Populaire Berichten

Editor'S Choice - 2020

Joodse hoed: de naam en beschrijving

kalotje, baal of baal (Hebreeuws: כִּיפָּה baalmeervoud Kipot, Jiddisch: יאַרמלקע yarmolke) Is een traditioneel joods herenhoofddeksel.
In het Dahl-woordenboek kalotje - "een lichte dop op het hoofd, zonder schaal of verhoging, vooral van het soort waarop de Joden het hebben genaaid."
In de Encyclopedia "Religion" baal - “de hoofdtooi van een vrome Jood, die bescheidenheid, nederigheid en eerbied voor de Almachtige symboliseert. Het is een kleine ronde (gebreide of genaaide stof) hoed die de kroon bedekt "
Het kan apart of onder de hoge hoed worden gedragen. Yarmolka wordt soms aan het haar bevestigd met een haarspeld.

Traditionele hoeden van Joodse mannen: foto's en namen

Een speciale plaats in de joodse cultuur wordt ingenomen door traditionele jodenhoofdtooien. Na de Davidster zijn ze waarschijnlijk een van de meest herkenbare symbolen van de joodse identiteit. Sommige worden alleen tijdens aanbidding gedragen, sommige worden altijd gedragen en sommige hebben verschillende toepassingen, afhankelijk van de context of aanbidding.

Een van de goede redenen om constant hoeden te dragen was aanpassing aan de klimatologische omstandigheden. Joodse hoeden hebben een grote verscheidenheid aan vormen, maar tegelijkertijd dragen ze de kracht en stevigheid van de tradities van het Joodse volk.

De gewoonte om yermolka te dragen en de oorsprong ervan

In de oudheid was een hoofdtooi een teken van contact met God - het hoofd was bedekt tijdens dienst aan de Almachtige (tijdens gebed, het reciteren van zegeningen, het bestuderen van de Thora, enz.). De Torah (Shemot 28) instrueert de koens die in de tempel dienen een hoed te dragen. Sommige Joden droegen de hele tijd een baal - hiermee wilden ze laten zien dat al hun acties gericht waren op de Dienst. De betekenis van deze gewoonteregel is om aan te tonen dat een Jood zich bewust is van het bestaan ​​van de Allerhoogste en Zijn wijsheid, en dit zelfs boven zijn hoofd, het meest ontwikkelde en belangrijke deel van de mens, waardeert.

Onder christenen respecteert een man God door zijn hoofdtooi af te nemen, terwijl onder Joden, door het te dragen. Overdag, vooral tijdens het bidden of het lezen van de Thora, moet het hoofd bedekt zijn met een baal. Tegelijkertijd is het dragen van een yarmulka een gewoonte, maar geen wet: nergens in de Thora of de Talmoed zijn joden verplicht om noodzakelijkerwijs hun hoofd te bedekken. Orthodoxe joden dragen altijd balen, conservatieven in de synagoge en tijdens maaltijden. Reform Judaism beschouwt het dragen van een baal als optioneel. Niet-religieuze joden zetten een baal op tijdens een bezoek aan de synagoge, tijdens de rouw om de doden en aan de bar mitswa (viering van volwassenheid). Niet-joden hebben ook het recht om een ​​yarmulka op te zetten als ze willen, als een teken van respect voor Joodse tradities, ze dat vaak doen.

In het orthodoxe jodendom doen vrouwen nooit balen aan, maar getrouwde joden bedekken hun hoofd met een sjaal of een pruik (na het huwelijk kan alleen de echtgenoot het haar van de vrouw zien). Hoewel, volgens de traditie, de baal uitsluitend een herenhoofdtooi is, is het in sommige moderne bewegingen van het jodendom niet verboden om balen te dragen.

Voor degenen die denken dat het kiezen van een keppeltje eenvoudig is, raad ik aan om de Kipot Levin-winkel op Shabat Square of Kaftor Wafers in Mea Shearim Street in Jeruzalem te bezoeken. De schappen van deze winkels zijn verdeeld in tientallen kleine cellen, waarin yermolki zijn ingedeeld in grootte, materiaal, vorm. Gebreid, glad zwart, zijde zwart, fluweel, klein op een grote kop en groot - op een kleine, stekelige en platte, zes-, vier- en acht-wig. Een religieuze jood ziet zijn keppeltje van ver, gaat meteen naar de plank met de stijl die in zijn gemeenschap wordt gedragen en kiest de juiste maat. Een Hasid zal bijvoorbeeld nooit een fluwelen of geborduurde keppel kopen, en niet te vergeten een gebreide.

