyse van urine en spermogram.
 • Urogenitale disfunctie (bekkenstoornissen, dysurie, enz.).
 • Palpatiedetectie van pathologische veranderingen in prostaatweefsel bij mannen tijdens rectaal digitaal onderzoek.
 • Typische manifestaties en veranderingen in analyses die kenmerkend zijn voor chronische nierziekte.
 • Vermoeden van goedaardige glandulaire hyperplasie, kwaadaardig neoplasma - prostaatkanker (pijn in de buik en op het moment van urineren, een mengsel van bloed in porties urine, verminderde erectie, een sterke afname van het lichaamsgewicht, een verhoogde concentratie van prostatitis-specifiek antigeen (PSA) in perifeer bloed). De bloedvaten die de kwaadaardige tumor voeden, verschillen van normale bloedvaten en dit kan worden gedetecteerd met behulp van kleurendoppler-mapping van de prostaat.
 • Prostatitis of ontsteking in het klierweefsel.
 • Als screeningonderzoek voor mannen ouder dan 45 jaar oud.

Echografie Prostaatprotocol

Om pathologieën van de prostaatklier te identificeren, worden verschillende diagnostische methoden gebruikt. Het meest nauwkeurige, informatieve en toegankelijke onder iedereen wordt beschouwd als een echografie van dit orgaan. Wat kan worden geïdentificeerd en hoe wordt de decodering van de echografie van de prostaat correct uitgevoerd?

In zeldzame gevallen, wanneer de patiënt contra-indicaties heeft voor rectale echografie, wordt ook abdominale echografie gebruikt. Het wordt uitgevoerd op de buik van de patiënt.

Een dergelijke studie wordt als minder informatief beschouwd, omdat de huid en de lagen van het vet van de patiënt op deze plaats de juiste beoordeling van de grootte, contouren en andere kenmerken van het orgaan verstoren, wat betekent dat de detectie van pathologie ook niet zo succesvol zal zijn.

Bij zwaarlijvige patiënten met een significante vetlaag wordt echografie helemaal niet abdominaal uitgevoerd.

De positieve aspecten van echografie van de prostaat zijn onder meer het feit dat de patiënt de resultaten vrijwel onmiddellijk op zijn handen krijgt. Naast de diagnose kan de specialist ook foto's van de prostaatklier geven, waardoor de uroloog in de toekomst de omvang van het probleem correct kan inschatten.

Deze omvatten die indicatoren die aanwezig moeten zijn in het studieprotocol. Dit is een noodzakelijk minimum, zonder welke het gewoon onmogelijk is om het werk en de structuur van een orgel goed te evalueren. Dus wat zijn deze kenmerken:

 1. Structuur. Normaal gesproken zou het uniform moeten zijn. Kleine insluitsels van andere weefsels in de structuur van de prostaatklier kunnen op een probleem wijzen. Dus, adenomateuze knopen duiden op een grotere kans op prostaatadenoom. Als de uzist stabiele foci met verminderde echogeniciteit onthulde, dan kunnen deze formaties stenen of cystische formaties in de prostaatklier zijn. Speciale aandacht wordt besteed aan de brandpunten gemarkeerd in het echografie-beeld in een donkere kleur, die praktisch niet de op hen gerichte echografie reflecteren. Dergelijke neoplasmata in de vorm van kleine insluitsels kunnen voorbode van kankercellen zijn.
 2. Contouren. Normaal gesproken moeten ze helder en egaal zijn, zonder afzonderlijke foci die opvallen tegen de achtergrond van het hele orgel. De prostaatklier is een symmetrisch orgaan, dat wil zeggen dat alle lobben hetzelfde moeten zijn en een spiegelstructuur moeten hebben. De aanwezigheid van asymmetrie, of liever gezegd een toename van een deel van de prostaat, duidt op de aanwezigheid van pathologie op deze plaats. Dit kan zowel een neoplasma zijn met lokalisatie in dit gebied als een ontsteking van de prostaat - prostatitis, waarbij pathologische processen vooral actief zijn in dit deel van het orgel.
 3. Size. De voorste maat mag niet groter zijn dan 2,5 cm, de dwarse maat moet binnen 2,7 - 4,2 cm zijn en de longitudinale moet binnen 2,4 - 4,0 cm zijn. Ook zal de uzist zonder twijfel het volume van het orgel aangeven, dat wordt berekend door formule. Dit volume van een gezonde prostaat heeft een gemiddelde van 25 cm of minder. Deze gegevens zijn nodig voor de uroloog om de toename van het orgaan zelf (prostaatvolume), evenals de afzonderlijke delen en aandelen ervan te bepalen.Als er indicatoren worden overschreden, is het zinvol om het lichaam te controleren op de aanwezigheid van neoplasmata, cysten of ontstekingen.
 4. De hoeveelheid resterende urine. Deze indicator wordt onmiddellijk na het voltooien van het echoscopisch onderzoek van de prostaat gemeten. De patiënt moet naar het toilet gaan, urineren en weer op de bank gaan liggen voor een uzist. Het volume resterende urine mag niet groter zijn dan 15 ml. Indicatoren boven dit bedrag duiden op problemen met plassen. Dit gebeurt op zijn beurt als gevolg van een storing van de blaas, de nieren en een vergrote prostaat die op de urinekanalen drukt. Kortom, de uroloog heeft reden om de aanwezigheid van pathologie in de urogenitale organen van de patiënt aan te nemen.

De detectie van ziekten is in dit geval slechts een vermoeden van hen, en niet de definitieve diagnose. Dus, wat kan worden onthuld door de resultaten van de echografie:

 1. Adenoom van de prostaat. Naast het vergroten van het orgel in grootte, moet de uzist aandacht besteden aan afzonderlijke gebieden met veranderde contouren, waar adenomateuze knopen zijn geconcentreerd. Dergelijk pathologisch weefsel van de prostaat reflecteert ongelijk echografie, die duidelijk zichtbaar is in het beeld van de monitor in de vorm van een inhomogene klierstructuur.
 2. Prostatitis. Naast de toename van de orgelgrootte, zal de uzist ook een verhoogde echogeniciteit van weefsels vaststellen. In aanwezigheid van het ontstekingsproces zal een heterogene structuur in het orgaan niet worden waargenomen. Ook moet de uzist de toestand van de zaadblaasjes en het lumen van de kanalen van deze zone controleren. Een toename van de kanalen zal ook wijzen op hun betrokkenheid bij het ontstekingsproces, hoewel dit symptoom soms slechts een symptoom is van langdurige seksuele onthouding.
 3. Cyste. In dit geval ziet de uzist een afzonderlijke formatie met duidelijke contouren, die duidelijk afsteekt tegen de achtergrond van de hele klier. De uzist is verplicht zijn grootte vast te leggen in het onderzoeksprotocol. Meestal doet zich een vergelijkbare situatie voor tegen de achtergrond van chronische prostatitis, maar soms verschijnt een cyste met een adenoom.
 4. Prostaatkanker De uzist ziet ongelijke en wazige contouren van het orgel, de heterogeniteit van de structuur van de klier, evenals donkere vlekken die bijna geen echografie reflecteren. Over het algemeen wordt door de echografie van de prostaatklier bijna nooit de diagnose prostaatkanker gesteld. Om de vermoedens van de patiënt te bevestigen, zullen ze zeker worden verzonden voor een orgaanbiopsie en pas daarna kan worden aangegeven welke cellen, normaal of kanker, de inhoud van het orgaan vormen.

Normaal gesproken geeft de uzist een conclusie waarin de volgende zin wordt aangegeven: 'ECHO-tekenen van de ziekte zijn niet gedetecteerd'.

Dit betekent niet de volledige afwezigheid van de ziekte, maar dat zelfs in de aanwezigheid van pathologie het functioneren van het orgaan nog niet gevaarlijk is.

Als de resterende tests ook normaal zijn voor de patiënten, kan worden gesteld dat zijn prostaat volledig gezond is. Als de resultaten van andere tests niet zo rooskleurig zijn, is het zinvol voor de patiënt om andere diagnostische methoden te ondergaan.

Volgens de resultaten van echografie kan een specialist alleen de aanwezigheid van pathologie vermoeden. Hoe meer diagnostische methoden een patiënt passeert, hoe nauwkeuriger en explicieter zijn diagnose zal zijn, wat betekent dat de behandeling waarschijnlijk correct zal zijn.

Deze studie wordt niet alleen uitgevoerd om pathologie te identificeren, maar ook tijdens de behandeling van prostaatpathologie. Het ontcijferen van de echografie helpt de toestand van het orgel te beheersen.

Een verkleining van de prostaat geeft dus de juiste behandeling aan en de patiënt zal snel herstellen. Een stabiele pathologische toestand duidt op de mogelijke zinloosheid van de therapie en de noodzaak om medicijnen te vervangen.

Als de situatie verslechtert op basis van de echografie, moet de arts dringende maatregelen nemen, waaronder de operatie van de patiënt.

Met andere woorden, de juiste interpretatie van de echografie van de prostaat zal tijdige en competente monitoring van het klinische beeld mogelijk maken en veranderingen identificeren die niet door de patiënt worden gevoeld.