Er zijn verschillende soorten yarmuloks, en door hun type (kleur, grootte en materiaal) kan men gemakkelijk niet alleen de religiositeit van een Jood bepalen, maar ook tot welk soort stroming en richting van het jodendom een ​​persoon behoort die een keppeltje draagt. Ashkenazi-balen zijn meestal gemaakt van vier of zes wiggen van stof met strikte kleuren, meestal een zwarte bovenkant en een witte voering. Sefardische mensen geven de voorkeur aan kleinere, gekleurde, gebreide of versierd met borduurwerk. Hasidim draagt ​​een baal onder een hoed of een bontmuts. Witte balen weiss keppeltje zijn bijvoorbeeld vertegenwoordigers van enkele chassidische werven die willen aangeven dat ze bij de studenten van Kabbalah horen (voornamelijk de chassidim van Reb Arele (ook wel Toldes-Arn genoemd) en sommige van de Breslovsky en andere Hasidim, inwoners van de wijk Mea Shearim). Soms heeft zo'n baal een pompon. Aanhangers van de Chabad-beweging dragen een zwarte zesvoudige baal. Een zwart fluwelen yarmulka, afgezet met zwarte of bruine vos of sable staarten, dient als basis voor de chassidische ceremoniële hoofdtooi, genaamd sjtreimel.

Voor de meeste orthodoxie hebben hoeden die het hele hoofd bedekken de voorkeur boven Yermolok. Hasidim zette tijdens de vakantie bontmutsen op. Andere, meer liberale orthodoxen dragen zwarte eidooiers. De loop van "moderne orthodoxe" (volgers van Rabbi Cook) geeft de voorkeur aan zeer kleine gebreide keppeltjes. De uitdrukking "baal van een metgezel" ("gebreide baal") betekent een gemeenschap van moderne orthodoxen, als iemand wordt gezegd: "Hij is een baal van een metgezel", betekent dit dat hij een moderne orthodox is.

Naam

Een religieuze joodse jood onderscheidt zich van de menigte door een karakteristieke joodse hoed. Het is gemakkelijk om te onthouden hoe het wordt genoemd, want dit is een heel simpel woord - "stapel". Ze heeft echter een andere naam. En je dacht waarschijnlijk bij jezelf toen je een man met een joodse pet op zijn hoofd zag: "Wat is de naam?" Je kunt hieronder een foto van zo'n stuk zien. En een andere naam die inherent is aan dit element van het joodse toilet is yermolka.

Traditioneel joods mannelijk hoofddeksel

Over het algemeen droegen Joden in Europese landen geen kleding die anders was dan wat hun christelijke buren droegen. De enige uitzondering hierop was dat ze verschillende Joodse hoeden droegen. Chassidische mannen geven honderden dollars uit aan hun vilten hoeden van de oude Europese lijn.

Traditionele joodse hoed

Yarmolka - een herenhoofdtooi, traditioneel voor het Joodse volk - een kleine lichte pet die de bovenkant van het hoofd bedekt, past nauwsluitend op het hoofd, rond van vorm zonder marges en rondom. Het kan worden gemaakt van stof of van draad worden gebreid.

Symboliseert bescheidenheid, vroomheid, nederigheid en toewijding aan God.

Doel en traditie van dragen

Kipa vertaald uit het Hebreeuws betekent "halfrond", "koepel". De mensen hebben een andere naam - yermolka. Volgens wetenschappers is het woord afkomstig van de uitdrukking "Yere Malka", wat betekent "God vrezen". Volgens de tweede theorie heeft de naam van de hoofdtooi een gemeenschappelijke wortel met de Turkse "Yamurluk", wat zich vertaalt als "regenjas met een kap". Kipa maakt niet alleen deel uit van de nationale garderobe. Dit is een object dat een spirituele betekenis heeft: aanbidding voor God, de beoordeling van zijn wijsheid is hoger dan de hele aardse wereld.

Er wordt aangenomen dat voor het eerst het hoofd van een Jood werd bedekt aan de vooravond van het verschijnen van de Tempel van Salomo, die diende als een preventieve maatregel voor een zonnesteek. Hier wordt echter aangenomen dat op deze manier een persoon probeerde zijn gezicht te laten zakken en het te verbergen voor de toorn van de Almachtige. Een andere interpretatie van de redenen voor het verschijnen van de joodse baal is het verbod op de moslimkalief Omar om tulbanden te dragen voor mensen. Ze kregen opdracht hun hoofd met iets anders te bedekken. In de loop van vele eeuwen geschiedenis is het joden verschillende keren verbannen om yermolks te dragen, ook in tsaristisch Rusland. Toen werden hun karakteristieke hoeden beschreven hoeden.

Zwakke seks met een keppeltje was altijd verboden. Een vrouwelijk hoofddeksel is een tulband, hoeden en andere variëteiten zijn ook mogelijk.

Vertegenwoordigers van de katholieke geestelijken dragen een soortgelijke hoofdtooi na het scheren van de tonus en het nemen van waardigheid. In dit geval wordt het pyleolus genoemd. De kap die op de hoofden van academici wordt gedragen, wordt academisch genoemd. Svans (prinsdom Svaneti) wendt zich ook tot haar. Opgemerkt moet worden dat orthodoxe joden altijd zo'n hoed dragen, conservatief - alleen voor een maaltijd in de synagoge en reformistisch - tijdens rouw, op feestdagen enzovoort.

Ze zetten een hoed op en niet-joden als een teken van respect voor tradities.

Reiziger Maniac

Maak onmiddellijk een voorbehoud dat we het zullen hebben over religieuze Joden. Ze zijn Deens ('dadels' - religie), ze worden ook orthodox genoemd, in het algemeen Joden die Kasjrut in acht nemen, de Talmoed aanbidden en op de Thora leven. Ik zal afzonderlijk over hen schrijven, nu wil ik zeggen over hun uiterlijk. Foto's niet van mij, gevonden op internet om het verhaal te illustreren.

Ik ben ik schreef over witte hoes, zoals een ponchowerd het interessant hoe het heet. Ik begon internet te graven. Als gevolg daarvan vond ik veel interessante dingen. Laten we beginnen met hoeden.

Zoveel Joden, zelfs degenen die normale, moderne kleding dragen, dragen quipu. Ze wordt ook genoemd kalotje. Voor mij is het bijvoorbeeld gewoon een hoed, maar in feite verschillen ze in kleur, materiaal en maatwerk om een ​​reden. Religieuze joden kiezen de baal volgens de stijl die in hun gemeenschap wordt gedragen.

Bovenop de yarmolka zet een jood bijna altijd een hoed op. In zeldzame gevallen kan het een dop worden genoemd casekits, een kist of dashek. Maar eigenlijk is het een zwarte hoed. Er zijn 34 basistypen van deze hoofddeksels, die elk getuigen van de oorsprong, gemeenschap en zelfs sociale status van de eigenaar!

Litvak (Litouwse Jood) of Lubavitcher Hasid dragen een hoed kneych met een longitudinale vouw.

Litvak, een hooggeplaatst lid van de gemeenschap, draagt ​​een chique en dure hoed Hamburgzonder kreuken. Ze wordt ook genoemd maftyr gitl. Veel Hasidim dragen doordeweeks de eenvoudigste hoeden - Kapelush, vergelijkbaar met kneich, maar zonder plooien van tule en bochten van velden.

En kneich en kapelush, en de meeste hamburgers zijn gemaakt van stevig vilt. Andere soorten hoeden zijn gemaakt van velours, zoals fluweel of zelfs kortharige zwarte vacht, die niet minder is in hardheid dan multiplex van tien millimeter. Bijvoorbeeld samet, een van de duurste en luxueuze stijlen. De eigenaar van de Samet is vrijwel zeker een Hongaarse chassid.

Heb nog steeds pluche - De traditionele hoed van de erfelijke joden van Yerushalmi. Mensen noemen het flikkerteller (vliegende schotel) of super. Ze heeft brede velden en de lichaamslengte is slechts 10 cm.

Maar dit alles kan niet worden vergeleken met een hoofdtooi genoemd sjtreimel! Dit is de meest natuurlijke bonthoed! En er zijn ook veel soorten van hen. Breed en laag, met een regelmatige cilindrische vorm, wordt het een "rechte" genoemd, lage en brede niet-strikte vormen, ruig-ruig worden "chernobl" genoemd, en een lange cilindrische hoed met zwart bont wordt "spodik" genoemd. Hongaarse, Galicische en Roemeense Hasidim dragen een eenvoudige slag, Oekraïense donzige Tsjernobl en Poolse Hasidim als een spodik. Dit is echt bont! In de hitte, ja. Onlangs kwam zelfs Pamela Anderson naar Israël in de hoop de Knesset (het Israëlische parlement) te overtuigen de verkoop van natuurlijk bont te verbieden, en de orthodoxe om te weigeren deze shtrayml te dragen :)