Daarnaast is de mogelijkheid om een ​​foto van een orgaan te maken tijdens een echografie van de prostaat van groot belang. Hoe kan ze een uroloog helpen? Dus, in aanwezigheid van cysten of verkalkingen (stenen) in dit orgel, is het onmogelijk om op betrouwbare wijze "door aanraking" hun locatie te bepalen. Als de patiënt in de nabije toekomst een operatie moet ondergaan, zullen deze gegevens de chirurg helpen om zijn acties vooraf goed te evalueren.

Als ten slotte een biopsie heeft bevestigd dat donkere formaties met lage echogeniciteit kankercellen zijn, geeft een foto van de prostaat-echografie in dit gebied hun exacte locatie aan. Deze informatie is gewoon nodig bij het uitvoeren van radiotherapie, omdat indien mogelijk alleen pathogene metastatische cellen moeten worden bestraald en geen gezonde weefsels.

Een uroloog is een arts met een hogere medische opleiding, die zich bezighoudt met de preventie, diagnose en behandeling van ziekten van het urogenitale systeem. Traditioneel wordt aangenomen dat de uroloog betrokken is bij de behandeling van mannelijke ziekten. Er zijn echter ook artsen die gespecialiseerd zijn in vrouwelijke pathologieën.

Een goede uroloog is nodig als er ten minste een van de volgende symptomen is:

 • pijn of pijn bij het plassen,
 • pijn in de onderbuik,
 • urine-incontinentie
 • verandering in het uiterlijk van urine,
 • het uiterlijk van oedeem van het gezicht en de ledematen.

Een competente uroloog is goed thuis, niet alleen in het mechanisme van ontwikkeling en principes van behandeling van ziekten, maar ook in psycho-emotionele provocerende factoren, kent de kenmerken van de anatomische structuur en fysiologische ontwikkeling.

Een dergelijke arts vinden is erg moeilijk. Mensen moeten veel sites vinden, beoordelingen en andere informatie onafhankelijk bestuderen, tijd verliezen in wachtrijen en files. Het is goed als de arts alleen nodig is voor overleg.

En als er dringende medische hulp nodig is?

Wij bieden een alternatieve oplossing. Op onze site vind je de beste uroloog in Moskou voor maximaal een uur en maak dan een afspraak met hem. We werken samen met vooraanstaande klinieken in de hoofdstad, hierdoor konden we vragenlijsten van artsen opstellen en regelmatig bijwerken.

Om het zoekproces te versnellen, kunt u profielen sorteren op opnamedatum, kosten van services of andere parameters. Bovendien is alle informatie voor u beschikbaar, op basis waarvan u een conclusie kunt trekken over de competentie van een uroloog. U kunt eenvoudig en gratis ontdekken:

 • wat voor opleiding heeft de arts
 • zijn werkervaring,
 • lijst van door hem verleende diensten,
 • hun kosten
 • patiënt beoordelingen.

U kunt een afspraak maken met een uroloog of zijn consult raadplegen zonder onze site te verlaten. Om dit te doen, moet u het contactformulier invullen of het telefoonnummer bellen dat in de vragenlijst wordt vermeld. Geen tijd meer verspild aan het zoeken naar sites en het kiezen van een competente arts.

Elke dag gaan tientallen mensen die een goede uroloog in Moskou nodig hebben naar onze website en beginnen met zoeken. Ze zijn allemaal tevreden met de handige navigatie en de verkregen resultaten. Niet geloven? Ga naar het juiste gedeelte, pas de filters aan en maak nu een afspraak met uw arts. U kunt dit doen zonder het appartement te verlaten en zonder tijd te verspillen aan rijen en files.

Echografie van de prostaatklier. kenmerken van de procedure, voorbereiding en interpretatie van de resultaten

De prostaat is een exocriene ongepaarde klier. Het is een belangrijk onderdeel van de mannelijke geslachtsorganen. De klier is de grootte van een grote kastanje, gelegen in het bekken. De urinebuis passeert de prostaat. De klier passeert tijdens een erectie niet; het is verantwoordelijk voor de synthese van testosteron.

Soorten echografie van de prostaat

Er zijn twee hoofdtypen echografie. De transabdominale methode is de eenvoudigste, meest pijnloze voor mannen. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de buik. Tegelijkertijd blijft er echter een grote afstand tot de prostaatklier, daarom is de nauwkeurigheid van de methode onbevredigend.

Het tegenovergestelde is transrectaal onderzoek (TRUS).De sensor wordt rechtstreeks in het rectum ingebracht. Hiermee kunt u veranderingen in de prostaat nauwkeurig detecteren en er volledige informatie over krijgen. Deze studie is echter voor veel mannen onaanvaardbaar, dus de transabdominale methode wordt vaker gebruikt.

Er zijn twee andere methoden voor echografie van de prostaat. In het eerste geval is de sensor eenvoudig gericht op de opening tussen het scrotum en de anus. De tweede methode is transurethraal. Het onderzoek wordt rechtstreeks via het urinekanaal uitgevoerd. Deze methoden zijn minder informatief en worden zelden gebruikt.

Hoe kunt u de procedure identificeren?

Echografie van de prostaat wordt uitgevoerd met behulp van speciale apparatuur. De reflectie van ultrasone golven wordt omgezet in een afbeelding die op de monitor wordt weergegeven. Volgens de afbeelding kan de arts het volgende detecteren:

 • hyperplasie,
 • storingen in het urogenitaal systeem,
 • kankertumoren
 • blaasziekte
 • prostatitis,
 • erectiestoornissen
 • schade aan inwendige organen.

Echografie onderzoek diagnosticeert zeer nauwkeurig de toestand van de prostaat, de dichtheid ervan. De afbeelding toont duidelijk de grootte, vorm van het orgel. Echografie helpt bij het diagnosticeren van prostaatveranderingen:

 • bewegingsonscherpte
 • verstoring van de bloedtoevoer,
 • verandering van weefselstructuur,
 • een adenoom met knopen
 • de aanwezigheid van stenen en hun samenstelling,
 • ontsteking.

Echografie kan cystische neoplasmata, vervorming van de blaas en een toename van de prostaat detecteren. In geval van vervormingen van de orgelstructuur wordt bovendien een biopsie voorgeschreven.

Gegevenscodering

Decryptie van een echografie van de prostaat wordt uitgevoerd door een uroloog volgens de volgende criteria:

 • Location.
 • De symmetrie van de lobben.
 • Vlakheid en scherpte van de contour.
 • Vorm.
 • De grootte van de prostaat en het volume.
 • Het gemiddelde gewicht van de klier.
 • Echostructuur van weefsel. De aanwezigheid / afwezigheid van pathologische insluitsels of formaties.

Gegevens over de normale toestand van de klier: deze bevindt zich achter de achterwand van de blaas, heeft een ovale, maan- of driehoekige vorm, symmetrisch, de omtrek is gelijkmatig, duidelijk, de echostructuur is homogeen.

De afmetingen van de prostaatklier worden ook geschat, die normaal 3 x 3,5 cm zijn door echografie.Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de individuele structuur van de mannelijke organen, daarom liggen de acceptabele en normale maten van de prostaat ook in het volgende bereik:

 • Dikte - van 1,6 cm tot 2,5 cm.
 • Lengte - van 2,4 cm tot 4,1 cm.
 • Breedte - van 2,7 cm tot 4,2 cm.
 • Het volume van het orgel is niet groter dan 25-28 cm³.
 • Gewicht is gemiddeld 20-25 gram.

Voorbereidingsfasen

Transabdominale echografie van de prostaat vereist een speciaal dieet minstens 2 dagen vóór het onderzoek. Het is raadzaam om alle gerechten en producten die verhoogde gasvorming in de darmholte veroorzaken uit te sluiten, namelijk:

 • Allerlei peulvruchten (erwten, asperges, rode en witte bonen en nog veel meer).
 • Sommige groenten en fruit (appels, banaan, peren, witte kool, verse komkommers, enz.).
 • Rogge en witbrood.
 • Boterbroodjes, gebakken taarten, chocolade, snoepjes, cakes.
 • Fast food.
 • Koolzuurhoudende dranken.

Als de patiënt, vanwege de anatomische en fysiologische kenmerken, bijkomende pathologie, vatbaar is voor winderigheid, zal de arts aanbevelen om antischuimmedicijnen (Smecta, Enterosgel, Espumisan) aan het dieet toe te voegen, die 's avonds en 2-3 uur vóór de procedure worden ingenomen.

Voor een betere visualisatie van de prostaat door echografie moet een man zijn blaas 1,5-2 uur voor het onderzoek opvullen. Gewoonlijk worden niet-koolzuurhoudend water, sappen, fruitdranken en fruitdranken in een hoeveelheid van 1-1,2 liter gebruikt. Het criterium voor het voldoende vullen van de blaas met vloeistof is de drang om te urineren.

Voor transrectale echografie van het prostaatweefsel bij mannen is het ook noodzakelijk om het bovenstaande dieet gedurende 2-3 dagen te observeren.

Omdat de procedure op een lege maag moet worden uitgevoerd, moet de laatste maaltijd 9-11 uur vóór het onderzoek zijn. Meer in detail over de voorbereiding op echografie van de prostaatklier.

Echografie van de mannelijke klier of prostaat wordt beschouwd als de gouden standaard voor het diagnosticeren van de pathologie. Echografie van de prostaatklier maakt alleen real-time beoordeling van de structuur, bloedstroom en de eliminatie van de pathologie van inflammatoire en kwaadaardige genese mogelijk. Een ultrasone machine zendt hoogfrequente geluidsgolven uit die volledig veilig zijn voor het menselijk lichaam.

Indicaties voor echografie

Echografie van de prostaat wordt voorgeschreven als er problemen met het urogenitaal systeem optreden, bij de diagnose van onvruchtbaarheid. Ook als sperma-afwijkingen worden gevonden, met het verschijnen van pijn in de penis of het bekken. Echografie wordt voorgeschreven voor de detectie van tumormarkers of ziekten die tijdens anale diagnose worden gedetecteerd. Echografie is aangewezen voor:

 • aandoeningen van de blaas (urine-incontinentie of vertraging),
 • nierfalen
 • droge huid, veranderingen in kleur,
 • veranderingen in de plasbuis,
 • verzwakkende potentie,
 • lage druk van de jet of zijn discontinuïteit,
 • vergrote of verdichte prostaatklier,
 • etterende afscheiding aanwezig in de urine
 • pijn in het perineum of de onderbuik,
 • braken en misselijkheid
 • het verschijnen van bloedstolsels in sperma,
 • te vaak aandringen om de blaas en zijn pijn te ledigen,
 • volledig gebrek aan erectie,
 • afwijkingen van de norm van bloed- en urinewaarden.

Na een mijlpaal van 50 jaar wordt mannen geadviseerd om regelmatig, tenminste eenmaal per jaar, een echo te laten maken. Dit zal helpen om veranderingen in de interne organen in een vroeg stadium te detecteren en mogelijke complicaties te voorkomen.

Diagnostische voorbereiding

Voorbereiding op een echografie van de prostaat heeft algemene aanbevelingen. De dag vóór de procedure moet u dranken en voedsel die winderigheid veroorzaken uit het dieet verwijderen:

 • vette vis en vlees,
 • zoet,
 • kool,
 • koolzuurhoudende dranken
 • bruin brood
 • peulvruchten.

Gasvorming interfereert met de doorgang van ultrasone stralen; diagnostische resultaten kunnen onnauwkeurig zijn. Enkele dagen voor de echografie moet de patiënt alcohol opgeven, zelfs in minimale doses. Het is ook raadzaam om op dit moment niet te roken.

Voorbereiding voor transabdominale echografie

Het onderzoek vereist geen lange voorbereiding. Een uur voor een echografie moet een man zijn blaas vullen. Zonder dit is het moeilijk om de prostaat en zijn veranderingen te zien, omdat het orgel zich naast de urethra bevindt. 60 minuten voor de procedure moet u 1 tot 2 liter water gebruiken. De bel moet geleidelijk worden gevuld. Alle twee liter is niet nodig om te drinken.

De vloeistofinname stopt wanneer het urineren verschijnt. Water wordt langzaam in kleine porties gedronken. Als u minder vloeistof gebruikt, is de blaas te weinig gevuld, waardoor het onderzoek niet effectief is. Als er tijdens de procedure overmatig opzwellen is, zult u ongemak voelen door de druk van de sensor.

De techniek van de transabdominale methode

Tijdens de transabdominale methode kunnen, naast de prostaat, andere organen in het peritoneum worden onderzocht. De patiënt wordt op een medische tafel op zijn rug gelegd en legt zijn maag bloot. Het is gecoat met een speciale gel om lucht tussen de sensor en de huid te verwijderen.

Het apparaat beweegt in de juiste gebieden langs de maag. Een afbeelding wordt op de monitor weergegeven. Tegelijkertijd wordt de blaas onderzocht op de aanwezigheid van ziekten, neoplasmata. De duur van de procedure is ongeveer 10 minuten. Alle afwijkingen van de norm worden vastgelegd en aan de patiënt gegeven in een afdruk op zijn handen.

Transrectale techniek

Een transrectaal onderzoek wordt rechtstreeks via het rectum uitgevoerd. Dit is de meest informatieve en nauwkeurige diagnostische methode vanwege de scheiding van de prostaat en de sensor met slechts een dunne partitie.Een man stript uit zijn riem en ligt op een bank aan zijn zijde, buit naar de dokter. De patiënt moet zijn benen buigen, zijn knieën naar zijn buik trekken.

Een condoom wordt bovenop de sensor geplaatst, die wordt gesmeerd met vaseline voor een betere penetratie. Het apparaat wordt voorzichtig en geleidelijk in het rectum ingebracht. Het gereedschap gaat naar de prostaat. Hiermee kunnen niet alleen de nodige metingen worden verricht, maar ook het getroffen gebied of de grootte van de neoplasmata worden beoordeeld.

De procedure veroorzaakt geen pijn, hoewel onaangenaam voor mannen. De diameter van de sensor is ongeveer 1,5 centimeter. Het apparaat wordt niet meer dan 7 cm ingebracht, hierdoor wordt het rectum niet verwond of uitgerekt. Indien nodig wordt materiaal van verdachte sites gehaald met behulp van een lange naald (biopsie).

Contra-indicaties voor echografie

Echografie van de prostaat wordt niet gedaan op een volle maag. Voorafgaand aan de procedure moet de man indien nodig de medicatie coördineren met de arts.

Echografie is gecontra-indiceerd in aanwezigheid van open wonden of andere huidletsels. Een transrectaal onderzoek wordt niet uitgevoerd als een man minder dan 3 maanden geleden een dikke darmoperatie heeft ondergaan.

Ook wordt dit onderzoek niet gedaan voor bloedingsstoornissen.

Relatieve contra-indicaties

Aambeien behoren niet tot contra-indicaties, maar een arts moet vooraf worden gewaarschuwd voor zijn aanwezigheid. De transabdominale onderzoeksmethode is niet geschikt voor mannen met een dikke vetplooi op hun buik.

De prostaat is een zeer gevoelig onderdeel van het mannelijke voortplantingssysteem. Het lichaam heeft belangrijke functies. Onderkoeling, infectieziekten en vele andere factoren kunnen de toestand van de prostaatklier beïnvloeden. Bij de eerste negatieve symptomen moet u een arts raadplegen. Echografie helpt bij het identificeren van overtredingen in de beginfase, waardoor de ontwikkeling van extra complicaties wordt voorkomen.

Hoe is een echografie van de prostaat: voorbereiding, onderzoek, resultaten

Echografie van de prostaat. Foto met dank aan flickr.com

Als ontstekingsprocessen en neoplasmata in de prostaat worden vermoed, wordt een uitgebreide diagnose aan de man voorgeschreven. Het omvat noodzakelijkerwijs een echografie of anders een orgelscan waarmee u pathologische veranderingen kunt identificeren. Echografie heeft zijn eigen indicaties en contra-indicaties voor het voorschrijven, vereist enige voorbereiding en wordt op verschillende manieren uitgevoerd.

Echografie of anderszins echografie is gebaseerd op de echo-reflectie van de golven die door het apparaat uit biologische structuren worden uitgezonden.

Tijdens de manipulatie van de sensor wordt de ultrasone golf naar een specifiek orgaan gericht, deze gaat op verschillende manieren door gezonde en pathologisch veranderde structuren.

Het hele proces van echografie wordt op een computerscherm weergegeven, volgens de afbeelding, de arts bepaalt of er afwijkingen zijn van de geaccepteerde norm en geeft zijn mening.

Echografie is veilig voor mensen, uitgevoerd binnen 15-30 minuten. De proefpersoon ontvangt de resultaten in de regel onmiddellijk.

Kenmerken van echografie van de prostaat

Bij het uitvoeren van echografie van de prostaat, wordt rekening gehouden met het volgende:

 • De afmetingen van het lichaam, de vorm van zijn contouren,
 • De dichtheid van de capsule en interne weefsels,
 • Echogeniciteit, d.w.z. de mate van reflectie van echografie,
 • De structuur van een orgel veranderen,
 • De aanwezigheid van cysten en neoplasmata,
 • Scherpte van grenzen
 • Kenmerken van bloedtoevoer,
 • Ontstekingsprocessen.

Na het ontcijferen van de ontvangen gegevens, komt de arts tot een conclusie op basis waarvan (en rekening houdend met de resultaten van andere onderzoeken), de behandelende uroloog een therapieregime kiest dat beslist of het mogelijk is om de prostaat te masseren.

Tip! Echografie van de prostaat is niet alleen nodig voor vermoedelijke pathologische processen in het orgel. De studie wordt periodiek aanbevolen voor vroege detectie van pathologieën voor alle mannen ouder dan 40 jaar.

Tijdens de voorgeschreven therapie wordt echografie gebruikt om de effectiviteit van de therapie te controleren.

Soorten echografie van de prostaat

Echografie van de klier wordt op verschillende manieren uitgevoerd, deze zijn:

 • buik,
 • transrectale,
 • Transabdominale.