Laten we hier bij stilstaan. In het volgende deel zullen we proberen de kleding van orthodoxe joden te begrijpen. Schakel niet :)

Beschrijving

Dit is een heel kleine muts, meestal gebreid of genaaid van verschillende stukken stof, die de kroon bedekt. Ze heeft geen functioneel doel. De hele betekenis ervan is geworteld in religieuze traditie. Daarom dragen ze vaak een keppeltje, zelfs als ze een ander hoofddeksel aantrekken, bijvoorbeeld een hoed. Natuurlijk kunnen dergelijke hoeden soms wegvliegen, bijvoorbeeld onder een windvlaag. Om zo'n vervelende situatie te voorkomen, bevestigen sommige joden het aan hun haar met een speciale haarclip.

Oorsprong

Kenners van de taalkunde zullen waarschijnlijk de consonantie van het woord "yarmulka" opmerken, zoals de hoofdtooi in de talen van verschillende naties wordt genoemd. Hoogstwaarschijnlijk kwam het van de Turkse jagmurluk, wat "regenjas" betekent.

Even later werd het geleend door de Slaven. In het Oud-Russisch is er een woord emurluk met dezelfde betekenis. In het Pools betekent jarmułka "hoed".

Joden geven twee opties voor de oorsprong van de naam Yermolka. De uitdrukking yare malka - in de vertaling "ontzag voor de koning", betekent door de koning God. Of je bent me-eloka, letterlijk uit het Hebreeuws - 'bang voor God'.

Help! "Kipa" wordt vertaald als "dome" of "bescherming". In het Frans en Italiaans zijn er ook woorden met een vergelijkbare betekenis en dicht geluid - calotte (Frans), calotta (Italiaans).

In Joodse kledingwinkels in de schappen is er een groot assortiment van eigeel dat varieert:

 • in grootte
 • in kleur niet alleen de bovenkant, maar ook de voering,
 • volgens het materiaal - fluweel, zijde,
 • in stijl - vier-, zes- en acht-wig,
 • in vorm - piek en plat,
 • op de afwerking - glad, geborduurd, gebreid, getrimd met bont of met een borstel, pompon op de kroon.

De diversiteit aan soorten is te wijten aan de tradities van de gemeenschap waartoe de eigenaar van de baal behoort. Dus waarlijk, de zwager ziet de zwager - van de Joden in de hoofdtooi - van verre.

Waarom balen anders zijn

Joodse hoeden worden niet alleen geclassificeerd op basis van prestaties, maar ook op basis van communityregels. Yermolka kan bijvoorbeeld veel vertellen over haar meester, over welke religie hij behoort. Vandaag kun je kennis maken met de nationale hoofdtooi van de Joden - een baal - van verschillende soorten en stijlen, met een diverse snit en verschillende kleuren.

Het verschillende uiterlijk van hoeden kan worden verklaard door de bijzondere geschiedenis van de mensen. De lange afwezigheid van een enkele staat heeft geleid tot het creëren van regels voor elke gemeenschap, inclusief die welke van invloed zijn op het hoofddeksel van mannen. Kipa is het kenmerk geworden van verschillende religieuze groepen en bewegingen binnen het jodendom. Amerikaanse neoorthodoxen kozen bijvoorbeeld voor zichzelf een zwart lederen model, en de zionisten kozen een vriend (een hoed van een gebreide stof). Een grote witte yarmulka, aangevuld met een borstel, is een accessoire van de Bratslav Hasidim. Kipa van zwart fluweel is typisch voor vertegenwoordigers van de gesloten gemeenschap van Haredim. Sruga - gebreide muts van zionisten Black Velvet Bale of Haredim Community Kipa met een kwastje - van Bratslav Hasidim Zwarte lederen baal van Amerikaans neo-orthodox

Dragen ze het tegenwoordig?

Joodse hoeden kunnen niet alleen door mannen, maar ook door vrouwen worden gedragen. In dit geval wordt de persoon echter niet als een orthodoxe jood beschouwd. Dit verwijst naar een reformistische of conservatieve trend. Naarmate Joden steeds meer geïntegreerd werden in de moderne wereld, worden praktijken zoals het dragen van een baal regelmatig taboe.

Zelfs als het verlangen om de joodse identiteit te behouden belangrijk blijft, willen joden niets doen om de aandacht op zichzelf te vestigen. Voor sommigen kan het dragen van een haak precies het tegenovergestelde betekenen - een barrière creëren tussen de mens en God.

Het hoofddeksel van Joodse mannen houdt daar niet op. Zet bovenop de stapel een kist of dashka. Vaker zetten ze hiervoor een zwarte hoed op. In totaal zijn er ongeveer 34 hoofdtypen van dit hoofddeksel. Hasidim draagt ​​doordeweeks zwarte hoeden, zoals bijna alle Heredim vandaag. Voor de Eerste Wereldoorlog droegen Joden een pet.

Kolpik is een soort hoofddeksel gedragen in de families van veel Hasidic Rebbe. Het is gemaakt van bruin bont, in tegenstelling tot de spodik gedragen door de Poolse chassidische dynastieën, die zijn gemaakt van zwart bont.

Er is ook een streymel - een bonthoed gedragen door getrouwde ultraorthodoxe joden, vooral leden van chassidische groepen, op zaterdag en joodse feestdagen.Sidik - zo'n bonthoed is anders omdat hij lang, dun en cilindrisch is.

Zoals eerder gedragen en in onze tijd gedragen

Als christelijke christenen de tempel betreden, hun hoed afzetten en deze eerbied voor God tonen, dan dragen de joden integendeel een baal als een teken van speciale eerbied voor de Allerhoogste.

Het wordt gedragen in de tempel, voor gebed en de studie van de Thora (Joodse religieuze wet, de Pentateuch van Mozes), tijdens maaltijden, als een teken van rouw om de doden, ter ere van het feest van volwassen worden (bar mitswa). De orthodoxen nemen geen stapel af.

De yarmolka wordt aangetrokken als een onafhankelijke hoofdtooi en achtergelaten onder een andere nationale hoofdtooi - een hoed of een bonthoed.

Zo'n kleine dop wordt op het hoofd gehouden met behulp van een speciale haarspeld-wasknijper.

Orthodoxe joden dragen liever hoeden; moderne liberale orthodoxen kiezen voor kleine gebreide balen.

Help! De kleine ronde hoed is niet alleen geliefd bij joden. In Rusland lieten aristocraten zich in een keppeltje begeven. Samen met een kamerjas en slafrook (een losse jas gemaakt van zachte stof), werd ze beschouwd als de huiskleding van nobele heren.

De paus op officiële evenementen draagt ​​ook een witte hoofdtooi die eruit ziet als een baal. Dit is de traditionele hoed van katholieke priesters, die ze onmiddellijk na hun waardigheid aantrokken. Kardinaal Richelieu had het recht om een ​​rode pet te dragen, zwarte kleur betekent dat hij bij de abdij hoort.

Yarmolka - een kleine ronde hoed is aanwezig, als een kenmerk van een gevorderd diploma, in portretten van beroemde academici. Hoogleraren in de wetenschap van de oude garde dragen het tot op de dag van vandaag.

En wanneer een personage uit het zonnige Georgië in de Sovjet-film verschijnt, pronkt hij op een luchthaven met cap, als hij een stadsbewoner is. De herders in de bergdorpen verschenen op het scherm in een kleine grijze vilthoed met een vlechtafwerking die sterk lijkt op een keppeltje ...

Over het dragen van een baal

Hierboven ontdekten we de naam van de Joodse hoed op het hoofd van een gelovige Jood. Laten we nu meer in detail ingaan op de betekenis van dit gebruik. Dus in de oudheid was de bedekking van het hoofd een symbool van de aanbidding van de mens voor God. Dus als het tegenwoordig gebruikelijk is om een ​​hoed af te zetten als teken van respect, dan bedekten ze in het oude Palestina juist hun hoofd. Dezelfde traditie is in het jodendom bewaard gebleven als een religieus systeem. Maar als eerder een gebedsbedekking voornamelijk werd gebruikt om het hoofd te bedekken, vandaag is deze zeer Joodse hoed naar voren gekomen. Wat zo'n sluier wordt genoemd, hetzelfde is geen geheim - talit. Over het algemeen worden ze vandaag de dag nog steeds gebruikt, maar vooral door aanbidders - rabbijnen, Khazans, enzovoort.

De Bijbel wordt verondersteld alleen door de Bijbel gedragen te worden aan de dienaren van de Tempel van Jeruzalem, die bijna tweeduizend jaar niet bestaat. De gewoonte om zijn hoofd met een stapel te bedekken en heeft niet de status van wet. Dit is een vrome gewoonte. Orthodoxe joden dragen het altijd. Aanhangers van de conservatieve vleugel zetten alleen een yarmulka op tijdens gebed en eten. Aanhangers van Joodse reformistische verenigingen geloven dat het dragen van een baal een persoonlijke keuze is, maar in principe optioneel. Het is interessant dat zowel niet-gelovigen als ongelovigen een keppeltje kunnen aandoen - ten eerste wanneer ze de synagoge binnengaan (soms wordt het zelfs belast), en ten tweede, op elk moment door persoonlijk verlangen, om respect of solidariteit met de Joodse gemeenschap te uiten en religie (afhankelijk van de context van de situatie).