Abdominale en transabdominale wijzen in feite één type onderzoek aan, dat wil zeggen dat deze procedures niet van elkaar verschillen. Het voorvoegsel trans is een afkorting van het woord transducer of anders een sensor die ultrageluid uitzendt.

Abdominale (transabdominale) echografie van de prostaat

Hoe wordt echografie van de prostaat bij mannen uitgevoerd? Deze studie van de structuur van de prostaat wordt extern uitgevoerd, dat wil zeggen door de buikwand. Tijdens de manipulatie brengt de arts de sensor aan op de onderbuik en onderzoekt de prostaatklier zelf en de aangrenzende weefsels.

Abdominale echografie stelt u ook in staat om informatie te krijgen over de toestand van de binnen- en buitenwanden van de blaas en zaadstreng. Manipulatie verwijst naar niet-invasief, dat wil zeggen dat er geen penetratie in de interne holte is. Daarom is transabdominale echografie het meest gebruikelijk en zijn er praktisch geen contra-indicaties voor de implementatie ervan.

Maar externe echografie is niet erg gevoelig, dat wil zeggen, in het beginstadium van de ontwikkeling van veranderingen in de prostaatweefsels, kan een abdominale echografie een onjuist beeld geven.

Transrectaal (TRUS) prostaatonderzoek

TRUS is een ondersoort van echografie, waarbij een sensor (sonde) wordt ingebracht in het lumen van het rectum, dat wil zeggen naast de prostaat. Vanwege de maximale nabijheid van de sensor in de buurt van het orgel, verschijnt een scherper beeld op het computerscherm, zodat transrectale echografie de kleinste veranderingen kan detecteren.

De sensor wordt ingebracht in het rectale lumen tot een diepte van 7-10 cm. De grootte en dikte zijn klein, dus er zijn geen speciale pijnlijke gewaarwordingen tijdens de procedure. Er kan echter ongemak aanwezig zijn. Na verloop van tijd duurt een transrectale echografie ongeveer 15 minuten.

Kenmerken van echografie en TRUS-prostaatklier

Bij het uitvoeren van echografie van de buik worden de volgende stappen uitgevoerd:

 • De patiënt moet op de bank op zijn rug liggen en zijn buik loslaten van de kleding naar de liesstreek,
 • De arts verspreidt een gel op de huid die de doorgang van echografie verbetert,
 • De sensor in verschillende richtingen beweegt langs de buikwand,
 • Een afbeelding wordt weergegeven op het beeldscherm, de arts voert de nodige metingen uit, corrigeert alle pathologische veranderingen.

Na de procedure krijgt de patiënt onmiddellijk een conclusie met een transcriptie van alle resultaten.

TRUS wordt op een iets andere manier uitgevoerd:

 • De patiënt wordt op zijn zij gelegd, trekt de benen gebogen op de knieën naar de borst,
 • Een condoom wordt bovenop de sensor getrokken, waarna het wordt behandeld met een speciale gel of vaseline,
 • De voorbereide sonde wordt ongeveer 5-7 cm in het rectumlumen ingebracht, waarna de arts de zichtbaarheid van de prostaat bepaalt. Indien nodig beweegt de sensor dieper of draait,
 • De afbeelding wordt weergegeven op de monitor,
 • De toestand van de prostaat wordt beoordeeld, pathologische foci worden bepaald,
 • De conclusie is gepubliceerd.

Tijdens transrectale echografie moet een man zoveel mogelijk ontspannen, zodat het onderzoek binnen maximaal 15 minuten kan worden voltooid.

Mogelijke complicaties na echografie van de prostaat

Er zijn geen speciale negatieve veranderingen in gezondheid na transrectale echografie. Een aantal patiënten merkte op dat ze na een echografie gedurende meerdere dagen bloedige afscheiding uit het rectum lieten en ook de aanwezigheid van bloed in de urine en het sperma aangaven. Deze wijzigingen zijn niet gevaarlijk en worden binnen 2-3 dagen doorgevoerd.

Prostaat Ultrasone resultaten

Om nauwkeurig te bepalen of er afwijkingen zijn in de structuur van het orgaan, moet de uzist-arts de normale waarden kennen, onderscheid kunnen maken tussen gezonde en pathologisch veranderde weefsels.

Het onderzoek zal zo betrouwbaar mogelijk zijn als het wordt uitgevoerd door een specialist met een certificaat voor echografie en hoge kwalificaties.

Daarom moet u zich aanmelden voor diagnostiek in geloofwaardige medische centra.

Normale indicatoren tijdens echografie van de prostaat

Een onveranderde prostaatklier lijkt op een kastanje in vorm, de contouren zijn gelijkmatig, overal zichtbaar, de kanalen zijn begaanbaar en de structuur is homogeen.

Tip! De prostaatklier wordt uiteindelijk gevormd door de leeftijd van 25 jaar, na 30 jaar begint het volume iets te stijgen. Na 40 jaar, om de tien jaar, is een toename van het volume van de prostaat met 2-3 kubieke centimeter toegestaan.

Bij het bepalen van de grootte van een orgel, de dwarsafmeting (normaal van 2,7 tot 4,7 cm), de lengte van de voorkant (normaal van anderhalve tot 3 centimeter), de lengte van het bovenste gedeelte tot de basis (normaal van 2,4 tot 4,1 cm).

Het volume van de prostaat bij mannen jonger dan 18-20 jaar oud moet maximaal 20 cm3 zijn, maximaal 30 jaar oud - de norm is 23-24 kubieke centimeter, bij 40 jaar mag het volume van de klier niet meer dan 26 cm kubiek zijn.

Echografie van de prostaat

Als er geen pathologische processen in de prostaatklier zijn, kunt u tot slot het volgende zien:

 • De vorm is driehoekig of rond,
 • Het prostaatweefsel is homogeen,
 • Bloedstroom is niet gebroken
 • Afmetingen en dichtheid binnen normale waarden.

Afwijking van de norm wordt aangegeven door:

 • De toename van de lichaamsgrootte, extra opname. Meestal treden dergelijke veranderingen op bij adenoom,
 • Verminderde echogeniciteit. Duidt op ontsteking,
 • Een verhoogde mate van echogeniciteit treedt op bij prostatitis met een chronisch beloop,
 • Wazige contouren met neoplasmata,
 • Hypoechogenicity. Het kan zijn met cysten en stenen in de kanalen.

Echografie van de prostaat omdat het noodzakelijk is om alle mannen te kennen aan wie dit onderzoek is toegewezen.

De arts, die alle nuances van de procedure zelf en de kenmerken van de voorbereiding daarop heeft verteld, zal de patiënt helpen niet bang te zijn voor het onderzoek en de procedure op tijd ondergaan.

En dit stelt u op zijn beurt in staat om een ​​tijdige behandeling voor te schrijven als prostaatpathologieën worden vastgesteld tijdens het diagnoseproces.

Hoe en waarom wordt de procedure uitgevoerd

De patiënt wordt de procedure voornamelijk in de volgende situaties aanbevolen:

 • Met digitaal rectaal onderzoek formatie werd gedetecteerd (knooppunt) in de prostaat.
 • pathologisch screening veranderingen prostaatkanker (veranderingen in de bloedtest voor de inhoud van het prostaatspecifieke antigeen - PSA).
 • Problemen met plassen (snel of moeilijk).
 • Reproductieve disfunctie (Onvruchtbaarheid).

Het onderzoek is veilig en pijnloos.: manipulatie vereist een kleine sensor (sonde) en gel die rechtstreeks op de huid in de onderbuik wordt aangebracht.

Hoogfrequente geluidsgolven worden door de sonde via de gel op het lichaam overgedragen. De transducer verzamelt gereflecteerde geluiden en verzendt deze als een afbeelding op een computerscherm.

Een soortgelijk onderzoek wordt ook transabdominale echografie genoemd.

Het TRUS-mechanisme is ook gebaseerd op blootstelling aan hoogfrequente geluidsgolven, maar in dit geval wordt de sonde ingebracht in het rectum van de patiënt, waardoor bepaald ongemak in een korte tijd (de procedure duurt minder dan 20 minuten).

Echografie van de prostaat helpt bij de diagnose van pathologieën:

Indicatoren voor echografie en TRUS-prostaat

Bij echografie vindt decodering plaats door visuele indicatoren te evalueren die als een beeld op een beeldscherm worden vastgelegd. De bepaling van de norm en pathologie wordt uitgevoerd door waarden als te evalueren:

 • Prostaatgrootte. Het houdt rekening met de dikte, breedte en lengte van de prostaat (in millimeter), het volume (automatisch berekend met behulp van speciale formules afhankelijk van de leeftijd, geschat in kubieke centimeter).
 • Echogene dichtheid. De term verwijst naar het vermogen om hoogfrequente geluidsgolven te reflecteren. Echogeniciteit kan worden verminderd (donker beeld), verhoogd (het reflecteert het geluid zeer goed en ziet er lichter uit op de monitor) en normaal.
 • uniformiteit. Het principe is gebaseerd op echogeniciteit, het enige verschil is dat het te bestuderen orgaan een uniforme structuur moet hebben: al het weefsel geleidt geluid op dezelfde manier (normaal).
 • De aanwezigheid van formaties in het weefsel van de prostaatklier. In het onderzoek is het mogelijk om cysten, verkalkingen of stenen vast te stellen.
 • Vascularisatie betekent mate van bloedtoevoer naar de prostaat.
 • Beoordeling van de toestand van de vas deferens.

De normale grootte van de prostaat ligt binnen de volgende waarden:

Structurele gegevens Normaal waardebereik
Breedte mm25-45
Dikte mm15-25
Lengte mm25-40
Volume cm319-27
 • Contouren: soepel, helder.
 • Echogeniciteit: normaal (normaal).
 • Echostructuur: homogeen.
 • Vorm: rond of driehoekig.
 • Gebrek aan insluitsels (stenen, cysten).
 • Vascularisatie: geen veranderingen in het vaatpatroon.

Let op! De conclusie over echografisch onderzoek beschrijft de tekenen van pathologie (indien aanwezig), maar is geen onafhankelijke diagnose.

Waarden voor problematische prostaat

Echografie kan toestaan differentieel producerendiagnose van verschillende pathologische aandoeningenprostaatklier.

Belangrijk! Elk van de ziekten wordt gekenmerkt door zijn "eigen" echografie.

Diagnose onthuld
BPHVergrote prostaat. Met nodulaire vorm - kleine formaties (tot 1 cm)Mogelijke verkalkingen. De structuur is heterogeen.
prostatitisEen toename van echogeniciteit duidt op de aanwezigheid van chronische ontsteking in de structuur van het prostaatweefsel, een daling duidt op acute prostatitis.De contouren zijn wazig, de echostructuur is heterogeen. Misschien een toename van de grootte van de prostaatklier.
ProstaatcystenDiffuse formaties van verschillende grootte.De afbeelding toont gebieden met een afname van echogeniciteit (of de volledige afwezigheid ervan).
ProstaatstenenDe echografie is een klein gebied met verhoogde echogeniciteit.De grootte van sites met echogeniciteit kan verschillen.

Let op! De aanwezigheid in de structuur van het weefsel van verschillende plaatsen met hyper- of hypoechoiciteit, in combinatie met klinische symptomen, kan de reden zijn voor verder onderzoek om het oncologische proces te identificeren.

Echografie van de prostaat: voorbereiding en hoe mannen te doen, foto's, video's en ontsleuteling

Ziekten van de prostaatklier hebben op elke leeftijd een negatief effect op de gezondheid. Een echografie van de prostaat is een verplichte diagnostische methode voor enig ongemak in het urogenitaal systeem. Wanneer er een diagnose moet worden uitgevoerd, hoe een echografie van de prostaat moet worden uitgevoerd en welke voorbereidingsregels moeten worden gevolgd, moet elke man hiervan op de hoogte zijn.

Voor- en nadelen van echografie

De studie van ultrasone golven heeft verschillende voordelen:

 1. Security. Golfschommelingen hebben geen nadelige invloed op de patiënt.
 2. Informatieve inhoud. Bij echografie is de prostaatklier zichtbaar in alle vlakken, niet alleen maten zijn beschikbaar voor bepaling, maar ook de vorm en samenstelling van de weefsels.
 3. Pijnloos. Het onderzoek veroorzaakt geen ongemak.
 4. Beschikbaarheid. Echografie apparatuur is in elke stad, de prijs blijft laag.
 5. Er zijn geen contra-indicaties.
 6. Efficiency. De tijdsperiode voor echografie is niet meer dan 20 minuten.
 7. Aanvullende functies. Als bijvoorbeeld kanker wordt vermoed, kan de arts een weefselanalyse uitvoeren op kankercellen.
 8. Geen invasieve interventie.
 9. Volumetrische visualisatie kan worden verkregen, wat het diagnoseproces vereenvoudigt.

Een andere positieve eigenschap is objectiviteit. De methode wordt overal ter wereld geaccepteerd, daarom worden foto's en video's door artsen onderzocht, ongeacht hun moedertaal.

 • Beperkte afbeeldingsruimte.
 • Verlaagd in vergelijking met MRI- en CTG-resolutie.
 • De noodzaak om de analyse voor te bereiden.
 • Interferentie door heterogeniteit van de interne omgeving van de patiënt.

Tumorformaties worden geserveerd op een plak waarvan de diameter afhankelijk is van de hoek van toepassing van de sensor. In dit verband zijn vervormingen en fouten in de beoordeling van tumorgroei mogelijk. Daarom moet een echografie van de prostaat alleen worden uitgevoerd door een eersteklas specialist - dit helpt diagnostische fouten te voorkomen.

Soorten evenementen

Echografie van de prostaat kan op twee manieren worden gedaan:

 1. Transabdominale. Het wordt gedaan op een volle blaas, de prostaat wordt onderzocht in de longitudinale en transversale vlakken. Bovendien wordt een blaasdiagnose uitgevoerd. De automatische weergave van indicatoren op het scherm direct in vergelijking met normen vereenvoudigt de identificatie van afwijkingen. Na het legen van de blaas heeft u mogelijk een nieuwe analyse nodig. Nadelen: te gevoelige nauwkeurigheid. Om deze reden is de effectiviteit van het identificeren van pathologieën in de structuur van het orgaan zelf verminderd. Met deze methode kunt u bepalen: vorm, lokalisatie, symmetrie, prostaatvolume. Er zijn geen contra-indicaties, maar bij obese patiënten is de zichtbaarheid van het orgaan laag.
 2. Transrectale. De rectale versie van de echografie geeft de duidelijkste foto's en informatieve resultaten. Het gebruik van hoogfrequente sensoren visualiseert het beeld met perfecte nauwkeurigheid en helpt zelfs de kleinste afwijkingen van de norm te diagnosticeren. Met het onderzoek kunt u de structurele toestand van het prostaatweefsel, de aandelen, beoordelen. De procedure wordt uitgevoerd via het rectum, maar de sensor is zo klein (tot 2 cm) dat de patiënt geen ongemak ervaart. Alle diagnostiek duurt niet langer dan 20 minuten, als oncologie wordt vermoed, kan een specialist onmiddellijk monsters nemen voor analyse (biopsie). Voorbereiding vereist geen volledige blaas, waardoor negatieve emoties van de procedure worden geminimaliseerd. Contra-indicaties: aambeien in de acute fase, gebrek aan een rectum, anale fissuur.

Na de diagnose kan de arts aanvullende procedures voorschrijven: tests, CT-scans, enz.

Indicaties voor echografie van de prostaat

Voor de arts om de procedure voor te schrijven, is het niet nodig om ziek te worden. Tegenwoordig wordt een diagnose voorgesteld om gevaarlijke ziekten uit te sluiten of voor preventie. Directe indicaties voor onderzoek:

 1. Pijnklachten in de onderbuik,
 2. Problemen met het legen van de blaas,
 3. onvruchtbaarheid,
 4. Nierfalen
 5. Afwijkingen in het spermogram,
 6. Detectie van formaties tijdens rectaal onderzoek.

In feite moet de klier worden gecontroleerd wanneer er negatieve tekenen verschijnen. Echografie kan een nauwkeurige diagnose stellen in een vroeg stadium van de ziekte.

Prostaat echografie voorbereiding

Een grondige voorbereiding voor echografie van de prostaat is niet vereist als een onderzoek van de klier door de buikholte wordt uitgevoerd. De diagnose moet worden gesteld aan een volle blaas om de prostaat zo grondig mogelijk te controleren. De patiënt moet een half uur voor opname maximaal 1,5 liter water drinken of 1 liter per uur. Zodra de man de drang voelt om naar het toilet te gaan, moet u de arts informeren.

Belangrijk! Je kunt niet veel vloeistoffen drinken om de blaas zoveel mogelijk te vullen. Dit maakt de patiënt ongemakkelijk. U moet ook rekening houden met de functionaliteit van de nieren: 1 astronomisch uur is voldoende om 1 liter schoon water in normale gezondheid te filteren, met problemen van het niersysteem, moet u rekening houden met de individuele snelheid van vloeistoffiltratie.

De voorbereiding voor echografie van de prostaat op een transrectale manier begint na 3-4 dagen:

 1. Sluit alcohol, producten die gasvorming veroorzaken (bonen, appels, kool en andere) uit het dieet,
 2. Reinig de darmen op de dag vóór de inspectieprocedure.

Het wordt aanbevolen om zoveel mogelijk te ontspannen en een onderzoek op een lege maag uit te voeren. Rectale diagnose kan licht ongemak veroorzaken, als de patiënt ernstige irritatie ervaart, moet de arts worden geïnformeerd.

Hoe verloopt de procedure?

De keuze van het onderzoekstype blijft bij de behandelend arts.Hoe wordt echografie van de prostaat uitgevoerd? Overweeg beide diagnostische methoden.

Hoe wordt transrectale analyse gedaan:

 1. de patiënt wordt aan zijn zijde gelegd,
 2. knieën naar de borst getrokken
 3. de sonde voor steriliteit wordt beschermd door een condoom,
 4. een met vaseline gesmeerde sensor wordt via de anus in het rectum ingebracht,
 5. de prostaat wordt bestudeerd
 6. de foto wordt gevisualiseerd op de monitor,
 7. het apparaat evalueert de situatie, er wordt een conclusie getrokken.