Opgemerkt moet worden dat yarmolka een herenhoofdtooi is. In sommige stromingen van het jodendom mogen vrouwen echter ook een karakteristieke joodse hoed hebben. Hoe deze cap in dit geval wordt genoemd, meldt traditie niet. Hoogstwaarschijnlijk precies hetzelfde.

Moderne variëteit aan yermolok

De Joden van vandaag dragen een verscheidenheid aan eigeel. Ze variëren in vorm, materiaal, snit, afwerking en grootte. Belangrijkste modellen:

 1. Fluwelen Six-Link. Het belangrijkste materiaal is fluweel, voering is polyester. Vaak is er een satijnen rand rond de rand.
 2. Fluwelen vierbladig. Gelijk aan de vorige, maar heeft 4 wiggen. Het is gemaakt van suede.
 3. Gekleurd fluweel. Het is voornamelijk gemaakt voor kinderen.
 4. Breslovskaya. Gebreid van dik wit garen met een Breslov-mantra. Heeft blauw of zwart borduurwerk.
 5. Chabad-Lubavitch Meshikhit. Het is genaaid van zwarte tyrelin-stof, versierd met een messiaanse slogan.
 6. Terilenovaya. Het ziet eruit als een fluweel, maar licht en comfortabel. Het wordt gevonden onder aanhangers van de bewegingen Chabad-Lubavitch, evenals Gur Hasidim.
 7. Bukhara yarmolka. Aanzienlijk groter in omvang, heeft een helder borduurwerk.
 8. Satijn. Het is kenmerkend voor conservatieve en reformistische joden.

De keuze voor yermolka is geen kwestie van persoonlijke smaakvoorkeuren van een jood. Het hangt af van zijn biecht en etniciteit, evenals de mate van religiositeit.

Kleur opties

Er is een verdeling van Yermoloks in alledaagse en feestelijke, vooral voor orthodoxe en liberale joden. Chique opties zijn gemaakt van wit satijn, versierd met een Davidster of gemaakt van beige satijn. Ze kunnen worden geborduurd met gouden of zilveren draden, worden versierd met veelkleurige strepen gebreid op een typemachine. Felgekleurde balen worden gedragen tijdens religieuze feestdagen, evenals bijvoorbeeld op volwassen leeftijd.

Een onderscheidend kenmerk van de afgelopen tijd zijn camouflagekleurige caps. Het kruispunt met het legerthema is geen toeval. De maatschappij bespreekt het verblijf van religieuze Joden in militaire dienst. Een feestelijke baal (blauw of zwart fluweel) is de basis voor het tokkelen. Het wordt langs de contour bijgesneden met sabelmarter of vossenstaarten. Ondanks de verscheidenheid aan bestaande yarmoloks, blijft de zwarte baal de universele optie, die meestal wordt gebruikt door Joden zonder religieuze overtuiging. camouflage Blauw feestelijk Met bont

Knip en vorm

Balen kunnen klein, medium en groot zijn (afhankelijk van welk deel van het hoofd ze bedekken), gestikt of gebreid zijn. Vaak worden producten gemaakt van een enkel stuk stof met behulp van een speciale snit met behulp van darts. De tweede optie voor naaien is om de dop los te maken van afzonderlijke stukken, wiggen. Het einde van zo'n baal is een onzichtbare manchet rond de omtrek.

Er zijn puntige, platte, zes-, vier- en achtwigproducten. Modern orthodoxen hebben bijvoorbeeld voor zichzelf kleine balen van gebreide stof gekozen. De Hasidim, een meer conservatieve groep Joden, dragen modellen die twee of zelfs driekwart van hun hoofd bedekken. Ze hebben ook verschillen in snit - balen zijn platter, hebben vaak een rand.

De kleine omvang van de baal, die vaak verloren gaat in het haar (of duidelijk zichtbaar is op een vers geschoren huid), gaf het een nieuwe naam - peren koken. Met de naam van deze hoed beoordelen ze of de eigenaar klaar is om te weigeren het te dragen.