Tip! Het is noodzakelijk om de penetratie van de sensor voor te bereiden op een diepte van 5-7 centimeter. Deze diepte is nodig voor een grondig onderzoek van zaadblaasjes, prostaatlobben.

Hoe wordt echografie van de prostaat transabdominaal uitgevoerd:

 1. de patiënt ligt op zijn rug
 2. de arts brengt een gel aan op het oppervlak van de buik,
 3. de sensor glijdt over de huid van de buik (onderkant),
 4. een foto wordt gevisualiseerd op het beeldscherm,
 5. het apparaat evalueert de status van de prostaat, voert metingen uit, corrigeert afwijkingen,
 6. er wordt een oordeel gegeven.

Niet alle patiënten stemmen in met rectale echografie, die contra-indicaties heeft. Transabdominale diagnose is minder traumatisch in psychologische zin, heeft geen beperkingen en hoeft niet te worden voorbereid.

Echografie van de prostaat (prostaatklier): voorbereiding op het onderzoek en hoe het wordt uitgevoerd

Om de toestand van de organen van het urogenitale systeem te bepalen en verschillende pathologieën daarin te identificeren, schrijft de arts een echografie van de prostaat voor. Een echografisch onderzoek is verplicht voor mannen ouder dan 40 jaar, evenals voor degenen die problemen hebben met potentie, urineren of waarvan wordt vermoed dat ze een kwaadaardige formatie ontwikkelen. Om het onderzoek van de hoogste kwaliteit te laten zijn, heeft de patiënt speciale voorbereiding nodig.

Rassen van procedure

De prostaat bevindt zich in het mannelijk lichaam nabij het rectum. Daarom zijn dergelijke soorten echografie geschikt voor haar onderzoek:

De keuze van de onderzoeksmethode is afhankelijk van de pathologie. Klassieke echografie door de wand van het peritoneum wordt meestal uitgevoerd om de toestand van de nieren en de blaas te bepalen, evenals om de grootte van de prostaatklier te bepalen.

Allergoloog-immunoloog George Ermakov zal u vertellen over de soorten echografie van de prostaat:

Om uitgebreide informatie te verkrijgen, schrijven artsen een transrectaal type echografie voor. Een speciale sensor waarmee u het volume en de structuur van de prostaat kunt bepalen, mogelijke formaties kunt identificeren en evalueren, wordt via het rectum ingebracht.

Indicaties voor het onderzoek zijn:

 1. Pijn die ontstaat op het moment van urineren.
 2. Zwakke erectie of volledige afwezigheid.
 3. Verminderde plassen.
 4. Een toename van het prostaatvolume, wat de arts kan bepalen door rectaal onderzoek.
 5. Vermoedelijke kwaadaardigheid.

Tijdens een echografie kan een arts dergelijke pathologieën identificeren:

 • Voorstadium van het orgel.
 • Adenomatische knooppunten.
 • Verkalkingen.
 • Stoornissen in de bloedsomloop in de klier.

Hoe wordt echografie van de prostaat uitgevoerd?

Echografie van de prostaat en de blaas zijn absoluut veilige en zeer nauwkeurige diagnostische methoden die geen pijn veroorzaken. Het decoderen van de resultaten gebeurt onmiddellijk na echografie van de prostaat bij mannen.

De procedure voor transabdominale echografie:

 1. De procedure wordt uitgevoerd terwijl de patiënt op zijn rug ligt.
 2. Om de sensor te verwerken, gebruikt de arts een speciale gel.
 3. De sensor wordt toegepast op het te verkennen gebied.
 4. Er wordt een beoordeling gemaakt van de grootte en structuur van het orgel.
 5. Na de echografie zal de specialist een conclusie opstellen die alle informatie beschrijft die de behandelend arts kan interesseren en die helpt bij de diagnose en het begin van de behandeling.

Beste lezers, in de onderstaande video zullen we in detail beschrijven hoe de procedure wordt uitgevoerd:

Transrectale echografie heeft enkele nuances in het geleiden:

 • Op de sensor wordt een condoom aangebracht dat wordt gebruikt voor het testen, dat wordt gesmeerd met gel.Dit voorkomt het ongemak bij de patiënt.
 • De patiënt zal op zijn zijde liggen (rechts) en zijn knieën tegen zijn borst drukken.
 • Het apparaat met de sensor wordt met nette bewegingen in de anus ingebracht en gaat 5-7 cm naar voren.
 • De arts onderzoekt de prostaat visueel en beoordeelt de grootte en structurele kenmerken ervan. Soms, wanneer een formatie in de klier wordt gedetecteerd, kan het nodig zijn om het weefsel te nemen. Gebruik hiervoor een speciale naald. De procedure wordt als bijna pijnloos beschouwd. Op deze manier kan de arts adenoom (BPH) onderscheiden van prostaatkanker.
 • Afhankelijk van de complexiteit van het onderzoek duurt dit 15 tot 25 minuten.

Kenmerken van transrectale echografie

Het is het transrectale type echografie dat als het meest informatief wordt beschouwd. Deze methode heeft zijn voor- en nadelen. De voordelen hiervan zijn:

 1. Het prostaatparenchym wordt duidelijker gezien.
 2. De arts heeft het vermogen om het volume van het orgel nauwkeuriger te bepalen en de structuur ervan te visualiseren.
 3. Bovendien zal de arts de toestand van de zaadblaasjes onderzoeken.

Onder de tekortkomingen kunnen worden geïdentificeerd:

 • Sommige mannen vinden het moeilijk om psychologisch akkoord te gaan met een dergelijke procedure. Maar het is belangrijk voor hen om te onthouden dat een dergelijke studie de meest effectieve is en u in staat stelt de toestand van de prostaat te bepalen, om eventuele schendingen in het orgel te identificeren.
 • Na een echografie kan de patiënt ongemak ervaren dat gepaard gaat met het inbrengen van een sonde in het rectum. Het gaat echter heel snel voorbij.

 • Als de patiënt scheuren in het anale gebied heeft, aambeien in het acute stadium of tijdens de afgelopen 3-6 maanden, werd een operatie aan het rectum uitgevoerd, dan is het onmogelijk om een ​​echografie transrectaal uit te voeren.
 • De procedure vereist een zorgvuldige voorbereidende voorbereiding op de kwaliteit van het gedrag waarvan het uiteindelijke resultaat zal afhangen.
 • De arts ontcijfert de resultaten van het onderzoek iets langer.

Hoe bereiden?

Om de resultaten van het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te maken, heeft de patiënt speciale voorbereiding nodig voor echografie van de prostaat. Om dit te doen, heb je nodig:

 1. Eet geen voedsel gedurende 10-12 uur vóór de procedure. Aan de vooravond van het onderzoek moeten voedingsproducten die een hoge gasvorming in de darm kunnen veroorzaken, worden uitgesloten van het dieet. Deze aandoening kan de diagnose bemoeilijken en de resultaten vervormen.
 2. Om de blaas te vullen, moet een man vóór het evenement een glas water of een kop warme thee drinken.

De arts van de hoogste categorie op het gebied van stralingsdiagnostiek Ginzburg Lev Zakharovich zal u vertellen hoe u zich kunt voorbereiden op echografie van de prostaat:

 1. Voor transrectale echografie moeten de darmen goed worden schoongemaakt. Om dit te doen, krijgt de patiënt een paar uur daarvoor een reinigend klysma.
 2. Als de arts besluit dat de echografie moet worden gecombineerd met een biopsie, moet de man stoppen met het nemen van medicijnen die het bloed gedurende 10-14 dagen kunnen verdunnen (Warfarine, enz.). Ook kan een man een analyse worden toegewezen om het niveau van bloedstolling te bepalen vóór de diagnose.

Voorbereiding voor echografie, TRUS-prostaat - hoe een echografie van de prostaat te maken

Echografie van de prostaat is een betaalbare, eenvoudige en informatieve methode voor het diagnosticeren van de gezondheidstoestand van de man. Hiermee kan de arts niet alleen veranderingen in de prostaat zien, maar ook in de omliggende weefsels en organen, de mate van schade bepalen, de oorzaak van de ziekte identificeren.

Een van de voordelen van de procedure kan worden onderscheiden: snelle resultaten, het ontbreken van contra-indicaties en een lange en moeilijke voorbereidingsperiode, het vermogen om poliklinisch onderzoek te ondergaan. Echografie van de prostaat wordt niet alleen in de richting van een specialist uitgevoerd, maar ook voor profylactische doeleinden of in noodgevallen.

Wanneer een echografie van de prostaat wordt voorgeschreven

Echografie van de prostaat kan in veel gevallen nodig zijn:

 • het begin van symptomen die kenmerkend zijn voor ziekten van het urogenitale systeem van een man,
 • als een specialist tijdens andere onderzoeken afwijkingen van de klier constateert (rectaal onderzoek, laboratoriumgegevens, enz.),
 • tijdens het plannen van een kind,
 • in de voorbereidende fase van de operatie,
 • voor preventieve doeleinden enzovoort.

Indicaties voor echografie van de prostaat kunnen aandoeningen zijn als: schending van het plassen of pijn in de lumbale regio, problemen met ontlasting of een verzwakking van de potentie / erectie.

In elk geval, als de patiënt klaagt over symptomen die wijzen op een storing in het urogenitaal systeem, zal de uroloog de man naar echografie verwijzen.

Als er geen klachten zijn, maar de patiënt al 45 jaar oud is, moet hij eenmaal per jaar een echografie van de prostaat ondergaan (2 keer - als er een geschiedenis is van urogenitale aandoeningen of risicofactoren aanwezig zijn).

Voorbereiding voor transrectale echografie (TRUS)

Het duurt 2-3 dagen om het onderzoek voor te bereiden. Gedurende deze periode wordt het aanbevolen om zich te houden aan een speciaal dieet, dat helpt de darmen te reinigen van gifstoffen en de vorming van gassen voorkomt.

De laatste overstemmen ultrasone trillingen, wat kan leiden tot een onjuist beeld van de toestand van het orgel of gebrek aan resultaten.

In voedingsmiddelen moet u producten vermijden die tot gisting leiden, zoals: kool, aardappelen, frisdrank, gebak, peulvruchten en andere.

Voor TRUS moet u bovendien de darmen reinigen van de resten van ontlasting met behulp van een klysma. Het moet worden gedaan op de avond van de vorige dag en in de ochtend op de dag van de diagnose. Het is toegestaan ​​om het reinigende klysma te vervangen door speciale kaarsen of microclysters, maar hoe grondiger de darmen worden schoongemaakt, hoe betrouwbaarder de informatie zal worden ontvangen.

Wanneer kun je geen echo van de prostaat maken?

Echografie van de prostaat als diagnostische methode heeft geen contra-indicaties. Er zijn slechts enkele beperkingen met betrekking tot de transrectale methode geassocieerd met zijn invasiviteit (inbrengen van een sensor in het lichaam).

Een dergelijke procedure wordt uitgesteld als de patiënt problemen heeft zoals: verergering van aambeien, anusscheuren, darmobstructie, infectieuze laesies, of kort voor de diagnose onderging hij een operatie aan het rectum. Er kunnen andere situaties zijn, die elk afzonderlijk worden beschouwd.

Interpretatie van enquêteresultaten

Wat laat een echografie van de prostaat zien? Het ontcijferen van de resultaten van het onderzoek geeft de arts de mogelijkheid om de aanwezigheid of afwezigheid van veranderingen in het orgaan en zijn kanalen te identificeren, de ernst van weefselschade te beoordelen, fibrotische gebieden, cysten en andere neoplasmata te detecteren.

Omdat schendingen ervan zich voordoen parallel met pathologische processen in de urinewegen, kunt u met echografie gedetailleerde gegevens over hun toestand krijgen. De resultaten van echografie van de prostaat worden gemaakt door een specialist en overgedragen aan de handen van de patiënt. Maar alleen de behandelend arts kan een juiste diagnose stellen!

Wat is een echografie van de prostaat?

Wat is een echografie van de prostaat? Dit is een onderzoek van de patiënt met behulp van echografie. De methode helpt veranderingen in de prostaat en nabijgelegen organen, inclusief de blaas, te detecteren. Ultrasone golven doorboren het weefsel, gereflecteerd door gezonde en aangetaste gebieden op verschillende manieren. In dit geval wordt niet alleen de aanwezigheid van een aandoening gediagnosticeerd, maar ook de mate ervan.

Welke klierafmetingen worden als normaal beschouwd

Tijdens het diagnoseproces bepaalt de arts hoe de kliergrootte van de patiënt normaal is. Deze parameters zijn voor elke man individueel, maar er zijn gemiddelde waarden op basis waarvan de specialist de staat van het orgel beoordeelt. Normale maten van de prostaatklier liggen in de volgende bereiken:

 • volume - 20-32 kubieke meter cm,
 • dikte - 1.6-2.5,
 • breedte - 2.7-4.2,
 • lengte - 2.4-4.1.

Bovendien moet het lichaam gladde, duidelijke contouren hebben, omdat hun verandering kan wijzen op de ontwikkeling van een kwaadaardig proces.

De eenvoud, toegankelijkheid en nauwkeurigheid van de resultaten maken een dergelijke procedure als een echografisch onderzoek van de prostaatklier onmisbaar bij het evalueren van de gezondheid van mannen. Tijdige detectie van overtredingen is de sleutel tot een snelle genezing en de afwezigheid van complicaties.

Echografie van de prostaat en de blaas - een transcriptie van de resultaten: wat kan worden gedetecteerd door echografie

Met echografie van de prostaat en de blaas krijgt u een volledig beeld van het functioneren van organen. Na het behalen van het onderzoek krijgt de patiënt een resultaat. Het mag alleen worden ontcijferd door een specialist op dit gebied.

Het formulier geeft de individuele numerieke parameters aan. Een dergelijke beschrijving is onduidelijk, dus het wordt aanbevolen om het kantoor van de uroloog ook te bezoeken.

Na echografie van de prostaat zal het decoderen van de resultaten de eventuele pathologie onthullen.

Voorbereiding voor transrectale echografie

De voorbereiding begint enkele dagen voor transrectale echografie van de prostaatklier. Een man moet een strikt dieet volgen om winderigheid, diarree of constipatie uit te sluiten. Directe voorbereiding begint aan de vooravond van de diagnose. Een klysma wordt 's avonds gedaan. Deze procedure wordt enkele uren vóór de echografie herhaald. Indien nodig schrijft de arts medicijnen voor om de maag te reinigen.

Je kunt 's ochtends niet ontbijten, het onderzoek gebeurt op een lege maag. Een lichte snack aan het begin van de dag kan worden toegestaan ​​als de echografie voor de avond is gepland. Wanneer de patiënt wordt gewaarschuwd dat een biopsie zal worden gedaan tijdens het echoscopisch onderzoek, dan 2 weken voor de diagnose, moet hij stoppen met het innemen van bloedverdunnende medicijnen.

Echografie van de prostaat bij mannen - voorbereiding op onderzoek en de interpretatie ervan

Aandacht voor de gezondheid van mannen is op elke leeftijd vereist, het succes van het leven, werk, relaties hangt ervan af.

Ziekten van de prostaatklier interfereren met de uitvoering van veel plannen, daarom is een echografie van de prostaat een verplichte procedure voor de vorming van ongemak in de functies van het urogenitaal systeem.

In welke gevallen er behoefte is aan onderzoek, hoe ze worden uitgevoerd, welke voorbereidingen vereisen - elke man moet hiervan weten.

Echografie van de prostaatklier is een zeer nauwkeurige methode voor het bepalen van de pathologische processen van dit orgaan. In het onderzoek passeert echografie de weefsels en reflecteert het anders dan gezonde en veranderde gebieden. De afbeelding wordt weergegeven op de monitor, de informatie wordt geanalyseerd door een arts die een mening uitbrengt. Bij het gebruik van echografie kunt u het volgende detecteren:

 • prostaatkanker
 • erectiestoornissen
 • prostatitis,
 • blaas schade
 • goedaardige prostaathyperplasie,
 • urinewegaandoeningen.

Echografie helpt om de toestand van de prostaat, de grootte, vorm, dichtheid en echogeniciteit ervan nauwkeurig te bepalen. Pathologische veranderingen in het orgel worden onthuld:

 • de aanwezigheid van stenen in het lumen, hun samenstelling,
 • weefselstructuur verandert,
 • bloedtoevoer functies,
 • de aanwezigheid van neoplasmata,
 • proliferatie van klierweefsel,
 • verwarde contouren,
 • toename van de grootte
 • de aanwezigheid van een cyste
 • ontstekingsprocessen
 • adenoom met nodulaire formaties.

De prostaatklier speelt een belangrijke rol in het proces van urineren, erectie en de productie van hormonen.

Hoewel het voor een man moeilijk is om hem over te halen naar het ziekenhuis te gaan, is het noodzakelijk om dit te doen als er problemen zijn met het urogenitaal systeem. Op ongeveer 50-jarige leeftijd moet dit regelmatig worden gedaan.

Vroege behandeling helpt om problemen snel op te lossen en complicaties te voorkomen. Artsen schrijven een onderzoek van de prostaat voor met behulp van echografie voor:

 • onvruchtbaarheid,
 • urine-incontinentie
 • het verschijnen van bloed in sperma,
 • verandering in de plasbuis
 • potentie stoornis
 • nierfalen.

De noodzaak om de toestand van de prostaat te onderzoeken met behulp van echografie ontstaat in aanwezigheid van:

 • pathologieën van sperma-analyse,
 • gebrek aan erectie
 • frequent, pijnlijk urineren,
 • pijn in het bekkengebied, in de penis, perineum,
 • afwijkingen van urine- en bloedonderzoek,
 • identificatie van tumormarkers,
 • etterende afscheiding met urine,
 • pathologieën geïdentificeerd door rectaal onderzoek,
 • frequente nachtelijke oproepen naar het toilet.