Traditionele kenmerken van verschillende religieuze trends

Orthodoxe joden beschouwen het constant dragen van een yarmulka als verplicht. Conservatieven zijn beperkt tot de synagoge en de maaltijd. In Hasidim sluit een bonthoed de stapel. Hervormde Joden vinden de aanwezigheid van een hoed op het hoofd van een Jood niet noodzakelijk. Niet-religieuze mensen zetten het op tijdens rouw, de viering van volwassenheid. Bij het dienen van God in de synagoge is zo'n hoofdtooi vereist.

Onder Ashkenazi-joden heeft de baal vier of zes wiggen (vandaar de naam: vier-, zesbladig). Bovendien zijn het allemaal donkere kleuren, vaak zwart. Sefardische yermolk is niet zo bescheiden: het heeft borduurwerk, ornament en kan helder worden versierd. Chassidistische joden zetten hoeden op over een baal. Hun yarmulka is vaak wit, wat bekendheid met Kabbalah betekent. Chabadniks geven de voorkeur aan zwarte zesdelige modellen. Zionisten dragen een vriend (een muts van gebreide stof), en degenen die Kabbalah zorgvuldig bestuderen - weiss yarmulka (met andere woorden, een witte stapel). Voor een Hasid is een feestelijk hoofddeksel een zwart fluweel afgezet met sable of zilveren vossenbont.

Er wordt aangenomen dat jongens om religieuze redenen balen beginnen te dragen vanaf de leeftijd van 13 jaar, maar tegenwoordig zie je vaak jongere kinderen met dit kenmerk op hun hoofd. Voor hen is een speciale kleine baal gekocht. Kinderen van Litvaks dragen zeskapjes - een optie die enigszins lijkt op een kist.

In de Hellenistische wereld mocht een joods ochtendgebed kaalhoofdig zijn. Het was gebruikelijk toen belangrijke rabbijnen een Joodse sjaal over hun hoofd gooiden. Om hun vroomheid te tonen, bevestigden ze in de middeleeuwen een baal aan hun hoofd (dit werd voorgeschreven door Shulchan Aruch).

Deze trend heeft zich tot op heden voortgezet: in het proces van het lezen van gebeden over Joden is Yermolka. "Mishna Brura" merkt op dat een bedekt hoofd het gebod van de Thora is, en beveelt daarom zelfs aan om in een stapel te slapen.

Hoe te dragen

De yarmolka, op klassieke wijze genaaid, heeft een aanzienlijk gewicht en rust daarom op het hoofd. De rabbijnen geven advies over het leggen van een stapel (verschillende opties uitproberen) voor de spiegel totdat deze stevig op de bovenkant van het hoofd zit. Er is ook de volgende verklaring: als de hoed niet van het hoofd is gevallen van een persoon die er de hele nacht in bed in heeft doorgebracht, dan is dit de meest geschikte maat voor hem. Er zijn echter gevallen waarin het vanwege licht materiaal niet goed vasthoudt tussen krullen en vliegen. Voor deze opties hebben joden speciale haarclips. Voor veel nieuwsgierige mensen rijst de vraag: hoe rust het keppeltje op een vers geschoren hoofd. Als het los vliegt, kan het worden bevestigd met siliconenrubber of dubbelzijdige tape. Kinderen die actief tijd op straat doorbrengen, om geen haarspelden en allerlei wasknijpers te dragen, zetten een baseballcap op de stapel, dus het zal zeker niet van je hoofd vallen.

Andere nationale hoeden

De pet van Judea is niet de enige hoofdtooi van een Jood. Daar bovenop worden dashas, ​​een kist of een zwarte hoed gedragen. Er zijn ongeveer 35 van dergelijke varianten, bijvoorbeeld in de families van de chassidische rebbe zetten ze een pet van bruin bont op hun hoofd. Dit is het verschil met spodika (behorend tot de Poolse chassidische dynastieën). Erfelijke Joden van Yerushalmi hebben een traditionele pluche hoed. De tweede naam is de flikkerteller (vliegende schotel of super). Het wordt gekenmerkt door brede velden en lage toppen (tot 10 cm). Sommige soorten hoeden zijn genaaid van velours dat lijkt op zwarte kortharige vacht. Onder deze modellen bevindt zich de Samet.

Yarmolki en kippots zijn variëteiten van Joodse doodskoppen, maar ze zijn niet gelijkwaardig. Dus, volgens wetenschappers, wordt de term 'keppel' gebruikt in diaspora's, wat gewoon een hoed betekent die om religieuze redenen wordt gedragen. De originele Yiddish yarmulka is een pet gemaakt van satijn of vilt, met een voering van natuurlijk katoen. Joodse mannen, samen met balen, dragen ook hoeden en hoeden van bont.