Voor onderzoek moeten patiënten voorbereid zijn op echografie van de prostaatklier. De arts zal uitleggen wat er moet gebeuren - het hangt af van de procedure. Er zijn kenmerken van voorbereiding op echografie. Wanneer transrectaal onderzoek van de prostaat volgt:

 • drie dagen vóór de procedure, sluit producten die gasvorming veroorzaken uit het dieet,
 • dineren aan de vooravond met licht eten,
 • voor het slapen gaan en 's ochtends een klysma maken,
 • komen om te worden onderzocht op een lege maag.

In het geval van echografie met behulp van de transabdominale methode, om het juiste resultaat van prostaatonderzoek te verkrijgen, om een ​​visualisatie van hoge kwaliteit te bieden, is een ander preparaat vereist. Een man moet:

 • het gebruik van frisdrank in twee dagen uitsluiten,
 • verwijder opgeblazen voedsel
 • vul de blaas - drink twee liter water twee uur vóór de procedure,
 • ga naar de procedure als u ondraaglijke drang voelt om te plassen.

Hoe is gedaan

De keuze hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd, blijft bij de arts. Hoe werkt echografie van de prostaat bij mannen? Twee methoden zijn het populairst. Transabdominale - verwijst naar de initiële studie, uitgevoerd vanaf de buitenkant, door de buikwand, toont een indicatief beeld van de situatie. Met zijn hulp onthullen:

 • prostaatgrootte
 • normaal, blaaspathologie,
 • de aanwezigheid van neoplasmata.

Een transrectale methode voor het onderzoeken van de prostaat wordt als meer informatief beschouwd. Echografie wordt toegankelijk gemaakt via het rectum door de introductie van een speciale sensor. De methode is voorgeschreven om de diagnose te verduidelijken, een gedetailleerde studie van het orgel. Dit is mogelijk vanwege de locatie van de sensor heel dicht bij de pakkingbuswand. Met deze methode:

 • met hoge nauwkeurigheidsmetingen van de prostaat, neoplasmata,
 • de mate van schade wordt beoordeeld.

Met echografie met prostatitis, uitgevoerd met een transrectale methode, kunt u nauwkeurige resultaten van een pathologiestudie krijgen. Het is noodzakelijk om rekening te houden - er zijn contra-indicaties voor de procedure - een acute vorm van aambeien, sluitspieren van de sluitspier, recente rectale chirurgie. Met deze techniek kunt u een biopsie uitvoeren, in detail bestuderen:

 • alle delen van de prostaat
 • zaadblaasjes,
 • bloedstroom
 • weefselstructuur.

Tijdens de transrectale echografie methode:

 • de patiënt ligt op zijn zij
 • de knieën worden tegen de borst gedrukt
 • een condoom wordt om een ​​speciale sensor gelegd,
 • het is besmeurd met vaseline,
 • de sonde wordt 6 centimeter door de anus in het rectum gestoken,
 • de toestand van de prostaat wordt bestudeerd,
 • de foto wordt op de monitor weergegeven,
 • de arts neemt metingen, analyseert de situatie,
 • komt tot een conclusie.

Niet iedereen kan psychologisch en fysiek een transrectaal onderzoek van de prostaat verdragen, en de procedure heeft ook contra-indicaties. In deze situatie wordt transabdominale echografie uitgevoerd. Het onderzoek kan niet worden gedaan met beschadiging van de huid van de buik, urine-incontinentie. De procedure is als volgt:

 • de patiënt ligt in rugligging,
 • de arts brengt een speciale gel aan op het oppervlak van de buikwand,
 • geleidt een sensor op de huid in de onderbuik,
 • op het scherm van de monitor evalueert de toestand van de prostaat, neemt metingen, registreert de veranderingen,
 • geeft een conclusie.

De grootte van de prostaat

De vorming van dit lichaam eindigt op 25-jarige leeftijd. Als de gezondheid van mannen in orde is, verandert de prostaat niet van grootte.Met het verschijnen van pathologieën begint de groei ervan, schending van de structuur, groei van neoplasmata mogelijk. De normale grootte van de prostaat met echografie is in millimeters:

 • prostaatbreedte - van 30 tot 45,
 • dikte - 15-25,
 • lengte - 24-40,
 • volume - het product van alle dimensies van het orgel, vermenigvuldigd met 1,06.

Echografie van de prostaat kan worden gedaan in ziekenhuizen, klinieken, medische centra die zich bezighouden met de gezondheid van mannen, gezinsplanning.

Hoeveel kost echografie van de prostaat? De prijs is afhankelijk van het prestige van de medische instelling, de beschikbare apparatuur en de kwalificaties van specialisten.

De kosten van transrectaal, transabdominaal onderzoek liggen tussen 550 en 4500 roebel.

Hoe is een echografie van de prostaat

De komst van echografie vergemakkelijkte de taak van het diagnosticeren van ziekten van de mannelijke urogenitale bol aanzienlijk, omdat rectaal onderzoek en laboratoriumtests geen volledig beeld gaven en röntgenmethoden in de urologische praktijk een complexe voorbereiding vereisen.

Moeilijkheden bij het kiezen van geschikte onderzoeksopties werden geassocieerd met de anatomie van de prostaat, die zich in het bekkengebied bevindt en aan de ene kant van de onderste darm en aan de andere kant is gesloten met dichte spiervezels.

De geluidsgolven die door de ultrasone machine worden gegenereerd, kunnen weefselsoorten herkennen aan de hand van de dichtheid en door de sensor correct in te stellen, kunt u de toestand van de prostaat beoordelen, die voornamelijk uit klierepitheel bestaat.

Hoe minder interferentie wordt gecreëerd voor echografie, des te helderder het beeld wordt verkregen, daarom is een goede voorbereiding nodig voor het uitvoeren van echografie van de prostaatklier.

De hoofdtaak van de voorbereidende fase is het verminderen van de vorming van darmgassen als gevolg van een niet-slakdieet, en met de invasieve techniek van transrectaal onderzoek is het bovendien noodzakelijk om de doorgankelijkheid van het onderste deel van het rectum te waarborgen.

Voorbereidingsmaatregelen zijn niet bijzonder moeilijk en duren 3 tot 5 dagen.

Buik methode

De eerste studies van de prostaat met echografie werden uitgevoerd volgens standaard abdominale technieken.

Het vereiste een hoge definitie van apparatuuropstelling en een goede kwalificatie van een arts die in staat was om de structuur van de prostaat te evalueren, die op het scherm werd weergegeven met vervorming als gevolg van de dichte spieren van de buikpers.

Met moderne apparatuur kunt u interferentie volledig verwijderen en het weefsel van de prostaatklier tot in detail bestuderen.

Een echografie van de buik van de prostaat duurt 5 tot 10 minuten. De arts brengt een geleidende gel aan op de onderbuik van de patiënt, met behulp van de sensor onderzoekt het bekkengebied en ontcijfert de resultaten.

Echografie wordt soms gedaan in twee fasen, met een volle en lege blaas, die van diagnostische waarde is bij het bestuderen van de uitscheidingsfunctie van de nieren en voor het identificeren van functionele aandoeningen die worden veroorzaakt door een toename van de prostaatklier.

Transrectale echografie

De invasieve techniek van transrectale echografie van de prostaat (TRUS) is anders omdat een interne sensor wordt gebruikt om de diagnose uit te voeren, die via de anus aan de man wordt geïntroduceerd en zich in de nabijheid van de locatie van de klier bevindt. Dit type onderzoek heeft de voorkeur omdat met deze toedieningsmethode de hoeveelheid interferentie wordt verminderd en de arts de structuur van de prostaatklier zonder vervorming in detail kan bestuderen.

Mannen proberen transrectale echografie te voorkomen, omdat de procedure enig ongemak veroorzaakt en negatieve emotionele ervaringen veroorzaakt.

Het moet duidelijk zijn dat in de medische praktijk de benoeming van een onderzoek zelden zonder voldoende reden gebeurt, dus als de arts het noodzakelijk acht om de patiënt op deze manier te diagnosticeren, dan moet u niet weigeren, de juiste diagnose en uw eigen gezondheid hangen ervan af.

Voorbereiding voor TRUS omvat niet alleen het volgen van een dieet zonder slakken, maar ook het uitvoeren van reinigingsprocedures vóór de diagnose. Het is het gemakkelijkst om darmreiniging te bieden met behulp van laxeermiddelen of kant-en-klare microclysters, en de eenvoudigste manier is een klysma op basis van water of olie.

Met de transrectale techniek van echografie van de prostaat wordt de sensor in de anus ingebracht en worden de eerste metingen uitgevoerd wanneer de blaas vol is.

Daarna vragen artsen in sommige gevallen de patiënt om naar het toilet te gaan en vervolgens een vervolgonderzoek te doen om resterende urine te identificeren.

Een uitgebreide echografie omvat ook het verzamelen van histologisch materiaal voor analyse, dat indien nodig wordt uitgevoerd om de morfologische kenmerken van weefsels met vermoedelijke prostaatkanker te bestuderen.

Bekijk de video: 203rd Knowledge Seekers Workshop Dec 21, 2017 (Februari 2020).

Laat Een Reactie Achter