Hasidim, voor welk tempo een onderscheidend kenmerk van kapsels is, draagt ​​fluweel zes-links. Tegelijkertijd steken ongesneden strengen duidelijk af tegen de achtergrond van het algehele korte kapsel. Litvaki, met een keppeltje met vier wiggen, stopt paisa's over hun oren. Orthodoxe joden, voor wie het dragen van een traditioneel hoofddeksel een must is, dragen er een zwarte hoed over. Heel zelden zie je in plaats van haar een speciale dop - een kist.

Getrouwde joodse vrouwen bedekken hun hoofd met sjaals. Er wordt aangenomen dat hun haar deel uitmaakt van het lichaam dat alleen haar man kan zien. De tweede versie van de hoofdband is een pruik. Scheitel (een pruik gemaakt van kunstmatig of natuurlijk haar) wordt gedragen in gezinnen die behoren tot het orthodoxe jodendom, ongeacht levensstijl of beroep.

Kipa is niet alleen een joodse hoed die zijn meester onderscheidt van de menigte. Dit is een symbool dat aan zichzelf en anderen aantoont dat de eigenaar bescheiden, nederig en eerbiedig is voor God. Bovendien geeft de hoed de oorsprong van de mens aan, zijn gemeenschap. dashek Bontmuts Traditionele hoed Kippot Wedding Cap Jiddisch satijn Yarmolka

Kenmerken van zo'n hoed

Alle kippots en yarmulka zijn doodskoppen, elke yarmulka is een baal, maar niet elke baal is een yarmulka.

Dit komt omdat het Hebreeuwse woord keppel, zoals het wordt gebruikt in Israël en in toenemende mate in de diaspora, elke schedelkap betekent die door een Jood om religieuze redenen wordt gedragen, terwijl de yermolka, afkomstig van het Jiddisch, meestal alleen verwijst naar gestikte satijnen of vilten dop, meestal met een katoenen voering.

Conclusie

Elke hoed, ongeacht het type en de kenmerken, wordt gedragen over een zwarte yarmulka. Voor Hasidim is de methode om de hoed aan te kleden zodanig dat je de keppeltje van onder de achterkant van de hoed kunt zien. Een dergelijke traditie onder de Joden is niet toevallig, ze geloven dat het bedekken van het hoofd eerbied aan God geeft en voorkomt dat een persoon zondigt.

Soorten Yermolok

Er zijn veel soorten en stijlen die een joodse hoed kan hebben. Het is heel moeilijk om de naam van een van de twee te bestuderen en te beschrijven, omdat classificatie niet alleen op grootte, materialen, vormen en kleuren kan worden uitgevoerd, maar ook op basis van intracommunautaire tradities. Als je dit hele systeem echter bestudeert, is het gemakkelijk om met een yermolk te berekenen tot welke religieuze trend de jood behoort. En in sommige gevallen om iets anders te leren. Ashkenazi-joden dragen bijvoorbeeld balen met vier of zes wiggen. De kleuren zijn strikt gehouden, meestal is het zwart. Maar Sephardim, integendeel, houden van kleine kleurrijke yermolki met borduurwerk of ornament. Aanhangers van het chassidisme verbergen hun balen liever onder hoeden en bontmutsen. Sommigen van hen dragen witte balen als een teken dat ze Kabbalah bestuderen. Trouwens, er zijn speciale borstels die kunnen worden gebruikt om een ​​Joodse hoed te versieren. Zoals het wordt genoemd met staartjes, is een baal gemaakt van fluweel ook bekend als een tokkeltje. Maar habadniki draagt ​​een strikt zwart met zes schakels.

Etymologie

Het woord "yermolka" komt uit de Turkse taal en wordt meestal geassocieerd met het woord "yagmurluk", wat "regenjas" betekent. In gebruik onder Joden, kwam dit woord door de Poolse taal waarin het hoed betekent. Andere theorieën brengen het woord "yarmolka" naar Joodse of Aramese wortels en geven het de betekenis "God vrezen" of "Angst voor de koning". Maar wat het woord 'kipa' betreft, het betekent in het Hebreeuws gewoon 'bedekken'. Het wordt ook bijvoorbeeld de koepel genoemd als een architectonisch element. Over de naam van de Joodse pet op het hoofd zou het trouwens niet misstaan ​​om te vermelden dat de stress in de Hebreeuwse taal in het woord "kipa" op de laatste lettergreep valt, terwijl in het Russisch - meestal op de eerste.

Bekijk de video: Sagaria die profeet-13. Vas en gebed (Februari 2020).

Laat Een Reactie Achter